Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet domowy

0
135 min
Średni

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Łopatka wieprzowa
250 g
Kurczak
250 g
Wołowina
250 g
Boczek
250 g
Wątróbka drobiowa
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 kawałek
Seler naciowy
2 
Cebula
2 łyżek
Smalec
2 łyżek
Masło
5 płaskich łyżek
Bułka tarta
4 
Jajko
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
Imbir
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
498.22 kcal
Węglowodany
7.54 g
Białko
23.08 g
Tłuszcze
41.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
10 min
Mięso i warzywa pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbki, następnie dodaj warzywa.
Krok 3
59 min
Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Gotuj ok. 50-60 minut.
Krok 4
1 min
Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbkę. Przestudź.
Krok 5
5 min
Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.
Krok 6
5 min
Następnie całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.
Krok 7
2 min
Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.
Krok 8
2 min
Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.
Krok 9
40 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, wstaw formę i piecz przez 40 minut.
Krok 10
1 min
Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Pasztet domowy

Krok 1 z 10

Składniki: Łopatka wieprzowa, Kurczak, Wołowina, Boczek, Wątróbka drobiowa, Marchewka, Pietruszka, Seler naciowy, Cebula

Mięso i warzywa pokrój w kostkę.

Pasztet domowy

Krok 2 z 10

Składniki: Smalec

Rozgrzej smalec i podsmaż mięso oprócz wątróbki, następnie dodaj warzywa.

Pasztet domowy

Krok 3 z 10

Składniki: Bulion Drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY

Przełóż do garnka, zalej wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodaj kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Gotuj ok. 50-60 minut.

Pasztet domowy

Krok 4 z 10

Na 10 minut przed końcem gotowania wrzuć wątróbkę. Przestudź.

Pasztet domowy

Krok 5 z 10

Składniki: Bułka tarta

Wsyp bułkę tartą, pozostaw do nasiąknięcia.

Pasztet domowy

Krok 6 z 10

Następnie całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia.

Pasztet domowy

Krok 7 z 10

Składniki: Jajko, Pieprz, Gałka muszkatołowa, Imbir

Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem.

Pasztet domowy

Krok 8 z 10

Składniki: Masło, Bułka tarta

Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż masę mięsną.

Pasztet domowy

Krok 9 z 10

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, wstaw formę i piecz przez 40 minut.

Pasztet domowy

Krok 10 z 10

Składniki: Sos tatarski WINIARY

Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.

Wydawać by się mogło, że samodzielne przygotowanie pasztetu jest trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Sięgnij po przepis na pasztet domowy z Bulionem drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a przekonasz się, że prawdziwe pyszności można wyczarować w naprawdę prosty i szybki sposób. Nawet jeśli nie posiadasz wybitnych zdolności kulinarnych, bez problemu poradzisz sobie z tym zadaniem!

Domowy pasztet kryje w sobie różne rodzaje mięs, jak boczek, wołowina, kurczak, wątróbka drobiowa i łopatka wieprzowa. Pokrój je wszystkie, wrzuć do jednego garnka i zagotuj wraz z bulionem. Następnie zmiel całość dwukrotnie i dopraw aromatycznymi przyprawami, takimi jak sól, pieprz, gałka muszkatołowa i imbir. Teraz już tylko musisz uformować masę i upiec domowy pasztet w piekarniku.

Pasztet możesz serwować zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno – gdy stężeje i będzie nadawał się do krojenia w plastry. Wówczas możesz podawać go na przykład z pieczywem, w towarzystwie Sosu tatarskiego WINIARY, który nada potrawie wyrazistego charakteru.

Domowy pasztet to propozycja idealna na co dzień i od święta. Za każdym razem możesz przygotowywać go nieco inaczej, modyfikując składniki i eksperymentując np. z innymi przyprawami. Nie bój się wyzwań kulinarnych – pichcenie w kuchni i odkrywanie nowych smaków to wspaniała przygoda, która może mieć pyszny finał!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika