Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto użądlenie pszczoły

Ciasto użądlenie pszczoły

(0)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
4 
Jajko
150  g
Cukier
125  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
30  g
Migdały
0.33  kubek
Cukier trzcinowy
0.5  l
Mleko
300  g
Masło
200  g
Cukier puder
1 
Jajko
2 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.69 g
Węglowodany
34.02 g
Tłuszcze
5.15 g
Wartość energetyczna
207.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto „użądlenie pszczoły” pochodzi z tradycji niemieckiej – chociaż użądlenie pszczoły nie kojarzy się absolutnie z niczym przyjemnym, ciasto o nietypowej nazwie jest niezwykle smaczne i puszyste, a najlepiej smakuje schłodzone. Ciasto „użądlenie pszczoły” bardzo łatwo przygotować – wystarczy upiec biszkopt i przygotować masę do wypełnienia wypieku, np. na bazie Budyniu waniliowego Winiary. Wierzch możesz dowolnie ozdobić – posypać ciasto cukrem pudrem lub użyć do tego płatków migdałowych, a dodatkowo ozdobić pyszną polewą czekoladową.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    5 min
    Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ucieraj na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, posyp migdałami i cukrem.
  • Krok 3

    35 min
    Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.
  • Krok 4

    5 min
    Podczas pieczenia przygotuj krem: w niepełnej szklance mleka wymieszaj budyń, cukier, jajko i żółtka, natomiast pozostałe mleko zagotuj.
  • Krok 5

    10 min
    Gdy mleko się zagotuje, wlej je do masy jajecznej i wstaw na moment na niewielki ogień, aż masa zgęstnieje. Masę stale mieszaj i uważaj, by się nie zagotowała. Gdy zgęstnieje, ostudź ją w kąpieli wodnej.
  • Krok 6

    5 min
    Masło zmiksuj aż zbieleje, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj budyń rozprowadzony w mleku i ucieraj aż składniki się połączą.
  • Krok 7

    5 min
    Gotowym kremem przełóż ciasto, odstaw, aż dobrze stężeje.
  • Krok 8

    2 min
    Podawaj schłodzone, możesz je polać polewą i posypać migdałami.
Ciasto użądlenie pszczoły

Krok 1 z 8

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ucieraj na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

Ciasto użądlenie pszczoły

Krok 2 z 8

Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, posyp migdałami i cukrem.

Ciasto użądlenie pszczoły

Krok 3 z 8

Wstaw do piekarnika i piecz 35 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.

Ciasto użądlenie pszczoły

Krok 4 z 8

Podczas pieczenia przygotuj krem: w niepełnej szklance mleka wymieszaj budyń, cukier, jajko i żółtka, natomiast pozostałe mleko zagotuj.

Ciasto użądlenie pszczoły

Krok 5 z 8

Gdy mleko się zagotuje, wlej je do masy jajecznej i wstaw na moment na niewielki ogień, aż masa zgęstnieje. Masę stale mieszaj i uważaj, by się nie zagotowała. Gdy zgęstnieje, ostudź ją w kąpieli wodnej.

Ciasto użądlenie pszczoły

Krok 6 z 8

Masło zmiksuj aż zbieleje, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj budyń rozprowadzony w mleku i ucieraj aż składniki się połączą.

Ciasto użądlenie pszczoły

Krok 7 z 8

Gotowym kremem przełóż ciasto, odstaw, aż dobrze stężeje.

Ciasto użądlenie pszczoły

Krok 8 z 8

Podawaj schłodzone, możesz je polać polewą i posypać migdałami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia niemiecka
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Choinki piernikowe

    Choinki piernikowe

    1 godz 31 min Łatwy
  • Rolada świąteczna z makiem

    Rolada świąteczna z makiem

    56 min Łatwy
  • Ciasto dyniowe

    Ciasto dyniowe

    3 godz 47 min Łatwy
  • Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

    Ciasto marchewkowe z mascarpone i orzechami

    4 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu