Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy
2 godz 18 min
Łatwy
2
łyżeczek
500
g
Mąka pszenna
1
łyżeczka
Sól
4
łyżek
Olej
300
ml
Woda
trochę
Bułka tarta
2
kg
250
g
Cukier
2
łyżeczek
Cynamon
1
Jajko
150
g
Rodzynki
100
g
Orzechy włoskie
2
Pomarańcze
50
g
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
9.54 g
Węglowodany
105.98 g
Tłuszcze
16.93 g
Wartość energetyczna
591.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
138 min
Krok 1
15 min
Do miksera wsyp mąkę, sól i 3/4 ilości wody. Włącz mikser na średnie obroty, gdy ciasto będzie zbyt twarde dolej odrobinę wody.
Krok 2
10 min
Następnie do wyrobionego ciasta dolej olej i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek miksera.
Krok 3
30 min
Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 min aby odpoczęło.
Krok 4
10 min
NADZIENIE: Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Rozpuść na głębokiej patelni 50 g masła i dodaj jabłka. Smaż przez 5 min.
Krok 5
10 min
Następnie dodaj cynamon, rodzynki, orzechy, cukier, cukier wanilinowy, sok z jednej pomarańczy i tartą skórkę z dwóch. Zredukuj jak największą ilość płynu, ale nie rozgotuj jabłek.
Krok 6
10 min
Rozwałkuj ciasto na stolnicy obsypanej mąką. Możesz użyć dłoni do rozciągania ciasta.
Krok 7
5 min
Ciasto posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła i posyp bułką tartą w miejscu rozkładania nadzienia.
Krok 8
5 min
Ostudzone nadzienie wyłóż na rozwałkowane ciasto. Zawiń całość zamykając jabłka w cieście.
Krok 9
3 min
Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem z zewnątrz.
Krok 10
40 min
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 min.
Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy to smakowity przepis na słodki wypiek, który po całym domu roznosi zapach pieczonych jabłek, przypraw korzennych i słodkich pomarańczy. Strudel z jabłkami z nutą pomarańczy smakuje doskonale dzięki bakaliom i orzechom, które są uznawane za symbol obfitości ;) Jabłkowy strudel z orzechami to doskonały wypiek nie tylko na świąteczne dni.
Komentarze 0