Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Knedle z truskawkami

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 kg
Ziemniaki
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
2 
Jajko
400 g
Truskawki
3 łyżek
Masło
3 łyżek
Cukier
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
12.34 g
Węglowodany
78.72 g
Wartość energetyczna
464.13 kcal
Białko
14.72 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki obierz, ugotuj.
Krok 2
5 min
Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Ostaw do ostygnięcia.
Krok 3
5 min
Do ziemniaków dodaj mąkę i jajka, wyrób jednolite gładkie ciasto.
Krok 4
5 min
Truskawki umyj i usuń szypułki.
Krok 5
10 min
Ciasto podziel na porcje, spłaszcz, włóż truskawki, a następnie dokładanie zlepiaj.
Krok 6
7 min
Wrzucaj do lekko posolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 7
3 min
Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, polej stopionym masłem, posyp cukrem i Cukrem wanilinowym.
Knedle z truskawkami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obierz, ugotuj.

Knedle z truskawkami

Krok 2 z 7

Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Ostaw do ostygnięcia.

Knedle z truskawkami

Krok 3 z 7

Do ziemniaków dodaj mąkę i jajka, wyrób jednolite gładkie ciasto.

Knedle z truskawkami

Krok 4 z 7

Truskawki umyj i usuń szypułki.

Knedle z truskawkami

Krok 5 z 7

Ciasto podziel na porcje, spłaszcz, włóż truskawki, a następnie dokładanie zlepiaj.

Knedle z truskawkami

Krok 6 z 7

Wrzucaj do lekko posolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.

Knedle z truskawkami

Krok 7 z 7

Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową na półmisek, polej stopionym masłem, posyp cukrem i Cukrem wanilinowym.

Każdy, kto choć raz w życiu spędził wakacje na wsi, zna smak knedli z owocami. W zależności od tego, na co trwa sezon, zawsze można przygotować pyszne kluseczki nadziewane słodkimi owocami. Podane z rozpuszczonym masłem i cukrem podbijają serca nie tylko najmłodszych, ale też niejednego dorosłego. Nasz przepis na knedle z truskawkami to propozycja na słodki obiad, ale też pomysł na podwieczorek lub wakacyjny deser.



Jest to jedno z tych dań, których przygotowanie nie zajmuje szczególnie dużo czasu. Pozwala natomiast nacieszyć się w pełni sezonem na świeże owoce. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je też zimą, z mrożonych truskawek. Zacznij od umycia i obrania oraz ugotowania ziemniaków. Od razu po ugotowaniu przeciśnij je przez praskę i odstaw aż ostygną. W tym czasie umyj truskawki i usuń szypułki.



Następnie do ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a później wyrób z nich gładkie ciasto. Rozwałkuj je delikatnie i podziel na małe porcje. Układaj na nich truskawki, a później zlepiaj, tworząc zgrabne kulki. Każdą z nich wrzucaj do lekko osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.



Wyjmuj je łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem i posypane cukrem lub Cukrem Wanilinowym WINIARY. Knedle z owocami dobrze smakują też z kwaśną śmietaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika