Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Knedle czeskie

0
115 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
1 
Jajko
0.5 szklanka
Woda
3 łyżek
Olej
200 g
Mąka krupczatka
3 
Bułka kajzerka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
420.28 kcal
Węglowodany
62.31 g
Białko
10.81 g
Tłuszcze
13.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
5 min
Czerstwe bułki pokrój w drobną kostkę (w bułki najlepiej jest zaopatrzyć się 2 dni wcześniej aby były czerstwe) i podsmaż je na tłuszczu, odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
10 min
Z mąki, wody (dobrze jest użyć wody mineralnej gazowanej) i jajka dobrze wyrób ciasto.
Krok 3
60 min
Dodaj podsmażoną bułkę, ponownie zagnieć i odstaw na około 1 godzinę.
Krok 4
25 min
Z ciasta formuj podłużny wałek, który włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj 20 minut.
Krok 5
3 min
Sos rozprowadź w 300 ml wody, gotuj przez 2-3 minuty.
Krok 6
2 min
Ugotowane ciasto pokrój w plastry i podawaj z sosem pieczeniowym lub dowolnym sosem mięsnym.
Knedle czeskie

Krok 1 z 6

Czerstwe bułki pokrój w drobną kostkę (w bułki najlepiej jest zaopatrzyć się 2 dni wcześniej aby były czerstwe) i podsmaż je na tłuszczu, odstaw do ostygnięcia.

Knedle czeskie

Krok 2 z 6

Z mąki, wody (dobrze jest użyć wody mineralnej gazowanej) i jajka dobrze wyrób ciasto.

Knedle czeskie

Krok 3 z 6

Dodaj podsmażoną bułkę, ponownie zagnieć i odstaw na około 1 godzinę.

Knedle czeskie

Krok 4 z 6

Z ciasta formuj podłużny wałek, który włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj 20 minut.

Knedle czeskie

Krok 5 z 6

Sos rozprowadź w 300 ml wody, gotuj przez 2-3 minuty.

Knedle czeskie

Krok 6 z 6

Ugotowane ciasto pokrój w plastry i podawaj z sosem pieczeniowym lub dowolnym sosem mięsnym.

Czeskie knedle to bardzo łatwy do przyrządzenia i syty dodatek do mięsnego obiadu – schabu, klopsików w sosie, mielonych kotletów, duszonej piersi z kurczaka ze śliwkami i innych dań z mięsa. Do potrawy z knedlami pasuje sos grzybowy, śmietanowo-ziołowy, koperkowy, a także gulasz z mięsem i warzywami. Knedle możemy przyrządzić także z nadzieniem mięsnym lub owocowym. Polecamy podanie czeskich knedlików z kapustą kiszoną, surówką z warzyw lub ogórkami konserwowymi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika