Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Knedle ze śliwkami, które dodatkowo posypane są cukrem waniliowym WINIARY to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej kuchni. Miękkie i smakowite knedle już na stałe zapisały się w polskiej kuchni i od wielu lat regularnie goszczą na naszych stołach. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że knedle ze śliwkami tak naprawdę wywodzą się z krajów niemieckojęzycznych. To właśnie tam po raz pierwszy wykonano popularne knedle i wykorzystano nadzienie z sezonowych owoców. Prawda jest jednak taka, że na przestrzeni kolejnych lat wielokrotnie ten przepis modyfikowano i zmieniano! Obecnie knedle można nadziać morelami, szpinakiem i serem feta, a nawet i mięsem mielonym. Jednocześnie, trzeba podkreślić, że to właśnie knedle ze śliwkami - czyli najbardziej tradycyjna wersja przepisu - spotkała się w Polsce z największym uznaniem. Co ciekawe, przy odrobinie cierpliwości, możemy wykonać je samodzielnie, we własnej kuchni!
Knedle ze śliwkami - przepis, który może zrobić każdy!
Knedle ze śliwkami - jak zrobić? To pytanie może zadawać sobie wielu miłośników tradycyjnych dań. Jednak nie musimy się martwić! Knedle ze śliwkami - przepis to jedynie kilka prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy, nawet bez większego doświadczenia w kuchni. Co więcej, z pewnością nie zajmie nam to zbyt wiele czasu! Oczywiście, w sezonie letnim możemy skorzystać ze świeżych owoców, które trzeba będzie wydrylować, umyć i pokroić. Jeśli jednak chcemy knedle ze śliwkami przygotować w sezonie zimowym, wówczas możemy zastąpić świeże owoce suszonymi odpowiednikami. W ten sposób nie tylko dopasujemy przepis do konkretnego okresu, ale także wzbogacimy nieco tradycyjne danie!
Knedle ze śliwkami - danie, które sprawdzi się na każdą okazję!
Knedle ze śliwkami to danie, które okazuje się niezawodne podczas każdej, nawet najbardziej uroczystej okazji. Możemy z powodzeniem zaserwować je w formie słodkiego, rodzinnego obiadu, ale także przygotować je w formie dania głównego na wesele lub poprawiny! Dodatkowo, knedle ze śliwkami mogą spełniać także rolę przekąski - o ile tylko oprzemy się pokusie zjedzenia ich w nadmiarze! Śmiało więc można powiedzieć, że danie to jest całkowicie uniwersalne, a my nie musimy martwić się o to, że nie będzie ono odpowiednie na daną uroczystość. Pamiętajmy, że możemy wykorzystać różne rodzaje słodkich i kolorowych posypek, by knedle ze śliwkami nie tylko lepiej smakowały, ale także lepiej się prezentowały!
Ziemniaki obierz, ugotuj.
Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.
Do ziemniaków dodaj mąkę, budyń i jajka - wyrób jednolite gładkie ciasto.
Śliwki umyj i usuń pestki.
Ciasto podziel na porcje. Spłaszcz, włóż śliwkę, a następnie dokładanie zlepiaj.
Wrzucaj do lekko posolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, polej stopionym masłem albo śmietaną. Posyp cukrem wymieszanym z Cukrem wanilinowym i cynamonem.