Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klasyczna sałatka z makaronem
Dodaj do CookBook

Klasyczna sałatka z makaronem

(0)
28 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest nulkaa22
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Ulubiony makaron, np. świderki
100  g
Mrożony groszek
200  g
Ulubiona kiełbasa lub szynka
150  g
Papryka czerwona
30  g
Ogórek kiszony
500  g
Majonez Dekoracyjny Winiary
3  łyżek
Woda z ogórków kiszonych
1  pęczek
Szczypiorek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.6 g
Wartość energetyczna
676.8 kcal
Tłuszcze
55.6 g
Białko
10.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli szukasz pomysłów na szybki, prosty i obfity lunch, którego gotowanie nie zajmuje dużo czasu, wypróbuj klasyczną sałatkę makaronową! Sałatka z makaronem i szynką to świetna baza do innych przepisów. Można do niej dodać nie tylko składniki wymienione w przepisie – zamiast papryki mogą to być np. suszone pomidory i oliwki. Prosta sałatka z szynką i makaronem to idealny pomysł na letni obiad.

25 października to Światowy Dzień Makaronu. Wydawałoby się, że ojczyzną makaronu są Włochy, jednak nic bardziej mylnego! 4 tysiące lat temu jedzono go w Azji, więc to prawdopodobne stamtąd pochodzi to danie. Do Włoch z Chin przywiózł je w XIII wieku Marco Polo. To właśnie naród z Półwyspu Apenińskiego spopularyzował makaron na całym świecie. Znają oni ponad 300 rodzajów makaronu. Najpopularniejsze z nich to penne, farfalle, fusilli, spaghetti i tagiatelle. Łączenie danego rodzaju z konkretnym sosem wcale nie jest przypadkowe. Okazuje się, że prawidłowe ugotowanie makaronu to nie lada sztuka. Mitem jest, że makaron należy gotować z dodatkiem łyżki wody, co miałoby zapobiec sklejaniu się klusek. Nie trzeba tego robić, ponieważ najważniejsza jest ilość wody- idealne proporcje to 1 litr wody na 100 gramów makaronu. Dzisiaj Włosi zjadają około 25 kilogramów makaronu rocznie. Dla porównania- my, Polacy, jemy tylko 4 kg. Przepadamy za spaghetti i zupami z makaronem, a także za sałatkami, na przykład takimi jak z dzisiejszego przepisu.

Rozpoczynając przygotowywanie sałatki z makaronem, musimy ugotować kluski zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie należy rozmrozić groszek- mrożony ma więcej wartości odżywczych i mniej cukru niż ten z puszki, ale jeśli nie mamy do niego dostępu, to konserwowy też będzie pasował. Kiełbasę, ogórki kiszone i paprykę kroimy w kostkę. Wtedy do akcji wkracza Majonez Dekoracyjny Winiary- dajemy do sałatki cały, półkilowy słoik, aby wszystkie smaki perfekcyjnie się połączyły, a sałatka nie była za sucha. Zwieńczeniem procesu jest dodanie kilku łyżek wody z ogórków kiszonych- dodaje się ją po to, aby nadała trochę kwasowości, a cała sałatka z makaronu mogła przejść znakomitym smakiem. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dekorujemy ulubionymi ziołami, na przykład pietruszką lub szczypiorkiem.

Jeśli szukamy pomysłu na szybki lunch, to sałatka z makaronem jest idealnym rozwiązaniem. Trzeba do niej ugotować tylko makaron, a krojenie szynki i warzyw trwa dosłownie chwilę. Makaron ma dużo węglowodanów, więc szybko nas nasyci, warzywa dostarczą witamin i minerałów, a majonez i szynka dadzą nam białka.

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    12 min
    Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Rozmroź groszek. Z kiełbasy mięsnej obierz skórkę i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń pestki, białe skórki wewnętrzne i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3

    2 min
    Wszystkie składniki wymieszaj z Majonezem Dekoracyjnym Winiary.
  • Krok 4

    4 min
    Wymieszaj sałatkę z wodą z ogórków kiszonych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp według uznania świeżymi posiekanymi ziołami (np. szczypiorkiem i pietruszką).
Klasyczna sałatka z makaronem

Krok 1 z 4

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Klasyczna sałatka z makaronem

Krok 2 z 4

Rozmroź groszek. Z kiełbasy mięsnej obierz skórkę i pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń pestki, białe skórki wewnętrzne i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w drobną kostkę.

Klasyczna sałatka z makaronem

Krok 3 z 4

Wszystkie składniki wymieszaj z Majonezem Dekoracyjnym Winiary.

Klasyczna sałatka z makaronem

Krok 4 z 4

Wymieszaj sałatkę z wodą z ogórków kiszonych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp według uznania świeżymi posiekanymi ziołami (np. szczypiorkiem i pietruszką).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Przystawka
  • Sałatka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

    1 godz 27 min Łatwy
  • Klasyczna zupa pomidorowa

    Klasyczna zupa pomidorowa

    1 godz Średni
  • Klasyczna sałatka jarzynowa

    Klasyczna sałatka jarzynowa

    2 godz 15 min Łatwy
  • Klasyczna grochówka na żeberkach

    Klasyczna grochówka na żeberkach

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu