Lubisz odkrywać nowe smaki i przygotowywać dania inspirowane kuchniami świata? Jeśli tak, to mamy coś w sam raz dla Ciebie. Flammkuchen to niemieckie ciasto chlebowe, które możesz serwować na przekąskę lub jako danie główne. To szybka alternatywa dla pizzy lub podpłomyków. Sprawdź, jak zrobić flammkuchen krok po kroku.
Tarte flambee
Flammkuchen, znany też pod nazwą tarte flambee to chrupiące ciasto z dodatkami, które wywodzi się z kuchni niemieckiej, a dokładniej – alzackiej. Słowo „flambee” oznacza „pieczone w płomieniach”, choć w tym przypadku ciasto jest pieczone nie bezpośrednio na ogniu, ale w piecu opalanym drewnem. Na ciasto można położyć ulubione dodatki, zarówno te wytrawne, jak słodkie.
Jak zrobić flammkuchen?
Chcesz przygotować ten niemiecki przysmak dla swoich bliskich? Mamy prosty przepis, z którym poradzą sobie zarówno doświadczeni kucharze, jak i osoby początkujące. Połączenie gorgonzoli, słodkich gruszek, orzechów włoskich i chrupiącego ciasta francuskiego jest tak pyszne, że już na samą myśl ślinka cieknie. Nie przegap tego przepisu i przygotuj to danie dla siebie i swoich bliskich. Życzymy smacznego!
Komentarze 0