Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Knedle czeskie
Dodaj do CookBook

Knedle czeskie

(0)
1 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
1 
Jajko
0.5  szklanka
Woda
3  łyżek
Olej
200  g
Mąka krupczatka
3 
Bułka kajzerka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
62.3 g
Wartość energetyczna
444.8 kcal
Tłuszcze
14.4 g
Białko
11.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czeskie knedle to bardzo łatwy do przyrządzenia i syty dodatek do mięsnego obiadu – schabu, klopsików w sosie, mielonych kotletów, duszonej piersi z kurczaka ze śliwkami i innych dań z mięsa. Do potrawy z knedlami pasuje sos grzybowy, śmietanowo-ziołowy, koperkowy, a także gulasz z mięsem i warzywami. Knedle możemy przyrządzić także z nadzieniem mięsnym lub owocowym. Polecamy podanie czeskich knedlików z kapustą kiszoną, surówką z warzyw lub ogórkami konserwowymi.

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    5 min
    Czerstwe bułki pokrój w drobną kostkę (w bułki najlepiej jest zaopatrzyć się 2 dni wcześniej aby były czerstwe) i podsmaż je na tłuszczu, odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Z mąki, wody (dobrze jest użyć wody mineralnej gazowanej) i jajka dobrze wyrób ciasto.
  • Krok 3

    60 min
    Dodaj podsmażoną bułkę, ponownie zagnieć i odstaw na około 1 godzinę.
  • Krok 4

    25 min
    Z ciasta formuj podłużny wałek, który włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj 20 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Sos rozprowadź w 300 ml wody, gotuj przez 2-3 minuty.
  • Krok 6

    2 min
    Ugotowane ciasto pokrój w plastry i podawaj z sosem pieczeniowym lub dowolnym sosem mięsnym.
Knedle czeskie

Krok 1 z 6

Czerstwe bułki pokrój w drobną kostkę (w bułki najlepiej jest zaopatrzyć się 2 dni wcześniej aby były czerstwe) i podsmaż je na tłuszczu, odstaw do ostygnięcia.

Knedle czeskie

Krok 2 z 6

Z mąki, wody (dobrze jest użyć wody mineralnej gazowanej) i jajka dobrze wyrób ciasto.

Knedle czeskie

Krok 3 z 6

Dodaj podsmażoną bułkę, ponownie zagnieć i odstaw na około 1 godzinę.

Knedle czeskie

Krok 4 z 6

Z ciasta formuj podłużny wałek, który włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj 20 minut.

Knedle czeskie

Krok 5 z 6

Sos rozprowadź w 300 ml wody, gotuj przez 2-3 minuty.

Knedle czeskie

Krok 6 z 6

Ugotowane ciasto pokrój w plastry i podawaj z sosem pieczeniowym lub dowolnym sosem mięsnym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Viola

Czeskie knedle robi się na drożdżach!!!
Anonim (niezweryfikowany) 10/21/2023-11:18 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Knedle z truskawkami

    Knedle z truskawkami

    55 min Łatwy
  • Bawarskie knedle ziemniaczane

    Bawarskie knedle ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    58 min Łatwy
  • Knedle z jabłkami i cynamonem

    Knedle z jabłkami i cynamonem

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu