Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Boczek parzony
Dodaj do CookBook

Boczek parzony

(0)
100 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Boczek surowy
1 
Liść laurowy
1  kulka
Ziele angielskie całe
100  g
Sól peklowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.6 g
Wartość energetyczna
834.4 kcal
Tłuszcze
79.4 g
Białko
25.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy boczek parzony to świetna przegryzka i propozycja na obiad lub dodatek do kanapek. Powinien posmakować całej rodzinie, nawet tym największym sceptykom. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, co czyni go atrakcyjną propozycją dla każdego. Wypróbuj też przepis na boczek pieczony z cebulą. Smacznego!

Przygotowanie

6018 min
  • Krok 1

    10 min
    Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną.
  • Krok 2

    2880 min
    Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek.
  • Krok 4

    3 min
    Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól.
  • Krok 5

    2880 min
    W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.
  • Krok 6

    120 min
    Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin.
  • Krok 7

    120 min
    Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody, parzymy boczek około dwie godziny.
Boczek parzony

Krok 1 z 7

Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną.

Boczek parzony

Krok 2 z 7

Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.

Boczek parzony

Krok 3 z 7

Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek.

Boczek parzony

Krok 4 z 7

Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól.

Boczek parzony

Krok 5 z 7

W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.

Boczek parzony

Krok 6 z 7

Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin.

Boczek parzony

Krok 7 z 7

Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody, parzymy boczek około dwie godziny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Entrant
  • Inny
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Boczek pieczony w rękawie

    Boczek pieczony w rękawie

    1 godz 52 min Łatwy
  • Boczek pieczony z cebulą w ciemnym piwie

    Boczek pieczony z cebulą w ciemnym piwie

    35 min Łatwy
  • Prosty pieczony boczek

    Prosty pieczony boczek

    17 godz 27 min Łatwy
  • Pieczony boczek peklowany

    Pieczony boczek peklowany

    73 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu