Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Faszerowane bataty z warzywami
Dodaj do CookBook

Faszerowane bataty z warzywami

(1)
1 godz 30 min
Średni
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1200  g
Bataty (4 średnie sztuki)
250  g
Brokuły
90  g
Marchewka
150  g
Papryka czerwona
150  g
Świeże grzyby
100  g
Cukinia żółta
3  łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżka
Sok z limonki
6  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
2  łyżeczek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
71.6 g
Wartość energetyczna
418.4 kcal
Tłuszcze
11.6 g
Białko
9.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bataty, zwane także słodkimi ziemniakami, od kilku lat szturmują krajowe supermarkety. Choć nie ma szans, by wyparły polskie ziemniaki z rynku, są świetnym uzupełnieniem diety i warto rozważyć włączenie je do swojego jadłospisu. To też smak zupełnie inny od ziemniaków, jakie na co dzień można spotkać w osiedlowym warzywniaku. Bataty mają duże, mięsiste bulwy. Ich znakiem charakterystycznym jest intensywnie pomarańczowy miąższ, choć występują również bataty o miąższu w kolorze żółtym, fioletowym, czerwonym lub kremowym. Posiadają, podobnie jak zwykłe ziemniaki, właściwości przeciwzapalne — przynoszą ulgę również astmatykom, w chorobach oskrzeli czy płuc. Są bogatym źródłem beta-karotenu. Wśród właściwości odżywczych batatów znajdują się także: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, witamina A, witaminy z grupy B i błonnik. Bataty zawierają przy tym szczawiany, których powinny unikać osoby cierpiące na choroby nerek, takie jak kamica nerkowa.

Warto zainspirować się tą niezwykłą rośliną i częściej włączać je do swojego menu. Istnieje mnóstwo możliwości wykorzystania batatów, zarówno w formie przekąski, jak i jako danie obiadowe. Jako obiad świetnie sprawdzą się pieczone bataty, faszerowane, wegetariańskie i z mięsem. Mogą być równie smacznym dodatkiem do głównego dania, co zwykłe ziemniaki — w formie purée lub frytek.

Jak przygotować faszerowane bataty? Poniżej proponujemy przepis na bataty faszerowane pieczarkami w wersji wegetariańskiej (i wegańskiej), ale do słodkich ziemniaków równie dobrze będzie pasować mielone mięso.

Batat faszerowany nie jest bardzo skomplikowanym w przygotowaniu daniem. Wymaga niewiele składników, czterech średnich batatów i około 1,5 godziny. Bataty należy umyć, przekroić na pół i nakłuć widelcem. Tak przygotowane bataty należy upiec w piekarniku nastawionym na 180 stopni, przez około 50 minut. Gdy bataty będą piekły się w piekarniku, należy pokroić w kostkę pieczarki i warzywa: cukinię, paprykę, marchewkę i brokuły. Następnie przygotuj Bulion warzywny w słoiku WINIARY — połową gotowego wywaru zalej pokrojone w kostkę warzywa, dodaj olej i sok z limonki. Dobrze wymieszaj składniki, po czym piecz je w piekarniku przez 30 minut w naczyniu żaroodpornym. Możesz mieszać je od czasu do czasu, aby upiekły się równomiernie. Po upływie wspomnianych 30 minut wyciągnij bataty i wydrąż ich środki (zostawiając na tyle miąższu, aby się nie rozpadły). Wydrążony miąższ należy wymieszać z warzywami pieczonymi w bulionie. Tak powstałą masą nafaszeruj bataty i piecz przez kolejne 10 minut. Gotowe!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, w opcji z termoobiegiem.
  • Krok 2

    50 min
    Bataty umyj, przekrój na pół i kilkakrotnie ponakłuwaj widelcem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku na środkowym ruszcie przez ok. 50 minut.
  • Krok 3

    9 min
    W międzyczasie oczyść i umyj brokuły i pokrój na bardzo małe różyczki. Oczyść, umyj, obierz i pokrój marchewkę w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń nasiona i białe skórki wewnętrzne, pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Umyj cukinię i pokrój ją w drobną kostkę.
  • Krok 4

    20 min
    Wymieszaj olej, sok z limonki, połowę przygotowanego wywaru warzywnego WINIARY w misce i dobrze wymieszaj z warzywami. Warzywa przełóż do formy do pieczenia i piecz w piekarniku na dolnej półce pod batatami przez około 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Krok 5

    10 min
    Z grubsza oskrob miąższ ze słodkich ziemniaków, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Wymieszaj gotowe warzywa z piekarnika z miąższem z batatów. Dodaj drugą połowę wywaru warzywnego WINIARY, posiekaną pietruszkę i dopraw pieprzem. Wydrążone bataty wypełnij mieszanką ze słodkich ziemniaków i warzyw, zapiecz w piekarniku na 10 minut. Podawaj z aioli z awokado. WSKAZÓWKA: Nie-wegetarianie mogą dodatkowo posypać bataty kozim serem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z indyka faszerowane prażonym słonecznikiem i porem duszonym w soku z grapefruita

    Roladki z indyka faszerowane prażonym słonecznikiem i porem duszonym w soku z grapefruita

    45 min Łatwy
  • Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

    Pomidory faszerowane kaszą jęczmienną

    50 min Łatwy
  • Skrzydełka faszerowane

    Skrzydełka faszerowane

    11 godz 38 min Łatwy
  • Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

    Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

    1 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu