Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Knedle z jabłkami i cynamonem

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
50 dag
Ziemniaki
20 dag
Twaróg półtłusty
20 dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
50 dag
Jabłka
1 łyżeczka
Cynamon
3 płaskich łyżek
Masło
1 trochę
Cukier
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
96.98 g
Tłuszcze
25.44 g
Białko
22.85 g
Wartość energetyczna
674.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Ugotowane ziemniaki odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem, ostudzić.
Krok 2
10 min
Do zimnych dodać przemielony ser, jajko, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
Krok 3
10 min
Ciasto podzielić na kawałki, formować placuszki, nakładać farsz, zawijać i dokładnie zlepiać brzegi.
Krok 4
8 min
W garnku zagotować wodę, osolić, wkładać knedle i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 5
5 min
Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze, polać stopionym masłem i posypać cukrem.
Knedle z jabłkami i cynamonem

Krok 1 z 5

Ugotowane ziemniaki odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem, ostudzić.

Knedle z jabłkami i cynamonem

Krok 2 z 5

Do zimnych dodać przemielony ser, jajko, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.

Knedle z jabłkami i cynamonem

Krok 3 z 5

Ciasto podzielić na kawałki, formować placuszki, nakładać farsz, zawijać i dokładnie zlepiać brzegi.

Knedle z jabłkami i cynamonem

Krok 4 z 5

W garnku zagotować wodę, osolić, wkładać knedle i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Knedle z jabłkami i cynamonem

Krok 5 z 5

Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze, polać stopionym masłem i posypać cukrem.

Lato, jesień, zima czy wiosna – knedle to zawsze dobry pomysł. A te z jabłkami i cynamonem zachwycą każdego smakosza. Przygotowanie jest proste – a efekt zdumiewający. Słodki smak jabłek, wzmocniony cynamonem, przełamujący się z knedlami, to coś, co zostanie w naszej pamięci na długo. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika