Smażona biała kiełbasa z pieczonymi ziemniakami
50min
Łatwy
1
opakowanie
600
g
Kiełbasa wieprzowa
2
Cebula
120
g
Ogórki konserwowe, ogórek, koperek, obniżona zawartość sodu
2
płaskich łyżek
Smalec
2
łyżeczek
Musztarda sarepska
0.5
łyżeczka
Majeranek
600
g
Ziemniaki
2
płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
8
ząbków
2
łyżeczek
Tymianek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
5 min
Cebulę obierz i pokrój w piórka, a korniszony w grube plasterki.
Krok 2
5 min
Cebulę usmaż na złoty kolor na połowie smalcu.
Krok 3
1 min
Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 4
3 min
Do przygotowanego sosu dodaj usmażoną cebulę oraz korniszony. Dopraw musztardą i majerankiem.
Krok 5
5 min
Obierz ziemniaki, ułóż je w blaszce do pieczenia razem z ząbkami czosnku. Posyp solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Krok 6
1 min
Skrop suto olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz do momentu kiedy ziemniaki będą rumiane i miękkie.
Krok 7
5 min
Białą kiełbasę smaż ze wszystkich stron na lekko złoty kolor na pozostałym smalcu.
Krok 8
2 min
Na płaskim dużym talerzu ułóż sos z korniszonami i cebulą, na tym ułóż porcję kiełbasy.
Krok 9
1 min
Obok nałóż ziemniaki z całymi ząbkami czosnku.
Polski przysmak z włoską nutą: smażona biała kiełbasa z pieczonymi ziemniakami. Plasterki ziemniaków zapiekamy z tymiankiem i całymi ząbkami czosnku i podajemy ze smażoną białą kiełbasą w specjalnym sosie. I ten sos właśnie stanowi istotę dania: ze smażoną cebulką, korniszonkami, musztardą i majerankiem oraz... Sosem neapolitańskim Italia. Taka kompozycja smaków i aromatów to idealny pomysł na rozgrzewający, pożywny obiad w chłodne dni.
Komentarze 0