Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kaszanka pieczona

0
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest karolcia19
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Kasza gryczana
1  kg
Mięso gulaszowe wieprzowe
1  kg
Wątróbka wieprzowa
1  kg
Golonka wieprzowa
100  g
Przekąski, skórki wieprzowe, gładkie
1  szczypta
Pieprz czarny
5 
Cebula
1  kulka
Ziele angielskie
4  płaskich łyżek
Olej
1  dag
Majeranek
1  dag
Czosnek granulowany
1  porcja
Sól
700  g
Krew wieprzowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
47.34 g
Węglowodany
39.12 g
Tłuszcze
14.76 g
Wartość energetyczna
476.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Mięsa oraz skórki umyć i gotować do miękkości.
Krok 2
10 min
W powstałym wywarze sparzyć wątróbkę, po czym ugotować w nim kasze na półsypko.
Krok 3
10 min
Mięsa skórki oraz wątróbkę ostudzić i zemleć w maszynce. Kasze odcedzić i jeszcze gorącą połączyć z krwią. Dołożyć przyprawy mięsa skorki wątróbkę i podsmażone na oleju posiekane cebulę.
Krok 4
40 min
Masę wymieszać i wyłożyć do wyścielonych pergaminem i natłuszczonych form. Piec około 40 min w temperaturze 180-200 stopni.
Kaszanka pieczona

Krok 1 z 4

Mięsa oraz skórki umyć i gotować do miękkości.

Kaszanka pieczona

Krok 2 z 4

W powstałym wywarze sparzyć wątróbkę, po czym ugotować w nim kasze na półsypko.

Kaszanka pieczona

Krok 3 z 4

Mięsa skórki oraz wątróbkę ostudzić i zemleć w maszynce. Kasze odcedzić i jeszcze gorącą połączyć z krwią. Dołożyć przyprawy mięsa skorki wątróbkę i podsmażone na oleju posiekane cebulę.

Kaszanka pieczona

Krok 4 z 4

Masę wymieszać i wyłożyć do wyścielonych pergaminem i natłuszczonych form. Piec około 40 min w temperaturze 180-200 stopni.

Pieczona kaszanka to coś, co będzie nam się kojarzyć z letnim grillowaniem. Wykonana samodzielnie smakuje wybornie i nie trzeba poświęcić jej wiele czasu. Do tego kusi swoim aromatycznym zapachem i zaprasza domowników do skosztowania. Na pewno poproszą o dokładkę. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
47.3g / 39%
Węglowodany
39.1g / 32%
Tłuszcze
14.8g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika