Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet domowy

4
2 godz 15 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Łopatka wieprzowa
250  g
Kurczak
250  g
Wołowina
250  g
Boczek
250  g
Wątróbka drobiowa
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler naciowy
2 
Cebula
3  łyżek
Smalec
2  łyżek
Masło
5  płaskich łyżek
Bułka tarta
4 
Jajko
trochę
Pieprz
trochę
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Imbir

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.08 g
Węglowodany
7.54 g
Tłuszcze
42.45 g
Wartość energetyczna
509.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
10 min
Mięso i warzywa pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbki, następnie dodaj warzywa.
Krok 3
59 min
Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Gotuj ok. 50-60 minut.
Krok 4
1 min
Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbkę. Przestudź.
Krok 5
5 min
Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.
Krok 6
5 min
Następnie całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.
Krok 7
2 min
Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.
Krok 8
2 min
Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.
Krok 9
40 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, wstaw formę i piecz przez 40 minut.
Krok 10
1 min
Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Pasztet domowy

Krok 1 z 10

Składniki: Boczek, Seler naciowy, Łopatka wieprzowa, Kurczak, Marchewka, Wołowina, Pietruszka, Wątróbka drobiowa, Cebula

Mięso i warzywa pokrój w kostkę.

Pasztet domowy

Krok 2 z 10

Składniki: Smalec

Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbki, następnie dodaj warzywa.

Pasztet domowy

Krok 3 z 10

Składniki: Bulion Drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY

Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Gotuj ok. 50-60 minut.

Pasztet domowy

Krok 4 z 10

Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbkę. Przestudź.

Pasztet domowy

Krok 5 z 10

Składniki: Bułka tarta

Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.

Pasztet domowy

Krok 6 z 10

Następnie całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.

Pasztet domowy

Krok 7 z 10

Składniki: Jajko, Gałka muszkatołowa, Pieprz, Imbir

Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.

Pasztet domowy

Krok 8 z 10

Składniki: Masło, Bułka tarta

Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.

Pasztet domowy

Krok 9 z 10

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, wstaw formę i piecz przez 40 minut.

Pasztet domowy

Krok 10 z 10

Składniki: Sos tatarski WINIARY

Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.

Wydawać by się mogło, że samodzielne przygotowanie pasztetu jest trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Sięgnij po przepis na pasztet domowy z Bulionem drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a przekonasz się, że prawdziwe pyszności można wyczarować w naprawdę prosty i szybki sposób. Nawet jeśli nie posiadasz wybitnych zdolności kulinarnych, bez problemu poradzisz sobie z tym zadaniem!

Domowy pasztet kryje w sobie różne rodzaje mięs, jak boczek, wołowina, kurczak, wątróbka drobiowa i łopatka wieprzowa. Możesz wykorzystać to, co aktualnie masz "na stanie". Wołowina i kurczak pozostałe po gotowaniu rosołu będą idealne! Pokrój je wszystkie, wrzuć do jednego garnka i zagotuj wraz z bulionem. Następnie zmiel całość dwukrotnie i dopraw aromatycznymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz, gałka muszkatołowa i imbir. Teraz już tylko musisz uformować masę i upiec domowy pasztet w piekarniku.

Pasztet możesz serwować zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno – gdy stężeje i będzie nadawał się do krojenia w plastry. Wówczas możesz podawać go na przykład z pieczywem, w towarzystwie Sosu tatarskiego WINIARY, który nada potrawie wyrazistego charakteru.

Domowy pasztet to propozycja idealna na co dzień i od święta. Za każdym razem możesz przygotowywać go nieco inaczej, modyfikując składniki i eksperymentując np. z innymi przyprawami. Nie bój się wyzwań kulinarnych – pichcenie w kuchni i odkrywanie nowych smaków to wspaniała przygoda, która może mieć pyszny finał!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.1g / 19%
Węglowodany
7.5g / 5%
Tłuszcze
42.5g / 75%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika