Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa
Dodaj do CookBook

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

(0)
13 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest iziona
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  kg
Wieprzowina
2  kg
Podgardle wieprzowe
4  dag
Sól peklowa
3  opakowań
Przyprawa do mięs
4  główek
Czosnek
15  kulek
Owoce jałowca
1  kg
Jelita wieprzowe cienkie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.6 g
Wartość energetyczna
648.4 kcal
Tłuszcze
38.1 g
Białko
64.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa to doskonały sposób na smaczną przekąskę do chleba. Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska w trakcie spotkań towarzyskich. Sprawdź nasz sposób na pyszną kiełbasę jałowcowo-czosnkową!

Przygotowanie

795 min
  • Krok 1

    15 min
    Całe mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka, dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny, około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody.
  • Krok 2

    720 min
    Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek, po sparzeniu mam białą kiełbasę.
  • Krok 4

    5 min
    Mięso, które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca; na taką porcję mięsa daję nie więcej niż 15 ziaren.
  • Krok 5

    15 min
    Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka (do wędzenia większe, na białą kiełbaskę mniejsze).
  • Krok 6

    30 min
    Gotową kiełbasę możemy długo wędzić lub piec w piekarniku.
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 1 z 6

Całe mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka, dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny, około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 2 z 6

Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 3 z 6

Z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek, po sparzeniu mam białą kiełbasę.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 4 z 6

Mięso, które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca; na taką porcję mięsa daję nie więcej niż 15 ziaren.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 5 z 6

Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka (do wędzenia większe, na białą kiełbaskę mniejsze).

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 6 z 6

Gotową kiełbasę możemy długo wędzić lub piec w piekarniku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Przyjazny dla Keto
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Naturalna domowa maca

    Naturalna domowa maca

    30 min Łatwy
  • Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

    Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

    57 min Łatwy
  • Domowa pizza pepperoni

    Domowa pizza pepperoni

    1 godz 43 min Łatwy
  • Domowa herbata zimowa

    Domowa herbata zimowa

    11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu