Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bawarskie knedle ziemniaczane

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ziemniaki
30  dag
Mąka pszenna
3 
Jajko
2 
Bułka pszenna
10  dag
Boczek wędzony
5  dag
Słonina

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.81 g
Węglowodany
97.1 g
Tłuszcze
30.1 g
Wartość energetyczna
742.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać z surowymi jajkami, mąką, solą i pieprzem.
Krok 2
10 min
Z ciasta uformować wałek, pokroić na placuszki. Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na stopionej słoninie.
Krok 3
5 min
Przestudzone grzanki razem ze skwarkami ułożyć na placuszki ciasta.
Krok 4
10 min
Formować okrągłe knedle i natychmiast ugotować w osolonej wodzie, wycedzić. Podawać okraszone stopionym boczkiem.
Bawarskie knedle ziemniaczane

Krok 1 z 4

Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać z surowymi jajkami, mąką, solą i pieprzem.

Bawarskie knedle ziemniaczane

Krok 2 z 4

Z ciasta uformować wałek, pokroić na placuszki. Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na stopionej słoninie.

Bawarskie knedle ziemniaczane

Krok 3 z 4

Przestudzone grzanki razem ze skwarkami ułożyć na placuszki ciasta.

Bawarskie knedle ziemniaczane

Krok 4 z 4

Formować okrągłe knedle i natychmiast ugotować w osolonej wodzie, wycedzić. Podawać okraszone stopionym boczkiem.

Bawarskie knedle ziemniaczane to pomysł na pyszne i niecodzienne knedle! Wypróbuj przepis na knedle z chrupiącą grzanką w środku. Dodatek skwarków i tłuszczu ze słoniny sprawi, że danie nabierze wyraźnego aromatu. Jako dodatek możesz podać szklankę kefiru lub maślanki. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.8g / 13%
Węglowodany
97.1g / 50%
Tłuszcze
30.1g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika