Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Knedle z truskawkami
Dodaj do CookBook

Knedle z truskawkami

(4)
55 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  kg
Ziemniaki
1  szklanka
Mąka pszenna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
2 
Jajko
400  g
Truskawki
3  łyżek
Masło
3  łyżek
Cukier
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
78.7 g
Wartość energetyczna
464.1 kcal
Tłuszcze
12.3 g
Białko
14.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Każdy, kto choć raz w życiu spędził wakacje na wsi, zna smak knedli z owocami. W zależności od tego, na co trwa sezon, zawsze można przygotować pyszne kluseczki nadziewane słodkimi owocami. Podane z rozpuszczonym masłem i cukrem podbijają serca nie tylko najmłodszych, ale też niejednego dorosłego. Nasz przepis na knedle z truskawkami to propozycja na słodki obiad, ale też pomysł na podwieczorek lub wakacyjny deser.

Jest to jedno z tych dań, których przygotowanie nie zajmuje szczególnie dużo czasu. Pozwala natomiast nacieszyć się w pełni sezonem na świeże owoce. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je też zimą, z mrożonych truskawek. Zacznij od umycia i obrania oraz ugotowania ziemniaków. Od razu po ugotowaniu przeciśnij je przez praskę i odstaw aż ostygną. W tym czasie umyj truskawki i usuń szypułki.

Następnie do ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a później wyrób z nich gładkie ciasto. Rozwałkuj je delikatnie i podziel na małe porcje. Układaj na nich truskawki, a później zlepiaj, tworząc zgrabne kulki. Każdą z nich wrzucaj do lekko osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.

Wyjmuj je łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem i posypane cukrem lub Cukrem Wanilinowym WINIARY. Knedle z owocami dobrze smakują też z kwaśną śmietaną.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    20 min
    Ziemniaki obierz, ugotuj.
  • Krok 2

    5 min
    Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Ostaw do ostygnięcia.
  • Krok 3

    5 min
    Do ziemniaków dodaj mąkę i jajka, wyrób jednolite gładkie ciasto.
  • Krok 4

    5 min
    Truskawki umyj i usuń szypułki.
  • Krok 5

    10 min
    Ciasto podziel na porcje, spłaszcz, włóż truskawki, a następnie dokładanie zlepiaj.
  • Krok 6

    7 min
    Wrzucaj do lekko posolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
  • Krok 7

    3 min
    Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, polej stopionym masłem, posyp cukrem i Cukrem wanilinowym.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 out of 5
5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
44
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia niemiecka
  • Lato
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Knedle ze śliwkami

    Knedle ze śliwkami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    58 min Łatwy
  • Bawarskie knedle ziemniaczane

    Bawarskie knedle ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Knedle z jagodami

    Knedle z jagodami

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu