Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czym się wyróżnia kuchnia alpejska? 

Alpy to najwyższy łańcuch górski Europy, którego długość przekracza 1200 km. Ze względu na swoją rozległość są one położone na terytorium aż 8 państw, co ma bezpośredni wpływ na charakterystykę tutejszej kuchni, w której widać wyraźne wpływy francuskie, włoskie, szwajcarskie i niemieckie. Jednak wszystkie potrawy kuchni alpejskiej mają kilka wspólnych cech – są sycące, doskonale rozgrzewają i zniewalają fenomenalnym smakiem. 

Serowe przysmaki z Alp 

Prawdziwym przysmakiem kuchni alpejskiej jest fondue serwowane z różnego rodzaju dodatkami. Jest to mieszanka odpowiednio dobranych różnego rodzaju serów, roztopionych z dodatkiem białego wina we wspólnym naczyniu. Fondue dawniej było szczególnie rozpowszechnione wśród górali szwajcarskich, którzy podkreślali smak potrawy poprzez dodanie białego pieprzu, gałki muszkatołowej czy czosnku. W aromatycznym i płynnym serze można zanurzać dosłownie wszystko – kawałki pieczywa, owoce, upieczone warzywa korzeniowe, wędliny, ziemniaki gotowane w mundurkach czy korniszony. 

Rösti – sycące placki ziemniaczane 

Popularną potrawą w alpejskich restauracjach są wytrawne placki przygotowywane z podgotowanych i dość grubo startych ziemniaków. Upieczone na złocisty kolor z każdej strony, najczęściej są serwowane z dodatkiem stopionego na wierzchu sera, miejscową kiełbasą lub jajkiem. Rösti są bardzo grube i zajmują całą powierzchnię patelni, tak więc, jedna sztuka spokojnie wystarczy na sycący, energetyzujący posiłek. Placek z dodatkami zazwyczaj stanowi osobne danie, jednak czasami po podzieleniu na mniejsze części może być dodatkiem do pieczonego mięsa czy gulaszu. 

Apfelstrudel na słodki deser 

Niemal we wszystkich restauracjach i cukierniach alpejskich można się natknąć na wyjątkowy smakołyk – apfelstrudel, czyli strudle jabłkowy. Jest to cieniutkie, kruche ciasto wypełnione rozpływającym się w ustach nadzieniem z kawałków gorących jabłek, rodzynek, mielonych orzechów i aromatycznych przypraw. Wierzch wypieku zdobi warstewka cukru pudru. Ten wyjątkowy deser zazwyczaj podawany jest na gorąco i oblany doskonale kremowym sosem waniliowym.