Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polski przysmak z włoską nutą: smażona biała kiełbasa z pieczonymi ziemniakami. Plasterki ziemniaków zapiekamy z tymiankiem i całymi ząbkami czosnku i podajemy ze smażoną białą kiełbasą w specjalnym sosie. I ten sos właśnie stanowi istotę dania: ze smażoną cebulką, korniszonkami, musztardą i majerankiem oraz... Sosem Napoli WINIARY. Taka kompozycja smaków i aromatów to idealny pomysł na rozgrzewający, pożywny obiad w chłodne dni.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, a korniszony w grube plasterki.
Cebulę usmaż na złoty kolor na połowie smalcu.
Zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Do przygotowanego sosu dodaj usmażoną cebulę oraz korniszony. Dopraw musztardą i majerankiem.
Obierz ziemniaki, ułóż je w blaszce do pieczenia razem z ząbkami czosnku. Posyp solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Skrop suto olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz do momentu kiedy ziemniaki będą rumiane i miękkie.
Kiełbasę smaż ze wszystkich stron na lekko złoty kolor na pozostałym smalcu.
Na płaskim dużym talerzu ułóż sos z korniszonami i cebulą, na tym ułóż porcję kiełbasy.
Obok nałóż ziemniaki z całymi ząbkami czosnku. Danie możesz udekorować pietruszką lub koperkiem.