Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa to doskonały sposób na smaczną przekąskę do chleba. Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska w trakcie spotkań towarzyskich. Sprawdź nasz sposób na pyszną kiełbasę jałowcowo-czosnkową!
Przygotowanie
795 min
Krok 1
15 min
Całe mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka, dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny, około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody.
Krok 2
720 min
Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek, po sparzeniu mam białą kiełbasę.
Krok 4
5 min
Mięso, które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca; na taką porcję mięsa daję nie więcej niż 15 ziaren.
Krok 5
15 min
Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka (do wędzenia większe, na białą kiełbaskę mniejsze).
Krok 6
30 min
Gotową kiełbasę możemy długo wędzić lub piec w piekarniku.
Krok 1
z
6
Całe mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka, dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny, około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody.
Krok 2
z
6
Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
z
6
Z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek, po sparzeniu mam białą kiełbasę.
Krok 4
z
6
Mięso, które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca; na taką porcję mięsa daję nie więcej niż 15 ziaren.
Krok 5
z
6
Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka (do wędzenia większe, na białą kiełbaskę mniejsze).
Krok 6
z
6
Gotową kiełbasę możemy długo wędzić lub piec w piekarniku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0