Pieczony boczek peklowany
73 godz 30 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.27 g
Węglowodany
1.87 g
Tłuszcze
258.82 g
Wartość energetyczna
2340.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
4410 min
Krok 1
10 min
Przygotowujemy ładny kawałek boczku. Sól mieszamy z solą peklową, przygotowujemy czosnek. Do garnka wkładamy boczek, zalewamy wodą i dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie ziele i liść laurowy.
Krok 2
4320 min
Odstawiamy na około 3 dni w zimne miejsce, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
10 min
Następnie boczek parzymy w temperaturze 70 stopni przez 10 minut. Układamy w naczyniu do zapiekania
Krok 4
70 min
Następnie boczek parzymy w temperaturze 70 stopni przez 10 minut. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Coś dla miłośników mięs: pieczony boczek peklowany. Danie czasochłonne, ale zdecydowanie warte poświęconego czasu i pracy. Po przygotowaniu boczku i odstaniu przez trzy dni, pieczemy mięso w 180 stopniach, aby nabrało chrupkości i wyjątkowego smaku. Po wyjęciu z piekarnika kuchnię wypełni aromat, który sprowadzi domowników, spragnionych nowych, kulinarnych doznań.
Komentarze 0