Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

0
138 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
500 g
Mąka pszenna
1 łyżeczka
Sól
4 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
300 ml
Woda
1 trochę
Bułka tarta
2 kg
Jabłka
250 g
Cukier
2 łyżeczek
Cynamon
1 
Jajko
150 g
Rodzynki
100 g
Orzechy włoskie
2 
Pomarańcze
50 g
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
9.54 g
Wartość energetyczna
570.35 kcal
Tłuszcze
14.53 g
Węglowodany
105.98 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
15 min
Do miksera wsyp mąkę, sól i 3/4 ilości wody. Włącz mikser na średnie obroty, gdy ciasto będzie zbyt twarde dolej odrobinę wody.
Krok 2
10 min
Następnie do wyrobionego ciasta dolej olej i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek miksera.
Krok 3
30 min
Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 min aby odpoczęło.
Krok 4
10 min
NADZIENIE: Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Rozpuść na głębokiej patelni 50 g masła i dodaj jabłka. Smaż przez 5 min.
Krok 5
10 min
Następnie dodaj cynamon, rodzynki, orzechy, cukier, cukier wanilinowy, sok z jednej pomarańczy i tartą skórkę z dwóch. Zredukuj jak największą ilość płynu, ale nie rozgotuj jabłek.
Krok 6
10 min
Rozwałkuj ciasto na stolnicy obsypanej mąką. Możesz użyć dłoni do rozciągania ciasta.
Krok 7
5 min
Ciasto posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła i posyp bułką tartą w miejscu rozkładania nadzienia.
Krok 8
5 min
Ostudzone nadzienie wyłóż na rozwałkowane ciasto. Zawiń całość zamykając jabłka w cieście.
Krok 9
3 min
Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem z zewnątrz.
Krok 10
40 min
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 min.
Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 1 z 10

Do miksera wsyp mąkę, sól i 3/4 ilości wody. Włącz mikser na średnie obroty, gdy ciasto będzie zbyt twarde dolej odrobinę wody.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 2 z 10

Następnie do wyrobionego ciasta dolej olej i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek miksera.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 3 z 10

Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 min aby odpoczęło.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 4 z 10

NADZIENIE: Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Rozpuść na głębokiej patelni 50 g masła i dodaj jabłka. Smaż przez 5 min.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 5 z 10

Następnie dodaj cynamon, rodzynki, orzechy, cukier, cukier wanilinowy, sok z jednej pomarańczy i tartą skórkę z dwóch. Zredukuj jak największą ilość płynu, ale nie rozgotuj jabłek.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 6 z 10

Rozwałkuj ciasto na stolnicy obsypanej mąką. Możesz użyć dłoni do rozciągania ciasta.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 7 z 10

Ciasto posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła i posyp bułką tartą w miejscu rozkładania nadzienia.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 8 z 10

Ostudzone nadzienie wyłóż na rozwałkowane ciasto. Zawiń całość zamykając jabłka w cieście.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 9 z 10

Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem z zewnątrz.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 10 z 10

Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 min.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy to smakowity przepis na słodki wypiek, który po całym domu roznosi zapach pieczonych jabłek, przypraw korzennych i słodkich pomarańczy. Strudel z jabłkami z nutą pomarańczy smakuje doskonale dzięki bakaliom i orzechom, które są uznawane za symbol obfitości ;) Jabłkowy strudel z orzechami to doskonały wypiek nie tylko na świąteczne dni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika