Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Boczek parzony

Boczek parzony

(0)
100 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Boczek surowy
1 
Liść laurowy
1  kulka
Ziele angielskie całe
100  g
Sól peklowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.25 g
Węglowodany
2.65 g
Tłuszcze
79.39 g
Wartość energetyczna
834.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy boczek parzony to świetna przegryzka i propozycja na obiad lub dodatek do kanapek. Powinien posmakować całej rodzinie, nawet tym największym sceptykom. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, co czyni go atrakcyjną propozycją dla każdego. Wypróbuj też przepis na boczek pieczony z cebulą. Smacznego!

Przygotowanie

6018 min
  • Krok 1

    10 min
    Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną.
  • Krok 2

    2880 min
    Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek.
  • Krok 4

    3 min
    Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól.
  • Krok 5

    2880 min
    W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.
  • Krok 6

    120 min
    Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin.
  • Krok 7

    120 min
    Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody, parzymy boczek około dwie godziny.
Boczek parzony

Krok 1 z 7

Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną.

Boczek parzony

Krok 2 z 7

Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.

Boczek parzony

Krok 3 z 7

Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek.

Boczek parzony

Krok 4 z 7

Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól.

Boczek parzony

Krok 5 z 7

W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.

Boczek parzony

Krok 6 z 7

Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin.

Boczek parzony

Krok 7 z 7

Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody, parzymy boczek około dwie godziny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Entrant
  • Inny
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnie świata
  • Pieczenie
  • Przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Boczek gotowany w przyprawach

    Boczek gotowany w przyprawach

    53 min Łatwy
  • Domowa kiełbasa

    Domowa kiełbasa

    153 godz 25 min Średni
  • Boczek pieczony w rękawie

    Boczek pieczony w rękawie

    25 godz 17 min Łatwy
  • Pieczony boczek peklowany

    Pieczony boczek peklowany

    73 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu