Boczek parzony
6018min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
25.25 g
Węglowodany
2.65 g
Tłuszcze
79.39 g
Wartość energetyczna
834.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
6018 min
Krok 1
10 min
Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną.
Krok 2
2880 min
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.
Krok 3
5 min
Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek.
Krok 4
3 min
Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól.
Krok 5
2880 min
W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.
Krok 6
120 min
Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin.
Krok 7
120 min
Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody, parzymy boczek około dwie godziny.
Domowy boczek parzony to świetna przegryzka i propozycja na obiad lub dodatek do kanapek. Powinien posmakować całej rodzinie, nawet tym największym sceptykom. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, co czyni go atrakcyjną propozycją dla każdego. Smacznego!
Komentarze 0