Czym tak naprawdę jest znana i uwielbiana w całym kraju kaszanka? To nic innego jak tradycyjny polski wyrób, który powstaje podczas świniobicia. Popularny na Śląsku krupniok wytwarzany jest zaledwie z kilku składników. Mianowicie: kaszy gryczanej/jęczmiennej, krwi wieprzowej oraz najczęściej podrobów takich jak wątróbka, płuca czy ozór. Całość następnie szczelnie pakowana jest w osłonkę z jelita i odpowiednio doprawiana. Taka kaszanka po napełnieniu często jest później parzona. Spożywana może być zarówno na zimno, jak i po uprzedniej obróbce termicznej.
Kaszanka, czyli prostota i smak
Kaszanka jest idealnym i prostym posiłkiem, który przyrządzony może być zarówno na grillu w ogrodzie podczas imprezy rodzinnej, jak i również na patelni w domu jako szybka kolacja po ciężkim dniu. Kaszanka z patelni to potrawa dla każdego oraz na każdą okazję. Kaszanka z cebulą i czosnkiem to danie, które swoim smakiem oraz prostotą przygotowania - zachwyci niejednego kulinarnego krytyka. Kaszanka z patelni sprawdzi się zatem idealnie jako szybki posiłek na obiad bądź kolację. Takie danie składa się z zaledwie kilku składników, jego przygotowanie jest niezwykle proste, a co najważniejsze nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Wszak wszystko odbywa się na jednej patelni, a sama kaszanka potrafi wybaczyć wiele. Odpowiednio przygotowana, jest w stanie zachwycić swoim smakiem oraz aromatem, a kluczem do jej sukcesu jest po prostu dbanie o to, aby najzwyczajniej jej nie spalić.
Kaszanka - przepis
Do przygotowania tego unikalnego dania, potrzebne będzie nam kilka prostych składników. Oprócz samej kaszanki powinieneś zaopatrzyć się w cebulę, czosnek, sól i pieprz, ulubione przyprawy oraz odrobinę oleju do smażenia. Kaszanka z cebulą i czosnkiem to danie, które powstaje z połączenia podsmażonych na oleju cebuli, czosnku i kaszanki. Żeby kaszanka nie ścięła się za bardzo, podczas smażenia możesz delikatnie podlać całość wodą. Tak przyrządzona kaszanka doskonale smakuje na ciepło, koniecznie podana ze świeżym pieczywem. Kaszanka z powyższej propozycji podania, z powodzeniem gościć może na Twoim stole zarówno jako przystawka stanowiąca wstęp do dania głównego, jak i za samo danie główne. Ze względu na swoją prostotę w przyrządzaniu oraz relatywnie niewielką ilość potrzebnych do przygotowania składników, które same w sobie są dosyć tanie - tak przyrządzoną kaszankę śmiało można nazwać daniem inflacyjnym. Coś taniego i pysznego, czyli idealne połączenie na teraźniejsze czasy. Smacznego!
Komentarze 0