Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczony boczek peklowany

0
4410 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.3 kg
Boczek
1.5 łyżek
Sól peklowa
1 łyżeczka
Sól
2 l
Woda
3 ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
2340.03 kcal
Węglowodany
1.87 g
Białko
0.27 g
Tłuszcze
258.82 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

4410 min
Krok 1
10 min
Przygotowujemy ładny kawałek boczku. Sól mieszamy z solą peklową, przygotowujemy czosnek. Do garnka wkładamy boczek, zalewamy wodą i dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie ziele i liść laurowy.
Krok 2
4320 min
Odstawiamy na około 3 dni w zimne miejsce, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
10 min
Następnie boczek parzymy w temperaturze 70 stopni przez 10 minut. Układamy w naczyniu do zapiekania
Krok 4
70 min
Następnie boczek parzymy w temperaturze 70 stopni przez 10 minut. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Pieczony boczek peklowany

Krok 1 z 4

Przygotowujemy ładny kawałek boczku. Sól mieszamy z solą peklową, przygotowujemy czosnek. Do garnka wkładamy boczek, zalewamy wodą i dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie ziele i liść laurowy.

Pieczony boczek peklowany

Krok 2 z 4

Odstawiamy na około 3 dni w zimne miejsce, co jakiś czas mieszając.

Pieczony boczek peklowany

Krok 3 z 4

Następnie boczek parzymy w temperaturze 70 stopni przez 10 minut. Układamy w naczyniu do zapiekania

Pieczony boczek peklowany

Krok 4 z 4

Następnie boczek parzymy w temperaturze 70 stopni przez 10 minut. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.

Coś dla miłośników mięs: pieczony boczek peklowany. Danie czasochłonne, ale zdecydowanie warte poświęconego czasu i pracy. Po przygotowaniu boczku i odstaniu przez trzy dni, pieczemy mięso w 180 stopniach, aby nabrało chrupkości i wyjątkowego smaku. Po wyjęciu z piekarnika kuchnię wypełni aromat, który sprowadzi domowników, spragnionych nowych, kulinarnych doznań.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika