Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faszerowane bataty z warzywami

(0)
1 godz 30 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 Porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1200  g
Bataty (4 średnie sztuki)
250  g
Brokuły
90  g
Marchewka
150  g
Papryka czerwona
150  g
Świeże grzyby
100  g
Cukinia żółta
3  łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżka
Sok z limonki
2  łyżeczek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.16 g
Węglowodany
71.56 g
Tłuszcze
11.57 g
Wartość energetyczna
418.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, w opcji z termoobiegiem.
Krok 2
50 min
Bataty umyj, przekrój na pół i kilkakrotnie ponakłuwaj widelcem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku na środkowym ruszcie przez ok. 50 minut.
Krok 3
9 min
W międzyczasie oczyść i umyj brokuły i pokrój na bardzo małe różyczki. Oczyść, umyj, obierz i pokrój marchewkę w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń nasiona i białe skórki wewnętrzne, pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Umyj cukinię i pokrój ją w drobną kostkę.
Krok 4
20 min
Wymieszaj olej, sok z limonki, połowę przygotowanego wywaru warzywnego Winiary w misce i dobrze wymieszaj z warzywami. Warzywa przełóż do formy do pieczenia i piecz w piekarniku na dolnej półce pod batatami przez około 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Krok 5
10 min
Z grubsza oskrob miąższ ze słodkich ziemniaków, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Wymieszaj gotowe warzywa z piekarnika z miąższem z batatów. Dodaj drugą połowę wywaru warzywnego Maggi, posiekaną pietruszkę i dopraw pieprzem. Wydrążone bataty wypełnij mieszanką ze słodkich ziemniaków i warzyw, zapiecz w piekarniku na 10 minut. Podawaj z aioli z awokado. WSKAZÓWKA: Nie-wegetarianie mogą dodatkowo posypać bataty kozim serem.
Faszerowane bataty z warzywami

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, w opcji z termoobiegiem.

Faszerowane bataty z warzywami

Krok 2 z 5

Bataty umyj, przekrój na pół i kilkakrotnie ponakłuwaj widelcem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku na środkowym ruszcie przez ok. 50 minut.

Faszerowane bataty z warzywami

Krok 3 z 5

W międzyczasie oczyść i umyj brokuły i pokrój na bardzo małe różyczki. Oczyść, umyj, obierz i pokrój marchewkę w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń nasiona i białe skórki wewnętrzne, pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Umyj cukinię i pokrój ją w drobną kostkę.

Faszerowane bataty z warzywami

Krok 4 z 5

Wymieszaj olej, sok z limonki, połowę przygotowanego wywaru warzywnego Winiary w misce i dobrze wymieszaj z warzywami. Warzywa przełóż do formy do pieczenia i piecz w piekarniku na dolnej półce pod batatami przez około 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

Faszerowane bataty z warzywami

Krok 5 z 5

Z grubsza oskrob miąższ ze słodkich ziemniaków, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Wymieszaj gotowe warzywa z piekarnika z miąższem z batatów. Dodaj drugą połowę wywaru warzywnego Maggi, posiekaną pietruszkę i dopraw pieprzem. Wydrążone bataty wypełnij mieszanką ze słodkich ziemniaków i warzyw, zapiecz w piekarniku na 10 minut. Podawaj z aioli z awokado. WSKAZÓWKA: Nie-wegetarianie mogą dodatkowo posypać bataty kozim serem.

Lubisz słodkie ziemniaki? Jeśli do tej pory nie próbowałaś tego warzywa, czas się przekonać i dać skusić! Smakowite bataty faszerowane z pieca wypełnione kolorowymi warzywami na pewno zadowolą podniebienia osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Nadziewane bataty to wegetariańskie, a przy okazji również przepyszne i pożywne danie. Z łatwością przygotują je nawet średnio doświadczone w kuchni osoby. :) Wypróbuj pieczone bataty z warzywami z piekarnika i włącz je na stałe do swojego obiadowego menu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.2g / 9%
Węglowodany
71.6g / 67%
Tłuszcze
11.6g / 24%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha