Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soczysta szynka w morelowo-imbirowej glazurze

0
915 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Szynka wieprzowa
1 l
Gazowany napój imbirowy
2 ząbków
Czosnek
3 kulek
Pieprz
20 
Goździki
0.5 łyżeczka
Imbir mielony
100 g
Dżem morelowy
1 łyżka
Musztarda stołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
26.6 g
Węglowodany
26.18 g
Tłuszcze
28.95 g
Wartość energetyczna
476.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

915 min
Krok 1
750 min
Szynkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak, by szynka była całkowicie pokryta), przykrywamy i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
Krok 2
5 min
Następnego dnia wyjmujemy szynkę z wody, przekładamy do czystego garnka i zalewamy napojem imbirowym. Dodajemy kostkę mięsną, obrany czosnek i ziarna pieprzu. Do garnka dodajemy tyle wody, by szynka była całkowicie zakryta.
Krok 3
120 min
Garnek ustawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewamy wodę, by szynka była cały czas zakryta.
Krok 4
5 min
Ugotowaną szynkę wyjmujemy z garnka i czekamy, aż wyschnie. Następnie ostrym nożem nacinamy lekko wierzch (tłuszcz) szynki tworząc kratkę. W utworzone kratki wbijamy goździki.
Krok 5
35 min
Dżem morelowy mieszamy z imbirem i musztardą. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy całą szynkę. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczoną szynkę można serwować na gorąco i na zimno.
Soczysta szynka w morelowo-imbirowej glazurze

Krok 1 z 5

Szynkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak, by szynka była całkowicie pokryta), przykrywamy i odstawiamy na całą noc do namoczenia.

Soczysta szynka w morelowo-imbirowej glazurze

Krok 2 z 5

Następnego dnia wyjmujemy szynkę z wody, przekładamy do czystego garnka i zalewamy napojem imbirowym. Dodajemy kostkę mięsną, obrany czosnek i ziarna pieprzu. Do garnka dodajemy tyle wody, by szynka była całkowicie zakryta.

Soczysta szynka w morelowo-imbirowej glazurze

Krok 3 z 5

Garnek ustawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewamy wodę, by szynka była cały czas zakryta.

Soczysta szynka w morelowo-imbirowej glazurze

Krok 4 z 5

Ugotowaną szynkę wyjmujemy z garnka i czekamy, aż wyschnie. Następnie ostrym nożem nacinamy lekko wierzch (tłuszcz) szynki tworząc kratkę. W utworzone kratki wbijamy goździki.

Soczysta szynka w morelowo-imbirowej glazurze

Krok 5 z 5

Dżem morelowy mieszamy z imbirem i musztardą. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy całą szynkę. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczoną szynkę można serwować na gorąco i na zimno.

Spróbuj tradycji połączonej w nowoczesny sposób. Smak pieczonej szynki podkreślony przez Kostkę mięsną WINIARY doskonale wkomponuje się w domowe menu. Dodatkowo zaakcentowana przysmakami jesieni – morelami i imbirem. Ugotowaną a następnie upieczoną szynkę możemy jeść na ciepło z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika