Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boczek parzony

0
6018 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kg
Boczek surowy
1 
Liść laurowy
1 kulka
Ziele angielskie całe
100 g
Sól peklowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.25 g
Węglowodany
2.65 g
Tłuszcze
79.39 g
Wartość energetyczna
834.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

6018 min
Krok 1
10 min
Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną.
Krok 2
2880 min
Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.
Krok 3
5 min
Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek.
Krok 4
3 min
Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól.
Krok 5
2880 min
W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.
Krok 6
120 min
Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin.
Krok 7
120 min
Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody, parzymy boczek około dwie godziny.
Boczek parzony

Krok 1 z 7

Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną.

Boczek parzony

Krok 2 z 7

Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni.

Boczek parzony

Krok 3 z 7

Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody, aby mogła przykryć boczek.

Boczek parzony

Krok 4 z 7

Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem, aby rozpuścić sól.

Boczek parzony

Krok 5 z 7

W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni.

Boczek parzony

Krok 6 z 7

Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty około dwóch godzin.

Boczek parzony

Krok 7 z 7

Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody, parzymy boczek około dwie godziny.

Domowy boczek parzony to świetna przegryzka i propozycja na obiad lub dodatek do kanapek. Powinien posmakować całej rodzinie, nawet tym największym sceptykom. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, co czyni go atrakcyjną propozycją dla każdego. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika