Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Faszerowane bataty z warzywami
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
9.2g / 9%
Węglowodany
71.6g / 67%
Tłuszcze
11.6g / 24%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Faszerowane bataty z warzywami

+

Faszerowane bataty z warzywami

Wróć

Faszerowane bataty z warzywami

(1)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1200  g
Bataty (4 średnie sztuki)
250  g
Brokuły
90  g
Marchewka
150  g
Papryka czerwona
150  g
Świeże grzyby
100  g
Cukinia żółta
3  łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżka
Sok z limonki
6  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
2  łyżeczek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.16 g
Węglowodany
71.56 g
Tłuszcze
11.57 g
Wartość energetyczna
418.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bataty, zwane także słodkimi ziemniakami, od kilku lat szturmują krajowe supermarkety. Choć nie ma szans, by wyparły polskie ziemniaki z rynku, są świetnym uzupełnieniem diety i warto rozważyć włączenie je do swojego jadłospisu. To też smak zupełnie inny od ziemniaków, jakie na co dzień można spotkać w osiedlowym warzywniaku. Bataty mają duże, mięsiste bulwy. Ich znakiem charakterystycznym jest intensywnie pomarańczowy miąższ, choć występują również bataty o miąższu w kolorze żółtym, fioletowym, czerwonym lub kremowym. Posiadają, podobnie jak zwykłe ziemniaki, właściwości przeciwzapalne — przynoszą ulgę również astmatykom, w chorobach oskrzeli czy płuc. Są bogatym źródłem beta-karotenu. Wśród właściwości odżywczych batatów znajdują się także: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, witamina A, witaminy z grupy B i błonnik. Bataty zawierają przy tym szczawiany, których powinny unikać osoby cierpiące na choroby nerek, takie jak kamica nerkowa.

Warto zainspirować się tą niezwykłą rośliną i częściej włączać je do swojego menu. Istnieje mnóstwo możliwości wykorzystania batatów, zarówno w formie przekąski, jak i jako danie obiadowe. Jako obiad świetnie sprawdzą się pieczone bataty, faszerowane, wegetariańskie i z mięsem. Mogą być równie smacznym dodatkiem do głównego dania, co zwykłe ziemniaki — w formie purée lub frytek.

Jak przygotować faszerowane bataty? Poniżej proponujemy przepis na bataty faszerowane pieczarkami w wersji wegetariańskiej (i wegańskiej), ale do słodkich ziemniaków równie dobrze będzie pasować mielone mięso.

Batat faszerowany nie jest bardzo skomplikowanym w przygotowaniu daniem. Wymaga niewiele składników, czterech średnich batatów i około 1,5 godziny. Bataty należy umyć, przekroić na pół i nakłuć widelcem. Tak przygotowane bataty należy upiec w piekarniku nastawionym na 180 stopni, przez około 50 minut. Gdy bataty będą piekły się w piekarniku, należy pokroić w kostkę pieczarki i warzywa: cukinię, paprykę, marchewkę i brokuły. Następnie przygotuj Bulion warzywny w słoiku WINIARY — połową gotowego wywaru zalej pokrojone w kostkę warzywa, dodaj olej i sok z limonki. Dobrze wymieszaj składniki, po czym piecz je w piekarniku przez 30 minut w naczyniu żaroodpornym. Możesz mieszać je od czasu do czasu, aby upiekły się równomiernie. Po upływie wspomnianych 30 minut wyciągnij bataty i wydrąż ich środki (zostawiając na tyle miąższu, aby się nie rozpadły). Wydrążony miąższ należy wymieszać z warzywami pieczonymi w bulionie. Tak powstałą masą nafaszeruj bataty i piecz przez kolejne 10 minut. Gotowe!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, w opcji z termoobiegiem.
  • Krok 2

    50 min
    Bataty umyj, przekrój na pół i kilkakrotnie ponakłuwaj widelcem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku na środkowym ruszcie przez ok. 50 minut.
  • Krok 3

    9 min
    W międzyczasie oczyść i umyj brokuły i pokrój na bardzo małe różyczki. Oczyść, umyj, obierz i pokrój marchewkę w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń nasiona i białe skórki wewnętrzne, pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Umyj cukinię i pokrój ją w drobną kostkę.
  • Krok 4

    20 min
    Wymieszaj olej, sok z limonki, połowę przygotowanego wywaru warzywnego WINIARY w misce i dobrze wymieszaj z warzywami. Warzywa przełóż do formy do pieczenia i piecz w piekarniku na dolnej półce pod batatami przez około 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Krok 5

    10 min
    Z grubsza oskrob miąższ ze słodkich ziemniaków, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Wymieszaj gotowe warzywa z piekarnika z miąższem z batatów. Dodaj drugą połowę wywaru warzywnego WINIARY, posiekaną pietruszkę i dopraw pieprzem. Wydrążone bataty wypełnij mieszanką ze słodkich ziemniaków i warzyw, zapiecz w piekarniku na 10 minut. Podawaj z aioli z awokado. WSKAZÓWKA: Nie-wegetarianie mogą dodatkowo posypać bataty kozim serem.
Faszerowane bataty z warzywami

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, w opcji z termoobiegiem.

Faszerowane bataty z warzywami

Krok 2 z 5

Bataty umyj, przekrój na pół i kilkakrotnie ponakłuwaj widelcem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku na środkowym ruszcie przez ok. 50 minut.

Faszerowane bataty z warzywami

Krok 3 z 5

W międzyczasie oczyść i umyj brokuły i pokrój na bardzo małe różyczki. Oczyść, umyj, obierz i pokrój marchewkę w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń nasiona i białe skórki wewnętrzne, pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Umyj cukinię i pokrój ją w drobną kostkę.

Faszerowane bataty z warzywami

Krok 4 z 5

Wymieszaj olej, sok z limonki, połowę przygotowanego wywaru warzywnego WINIARY w misce i dobrze wymieszaj z warzywami. Warzywa przełóż do formy do pieczenia i piecz w piekarniku na dolnej półce pod batatami przez około 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

Faszerowane bataty z warzywami

Krok 5 z 5

Z grubsza oskrob miąższ ze słodkich ziemniaków, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Wymieszaj gotowe warzywa z piekarnika z miąższem z batatów. Dodaj drugą połowę wywaru warzywnego WINIARY, posiekaną pietruszkę i dopraw pieprzem. Wydrążone bataty wypełnij mieszanką ze słodkich ziemniaków i warzyw, zapiecz w piekarniku na 10 minut. Podawaj z aioli z awokado. WSKAZÓWKA: Nie-wegetarianie mogą dodatkowo posypać bataty kozim serem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Warzywna patelnia z kabanosami

    Warzywna patelnia z kabanosami

    36 min Łatwy
  • Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    Quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole

    30 min Średni
  • Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    15 min Łatwy
  • Sałatka z rzymską sałatą i papryką

    Sałatka z rzymską sałatą i papryką

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu