Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Knedle ze śliwkami

0
67 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 kg
Ziemniaki
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 paczka
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
2 
Jajko
500 g
Śliwki
3 łyżek
Masło
3 łyżek
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
82.26 g
Tłuszcze
13.7 g
Białko
15.29 g
Wartość energetyczna
490.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki obierz, ugotuj.
Krok 2
5 min
Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
10 min
Do ziemniaków dodaj mąkę, budyń i jajka - wyrób jednolite gładkie ciasto.
Krok 4
10 min
Śliwki umyj i usuń pestki.
Krok 5
10 min
Ciasto podziel na porcje. Spłaszcz, włóż śliwkę, a następnie dokładanie zlepiaj.
Krok 6
7 min
Wrzucaj do lekko posolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 7
5 min
Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, polej stopionym masłem albo śmietaną. Posyp cukrem wymieszanym z Cukrem wanilinowym i cynamonem.
Knedle ze śliwkami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz, ugotuj.

Knedle ze śliwkami

Krok 2 z 7

Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.

Knedle ze śliwkami

Krok 3 z 7

Do ziemniaków dodaj mąkę, budyń i jajka - wyrób jednolite gładkie ciasto.

Knedle ze śliwkami

Krok 4 z 7

Śliwki umyj i usuń pestki.

Knedle ze śliwkami

Krok 5 z 7

Ciasto podziel na porcje. Spłaszcz, włóż śliwkę, a następnie dokładanie zlepiaj.

Knedle ze śliwkami

Krok 6 z 7

Wrzucaj do lekko posolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.

Knedle ze śliwkami

Krok 7 z 7

Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, polej stopionym masłem albo śmietaną. Posyp cukrem wymieszanym z Cukrem wanilinowym i cynamonem.


Najsłodsze knedle ze śliwkami, polane stopionym masełkiem lub gęstą śmietaną i posypane Cukrem Wanilinowym WINIARY z cynamonem i cukrem to przepis na doskonały obiad na słodko, który pokocha każdy łasuch i miłośnik śliwek.

Knedle śliwkowe podawaj najlepiej jeszcze ciepłe! Będą doskonale smakowały również z cukrem pudrem lub słodką polewą (np. czekoladową lub owocową).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika