Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

0
795 min
Łatwy

Składniki

-
30 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 kg
Wieprzowina
2 kg
Podgardle wieprzowe
4 dag
Sól peklowa
4 główek
Czosnek
15 kulek
Owoce jałowca
1 kg
Jelita wieprzowe cienkie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

795 min
Krok 1
15 min
Całe mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka, dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny, około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody.
Krok 2
720 min
Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek, po sparzeniu mam białą kiełbasę.
Krok 4
5 min
Mięso, które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca; na taką porcję mięsa daję nie więcej niż 15 ziaren.
Krok 5
15 min
Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka (do wędzenia większe, na białą kiełbaskę mniejsze).
Krok 6
30 min
Gotową kiełbasę możemy długo wędzić lub piec w piekarniku.
Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 1 z 6

Całe mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka, dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny, około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 2 z 6

Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 3 z 6

Z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek, po sparzeniu mam białą kiełbasę.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 4 z 6

Mięso, które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca; na taką porcję mięsa daję nie więcej niż 15 ziaren.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 5 z 6

Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka (do wędzenia większe, na białą kiełbaskę mniejsze).

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa

Krok 6 z 6

Gotową kiełbasę możemy długo wędzić lub piec w piekarniku.

Domowa kiełbasa jałowcowo-czosnkowa to doskonały sposób na smaczną przekąskę do chleba. Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska w trakcie spotkań towarzyskich. Sprawdź nasz sposób na pyszną kiełbasę jałowcowo-czosnkową!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika