Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bawarskie knedle ziemniaczane

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
30 dag
Mąka pszenna
3 
Jajko
2 
Bułka pszenna
10 dag
Boczek wędzony
5 dag
Słonina

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
26.81 g
Wartość energetyczna
742.88 kcal
Węglowodany
97.1 g
Tłuszcze
30.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać z surowymi jajkami, mąką, solą i pieprzem.
Krok 2
10 min
Z ciasta uformować wałek, pokroić na placuszki. Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na stopionej słoninie.
Krok 3
5 min
Przestudzone grzanki razem ze skwarkami ułożyć na placuszki ciasta.
Krok 4
10 min
Formować okrągłe knedle i natychmiast ugotować w osolonej wodzie, wycedzić. Podawać okraszone stopionym boczkiem.
Bawarskie knedle ziemniaczane

Krok 1 z 4

Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać z surowymi jajkami, mąką, solą i pieprzem.

Bawarskie knedle ziemniaczane

Krok 2 z 4

Z ciasta uformować wałek, pokroić na placuszki. Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na stopionej słoninie.

Bawarskie knedle ziemniaczane

Krok 3 z 4

Przestudzone grzanki razem ze skwarkami ułożyć na placuszki ciasta.

Bawarskie knedle ziemniaczane

Krok 4 z 4

Formować okrągłe knedle i natychmiast ugotować w osolonej wodzie, wycedzić. Podawać okraszone stopionym boczkiem.

Bawarskie knedle ziemniaczane to pomysł na pyszne i niecodzienne knedle! Wypróbuj przepis na knedle z chrupiącą grzanką w środku. Dodatek skwarków i tłuszczu ze słoniny sprawi, że danie nabierze wyraźnego aromatu. Jako dodatek możesz podać szklankę kefiru lub maślanki. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika