Jeśli przygotowujemy uroczystą kolację w domu, musimy starannie skomponować menu. Przede wszystkim warto je wzbogacić – uwzględnić przystawkę, zupę, danie główne oraz deser. Mając w planie tyle dań, wybierzmy raczej lżejsze potrawy, aby goście nie nasycili się zbyt szybko.
Jako przystawkę można zaserwować lekką sałatkę, np. z sezonowych warzyw. Dobrze sprawdzą się niebanalne połączenia, np. z udziałem owoców granatu. Alternatywą jest też carpaccio, czyli włoska przystawka z cieniutko krojonego surowego mięsa. Dobrym rozpoczęciem uroczystej kolacji będzie także koktajl z krewetek, który prezentuje się bardzo efektownie.
Jako zupę na uroczystej kolacji polecamy jeden z eleganckich kremów. Może to być na przykład krem ze szparagów, cukinii, pora. Delikatny rosół to klasyczne, ale nadal akceptowalne rozwiązanie. By zupa ładnie się prezentowała, podajmy ją w bulionówkach.
Danie główne to gwóźdź programu uroczystej kolacji. Przepisów na nie znajdziesz wiele na naszych stronach. Możesz wybrać na przykład soczystego królika, udziec z indyka pieczony w ziołach, polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów czy pieczoną kaczkę. Staraj się sięgać po mniej oczywiste i rzadziej pojawiające się na stołach mięsa. Dzięki temu zrobisz lepsze wrażenie na swoich gościach, którzy na dłużej zapamiętają przygotowane przez ciebie dania.
Idealną sytuacją jest znajomość preferencji żywieniowych swoich gości. Przed wydaniem kolacji dowiedz się, czy wszyscy na niej obecni jedzą mięso, czy może znajdują się wśród nich wegetarianie i weganie. Zapytaj także o uczulenia pokarmowe i unikaj tych składników.
Pamiętaj też o pozostałych, niekulinarnych elementach uroczystej kolacji. Zadbaj o wyjątkowy nastrój, odpowiednie nakrycie stołu i spokojną, miłą dla ucha muzykę w tle.