Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet domowy
Dodaj do CookBook

Pasztet domowy

(6)
2 godz 15 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Bulion Drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
trochę
Sos tatarski WINIARY
250  g
Łopatka wieprzowa
250  g
Kurczak z rosołu lub opcjonalnie indyk
250  g
Wołowina (może być np. pozostała z rosołu)
250  g
Boczek
250  g
Wątróbka drobiowa
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler naciowy
2 
Cebula
3  łyżek
Smalec
2  łyżek
Masło
5  płaskich łyżek
Bułka tarta
4 
Jajko
trochę
Pieprz
trochę
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Imbir
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.6 g
Wartość energetyczna
539.7 kcal
Tłuszcze
44.7 g
Białko
23.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wydawać by się mogło, że samodzielne przygotowanie pasztetu jest trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Sięgnij po przepis na pasztet domowy z Bulionem drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a przekonasz się, że prawdziwe pyszności można wyczarować w naprawdę prosty i szybki sposób. Nawet jeśli nie posiadasz wybitnych zdolności kulinarnych, bez problemu poradzisz sobie z tym zadaniem!

Domowy pasztet kryje w sobie różne rodzaje mięs, jak boczek, wołowina, kurczak, wątróbka drobiowa i łopatka wieprzowa. Możesz wykorzystać to, co aktualnie masz "na stanie". Wołowina i kurczak pozostałe po gotowaniu rosołu będą idealne! Pokrój je wszystkie, wrzuć do jednego garnka i zagotuj wraz z bulionem. Następnie zmiel całość dwukrotnie i dopraw aromatycznymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz, gałka muszkatołowa i imbir. Teraz już tylko musisz uformować masę i upiec domowy pasztet w piekarniku.

Pasztet możesz serwować zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno – gdy stężeje i będzie nadawał się do krojenia w plastry. Wówczas możesz podawać go na przykład z pieczywem, w towarzystwie Sosu tatarskiego WINIARY, który nada potrawie wyrazistego charakteru.

Domowy pasztet to propozycja idealna na co dzień i od święta. Za każdym razem możesz przygotowywać go nieco inaczej, modyfikując składniki i eksperymentując np. z innymi przyprawami. Nie bój się wyzwań kulinarnych – pichcenie w kuchni i odkrywanie nowych smaków to wspaniała przygoda, która może mieć pyszny finał!

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso i warzywa pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbki, następnie dodaj warzywa.
  • Krok 3

    59 min
    Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Gotuj ok. 50-60 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbkę. Przestudź.
  • Krok 5

    5 min
    Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Następnie całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.
  • Krok 7

    2 min
    Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.
  • Krok 8

    2 min
    Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.
  • Krok 9

    40 min
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, wstaw formę i piecz przez 40 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Pasztet domowy

Krok 1 z 10

Składniki: Boczek wędzony, Seler naciowy, Łopatka wieprzowa, Kurczak, Starta marchewka, Wołowina, Korzeń pietruszki, Wątróbka drobiowa, Cebula czerwona

Mięso i warzywa pokrój w kostkę.

Pasztet domowy

Krok 2 z 10

Składniki: Smalec (najlepiej gęsi)

Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbki, następnie dodaj warzywa.

Pasztet domowy

Krok 3 z 10

Składniki: Bulion Drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY

Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Gotuj ok. 50-60 minut.

Pasztet domowy

Krok 4 z 10

Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbkę. Przestudź.

Pasztet domowy

Krok 5 z 10

Składniki: Bułka tarta

Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.

Pasztet domowy

Krok 6 z 10

Następnie całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.

Pasztet domowy

Krok 7 z 10

Składniki: Jajko ugotowane na twardo, Gałka muszkatołowa, Pieprz czarny, Imbir tarty

Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.

Pasztet domowy

Krok 8 z 10

Składniki: Masło, Bułka tarta

Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.

Pasztet domowy

Krok 9 z 10

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, wstaw formę i piecz przez 40 minut.

Pasztet domowy

Krok 10 z 10

Składniki: Sos tatarski WINIARY

Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
44
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Brunch
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    13 godz Trudny
  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu