Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Knedle ze śliwkami
Dodaj do CookBook

Knedle ze śliwkami

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  kg
Ziemniaki
1  szklanka
Mąka pszenna
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
2 
Jajko
500  g
Śliwki
3  łyżek
Masło
3  łyżek
Cukier
trochę
Sól
trochę
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
81.7 g
Wartość energetyczna
505.9 kcal
Tłuszcze
13.3 g
Białko
14.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Knedle ze śliwkami, które dodatkowo posypane są cukrem waniliowym WINIARY to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej kuchni. Miękkie i smakowite knedle już na stałe zapisały się w polskiej kuchni i od wielu lat regularnie goszczą na naszych stołach. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że knedle ze śliwkami tak naprawdę wywodzą się z krajów niemieckojęzycznych. To właśnie tam po raz pierwszy wykonano popularne knedle i wykorzystano nadzienie z sezonowych owoców. Prawda jest jednak taka, że na przestrzeni kolejnych lat wielokrotnie ten przepis modyfikowano i zmieniano! Obecnie knedle można nadziać morelami, szpinakiem i serem feta, a nawet i mięsem mielonym. Jednocześnie, trzeba podkreślić, że to właśnie knedle ze śliwkami - czyli najbardziej tradycyjna wersja przepisu - spotkała się w Polsce z największym uznaniem. Co ciekawe, przy odrobinie cierpliwości, możemy wykonać je samodzielnie, we własnej kuchni!


Knedle ze śliwkami - przepis, który może zrobić każdy!

Knedle ze śliwkami - jak zrobić? To pytanie może zadawać sobie wielu miłośników tradycyjnych dań. Jednak nie musimy się martwić! Knedle ze śliwkami - przepis to jedynie kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy, nawet bez większego doświadczenia w kuchni. Co więcej, z pewnością nie zajmie nam to zbyt wiele czasu! Oczywiście, w sezonie letnim możemy skorzystać ze świeżych owoców, które trzeba będzie wydrylować, umyć i pokroić. Jeśli jednak chcemy knedle ze śliwkami przygotować w sezonie zimowym, wówczas możemy zastąpić świeże owoce suszonymi odpowiednikami. W ten sposób nie tylko dopasujemy przepis do konkretnego okresu, ale także wzbogacimy nieco tradycyjne danie!


Knedle ze śliwkami - danie, które sprawdzi się na każdą okazję!

Knedle ze śliwkami to danie, które okazuje się niezawodne podczas każdej, nawet najbardziej uroczystej okazji. Możemy z powodzeniem zaserwować je w formie słodkiego, rodzinnego obiadu, ale także przygotować je w formie dania głównego na wesele lub poprawiny! Dodatkowo, knedle ze śliwkami mogą spełniać także rolę przekąski - o ile tylko oprzemy się pokusie zjedzenia ich w nadmiarze! Śmiało więc można powiedzieć, że danie to jest całkowicie uniwersalne, a my nie musimy martwić się o to, że nie będzie ono odpowiednie na daną uroczystość. Pamiętajmy, że możemy wykorzystać różne rodzaje słodkich i kolorowych posypek, by knedle ze śliwkami nie tylko lepiej smakowały, ale także lepiej się prezentowały!

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    20 min
    Ziemniaki obierz, ugotuj.
  • Krok 2

    5 min
    Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Do ziemniaków dodaj mąkę, budyń i jajka - wyrób jednolite gładkie ciasto.
  • Krok 4

    10 min
    Śliwki umyj i usuń pestki.
  • Krok 5

    10 min
    Ciasto podziel na porcje. Spłaszcz, włóż śliwkę, a następnie dokładanie zlepiaj.
  • Krok 6

    7 min
    Wrzucaj do lekko posolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
  • Krok 7

    5 min
    Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, polej stopionym masłem albo śmietaną. Posyp cukrem wymieszanym z Cukrem wanilinowym i cynamonem.
Knedle ze śliwkami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz, ugotuj.

Knedle ze śliwkami

Krok 2 z 7

Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.

Knedle ze śliwkami

Krok 3 z 7

Do ziemniaków dodaj mąkę, budyń i jajka - wyrób jednolite gładkie ciasto.

Knedle ze śliwkami

Krok 4 z 7

Śliwki umyj i usuń pestki.

Knedle ze śliwkami

Krok 5 z 7

Ciasto podziel na porcje. Spłaszcz, włóż śliwkę, a następnie dokładanie zlepiaj.

Knedle ze śliwkami

Krok 6 z 7

Wrzucaj do lekko posolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.

Knedle ze śliwkami

Krok 7 z 7

Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, polej stopionym masłem albo śmietaną. Posyp cukrem wymieszanym z Cukrem wanilinowym i cynamonem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Knedle z truskawkami

    Knedle z truskawkami

    55 min Łatwy
  • Knedle czeskie

    Knedle czeskie

    1 godz 55 min Łatwy
  • Bawarskie knedle ziemniaczane

    Bawarskie knedle ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu