Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Flammkuchen (tarte flambee)
Dodaj do CookBook

Flammkuchen (tarte flambee)

(0)
39 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest renz
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Masło
100  g
Orzechy włoskie
2  łyżek
Cukier
100  g
Czerwona cebula
200  g
Ser gorgonzola
5  gałązek
Tymianek świeży
300  g
Gruszki
100  g
Śmietana 30%
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Pieprz czarny
260  g
Ciasto francuskie Zobacz naszą wskazówkę
2  łyżek
Miód
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.3 g
Wartość energetyczna
569.8 kcal
Tłuszcze
41.7 g
Białko
15.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz odkrywać nowe smaki i przygotowywać dania inspirowane kuchniami świata? Jeśli tak, to mamy coś w sam raz dla Ciebie. Flammkuchen to niemieckie ciasto chlebowe, które możesz serwować na przekąskę lub jako danie główne. To szybka alternatywa dla pizzy lub podpłomyków. Sprawdź, jak zrobić flammkuchen krok po kroku.


Tarte flambee

Flammkuchen, znany też pod nazwą tarte flambee to chrupiące ciasto z dodatkami, które wywodzi się z kuchni niemieckiej, a dokładniej – alzackiej. Słowo „flambee” oznacza „pieczone w płomieniach”, choć w tym przypadku ciasto jest pieczone nie bezpośrednio na ogniu, ale w piecu opalanym drewnem. Na ciasto można położyć ulubione dodatki, zarówno te wytrawne, jak słodkie.


Jak zrobić flammkuchen?

Chcesz przygotować ten niemiecki przysmak dla swoich bliskich? Mamy prosty przepis, z którym poradzą sobie zarówno doświadczeni kucharze, jak i osoby początkujące. Połączenie gorgonzoli, słodkich gruszek, orzechów włoskich i chrupiącego ciasta francuskiego jest tak pyszne, że już na samą myśl ślinka cieknie. Nie przegap tego przepisu i przygotuj to danie dla siebie i swoich bliskich. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 220°C z grzałką górną/dolną (200°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    5 min
    Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier i orzechy włoskie. Skarmelizuj na złoty kolor. Rozłóż je na papierze do pieczenia do wystudzenia. W razie potrzeby połam na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    10 min
    Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Gorgonzolę pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Tymianek umyj, osusz, z 3 gałązek oderwij listki od łodyg. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
  • Krok 4

    1 min
    Wymieszaj śmietanę z przyprawą MAGGI i pieprzem.
  • Krok 5

    22 min
    Ciasto francuskie rozwałkuj bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj śmietaną z przyprawami. Na wierzchu ułóż gruszki, gorgonzolę, cebulę i tymianek (liście i gałązki). Piecz w piekarniku przez ok. 15 - 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. Wyjmij i posyp pokruszonymi, skarmelizowanymi orzechami. Skrop miodem do smaku.
Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 220°C z grzałką górną/dolną (200°C z termoobiegiem).

Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 2 z 5

Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier i orzechy włoskie. Skarmelizuj na złoty kolor. Rozłóż je na papierze do pieczenia do wystudzenia. W razie potrzeby połam na mniejsze kawałki.

Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 3 z 5

Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Gorgonzolę pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Tymianek umyj, osusz, z 3 gałązek oderwij listki od łodyg. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 4 z 5

Wymieszaj śmietanę z przyprawą MAGGI i pieprzem.

Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 5 z 5

Ciasto francuskie rozwałkuj bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj śmietaną z przyprawami. Na wierzchu ułóż gruszki, gorgonzolę, cebulę i tymianek (liście i gałązki). Piecz w piekarniku przez ok. 15 - 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. Wyjmij i posyp pokruszonymi, skarmelizowanymi orzechami. Skrop miodem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Z piekarnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu