Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boczek pieczony w rękawie

0
1517 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

90 dag
Boczek
6 łyżek
Oliwa z oliwek
25 ml
Woda
2 łyżeczek
Zioła prowansalskie
2 ząbków
Czosnek
12 g
Sól peklowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
195.31 g
Wartość energetyczna
1760.81 kcal
Węglowodany
0.66 g
Białko
0.13 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

1517 min
Krok 1
5 min
Boczek myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia dość płytkiego, podobnej wielkości jak boczek.
Krok 2
2 min
Ziołami posypujemy boczek.
Krok 3
10 min
Wodę mieszamy razem z oliwą, dodajemy sól do peklowania i przeciśnięty czosnek, powstałą zalewą polewamy boczek.
Krok 4
1440 min
Zostawiamy go na 24 h w lodówce.
Krok 5
50 min
Następnie wkładamy boczek do rękawa, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy w nagrzanym o 200 stopni piekarniku przez około 50 minut.
Krok 6
10 min
Na koniec pieczenia rozcinamy rękaw i zostawiamy boczek, by się ładnie przyrumienił.
Boczek pieczony w rękawie

Krok 1 z 6

Boczek myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia dość płytkiego, podobnej wielkości jak boczek.

Boczek pieczony w rękawie

Krok 2 z 6

Ziołami posypujemy boczek.

Boczek pieczony w rękawie

Krok 3 z 6

Wodę mieszamy razem z oliwą, dodajemy sól do peklowania i przeciśnięty czosnek, powstałą zalewą polewamy boczek.

Boczek pieczony w rękawie

Krok 4 z 6

Zostawiamy go na 24 h w lodówce.

Boczek pieczony w rękawie

Krok 5 z 6

Następnie wkładamy boczek do rękawa, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy w nagrzanym o 200 stopni piekarniku przez około 50 minut.

Boczek pieczony w rękawie

Krok 6 z 6

Na koniec pieczenia rozcinamy rękaw i zostawiamy boczek, by się ładnie przyrumienił.

Boczek pieczony w rękawie to doskonały i smakowity pomysł na obiad. Idealnie sprawdzi się na duże uroczystości lub wizytę gości. Pokochają ten przepis szczególnie miłośnicy tradycyjnych mięsnych dań. Sprawdź nasz przepis na boczek pieczony w rękawie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika