Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boczek parzony

(0)
100 godz 18 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pacpaw
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Boczek surowy
1 
Liść laurowy
1  kulka
Ziele angielskie całe
100  g
Sól peklowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.25 g
Węglowodany
2.65 g
Tłuszcze
79.39 g
Wartość energetyczna
834.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

6018 min
Krok 1
10 min
Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną.
Krok 2
2880 min
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.
Krok 3
5 min
Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek.
Krok 4
3 min
Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól.
Krok 5
2880 min
W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.
Krok 6
120 min
Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin.
Krok 7
120 min
Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody, parzymy boczek około dwie godziny.
Boczek parzony

Krok 1 z 7

Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną.

Boczek parzony

Krok 2 z 7

Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.

Boczek parzony

Krok 3 z 7

Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek.

Boczek parzony

Krok 4 z 7

Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól.

Boczek parzony

Krok 5 z 7

W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.

Boczek parzony

Krok 6 z 7

Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin.

Boczek parzony

Krok 7 z 7

Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody, parzymy boczek około dwie godziny.

Domowy boczek parzony to świetna przegryzka i propozycja na obiad lub dodatek do kanapek. Powinien posmakować całej rodzinie, nawet tym największym sceptykom. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, co czyni go atrakcyjną propozycją dla każdego. Wypróbuj też przepis na boczek pieczony z cebulą. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha