Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy
Dodaj do CookBook

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

(1)
2 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy
500  g
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Sól
4  łyżek
Olej
300  ml
Woda
trochę
Bułka tarta
2  kg
Jabłka
250  g
Cukier
2  łyżeczek
Cynamon
1 
Jajko
150  g
Rodzynki
100  g
Orzechy włoskie
2 
Pomarańcze
50  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
106 g
Wartość energetyczna
591.6 kcal
Tłuszcze
16.9 g
Białko
9.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy to smakowity przepis na słodki wypiek, który po całym domu roznosi zapach pieczonych jabłek, przypraw korzennych i słodkich pomarańczy. Strudel z jabłkami z nutą pomarańczy smakuje doskonale dzięki bakaliom i orzechom, które są uznawane za symbol obfitości ;) Jabłkowy strudel z orzechami to doskonały wypiek nie tylko na świąteczne dni.

Przygotowanie

138 min
  • Krok 1

    15 min
    Do miksera wsyp mąkę, sól i 3/4 ilości wody. Włącz mikser na średnie obroty, gdy ciasto będzie zbyt twarde dolej odrobinę wody.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie do wyrobionego ciasta dolej olej i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek miksera.
  • Krok 3

    30 min
    Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 min aby odpoczęło.
  • Krok 4

    10 min
    NADZIENIE: Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Rozpuść na głębokiej patelni 50 g masła i dodaj jabłka. Smaż przez 5 min.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie dodaj cynamon, rodzynki, orzechy, cukier, cukier wanilinowy, sok z jednej pomarańczy i tartą skórkę z dwóch. Zredukuj jak największą ilość płynu, ale nie rozgotuj jabłek.
  • Krok 6

    10 min
    Rozwałkuj ciasto na stolnicy obsypanej mąką. Możesz użyć dłoni do rozciągania ciasta.
  • Krok 7

    5 min
    Ciasto posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła i posyp bułką tartą w miejscu rozkładania nadzienia.
  • Krok 8

    5 min
    Ostudzone nadzienie wyłóż na rozwałkowane ciasto. Zawiń całość zamykając jabłka w cieście.
  • Krok 9

    3 min
    Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem z zewnątrz.
  • Krok 10

    40 min
    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 min.
Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 1 z 10

Do miksera wsyp mąkę, sól i 3/4 ilości wody. Włącz mikser na średnie obroty, gdy ciasto będzie zbyt twarde dolej odrobinę wody.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 2 z 10

Następnie do wyrobionego ciasta dolej olej i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek miksera.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 3 z 10

Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 min aby odpoczęło.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 4 z 10

NADZIENIE: Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Rozpuść na głębokiej patelni 50 g masła i dodaj jabłka. Smaż przez 5 min.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 5 z 10

Następnie dodaj cynamon, rodzynki, orzechy, cukier, cukier wanilinowy, sok z jednej pomarańczy i tartą skórkę z dwóch. Zredukuj jak największą ilość płynu, ale nie rozgotuj jabłek.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 6 z 10

Rozwałkuj ciasto na stolnicy obsypanej mąką. Możesz użyć dłoni do rozciągania ciasta.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 7 z 10

Ciasto posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła i posyp bułką tartą w miejscu rozkładania nadzienia.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 8 z 10

Ostudzone nadzienie wyłóż na rozwałkowane ciasto. Zawiń całość zamykając jabłka w cieście.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 9 z 10

Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem z zewnątrz.

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

Krok 10 z 10

Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Zawiedziona

To ciasto jest niejadalne. Lepiej zrobić zwykłe kruche, lub drożdżowe.
Anonim (niezweryfikowany) 03/16/2024-08:30 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:45 CEST
Bardzo nam przykro. Coś poszło nie tak w czasie przygotowania? Daj znam znać, jak możemy poprawić ten przepis. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia niemiecka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu