Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kaszanka z cebulą i czosnkiem
Dodaj do CookBook

Kaszanka z cebulą i czosnkiem

(3)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Anja3107
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75 
Cebula
trochę
Olej
1  ząbek
Czosnek
trochę
Pieprz
225  g
Kaszanka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.4 g
Wartość energetyczna
324 kcal
Tłuszcze
29.2 g
Białko
11.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czym tak naprawdę jest znana i uwielbiana w całym kraju kaszanka? To nic innego jak tradycyjny polski wyrób, który powstaje podczas świniobicia. Popularny na Śląsku krupniok wytwarzany jest zaledwie z kilku składników. Mianowicie: kaszy gryczanej/jęczmiennej, krwi wieprzowej oraz najczęściej podrobów takich jak wątróbka, płuca czy ozór. Całość następnie szczelnie pakowana jest w osłonkę z jelita i odpowiednio doprawiana. Taka kaszanka po napełnieniu często jest później parzona. Spożywana może być zarówno na zimno, jak i po uprzedniej obróbce termicznej.

Kaszanka, czyli prostota i smak

Kaszanka jest idealnym i prostym posiłkiem, który przyrządzony może być zarówno na grillu w ogrodzie podczas imprezy rodzinnej, jak i również na patelni w domu jako szybka kolacja po ciężkim dniu. Kaszanka z patelni to potrawa dla każdego oraz na każdą okazję. Kaszanka z cebulą i czosnkiem to danie, które swoim smakiem oraz prostotą przygotowania - zachwyci niejednego kulinarnego krytyka. Kaszanka z patelni sprawdzi się zatem idealnie jako szybki posiłek na obiad bądź kolację. Takie danie składa się z zaledwie kilku składników, jego przygotowanie jest niezwykle proste, a co najważniejsze nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Wszak wszystko odbywa się na jednej patelni, a sama kaszanka potrafi wybaczyć wiele. Odpowiednio przygotowana, jest w stanie zachwycić swoim smakiem oraz aromatem, a kluczem do jej sukcesu jest po prostu dbanie o to, aby najzwyczajniej jej nie spalić.

Kaszanka - przepis

Do przygotowania tego unikalnego dania, potrzebne będzie nam kilka prostych składników. Oprócz samej kaszanki powinieneś zaopatrzyć się w cebulę, czosnek, sól i pieprz, ulubione przyprawy oraz odrobinę oleju do smażenia. Kaszanka z cebulą i czosnkiem to danie, które powstaje z połączenia podsmażonych na oleju cebuli, czosnku i kaszanki. Żeby kaszanka nie ścięła się za bardzo, podczas smażenia możesz delikatnie podlać całość wodą. Tak przyrządzona kaszanka doskonale smakuje na ciepło, koniecznie podana ze świeżym pieczywem. Kaszanka z powyższej propozycji podania, z powodzeniem gościć może na Twoim stole zarówno jako przystawka stanowiąca wstęp do dania głównego, jak i za samo danie główne. Ze względu na swoją prostotę w przyrządzaniu oraz relatywnie niewielką ilość potrzebnych do przygotowania składników, które same w sobie są dosyć tanie - tak przyrządzoną kaszankę śmiało można nazwać daniem inflacyjnym. Coś taniego i pysznego, czyli idealne połączenie na teraźniejsze czasy. Smacznego!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę oraz czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Krok 3

    10 min
    Dodać kaszankę i wszystko razem na chwilę smażyć.
Kaszanka z cebulą i czosnkiem

Krok 1 z 3

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.

Kaszanka z cebulą i czosnkiem

Krok 2 z 3

Cebulę oraz czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Kaszanka z cebulą i czosnkiem

Krok 3 z 3

Dodać kaszankę i wszystko razem na chwilę smażyć.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Grill
  • Kolacja
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

    Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

    44 min Średni
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 9 min Łatwy
  • Kaszanka pieczona

    Kaszanka pieczona

    1 godz 10 min Łatwy
  • Kaszanka z grilla

    Kaszanka z grilla

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu