Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
40.7g / 49%
Węglowodany
28.8g / 35%
Tłuszcze
5.6g / 16%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

+

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Wróć

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

(0)
3 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
2  kg
Szynka wieprzowa (najlepiej z tłuszczem)
3 
Cebula
2  główek
Czosnek
4 
Mandarynki
4 
Ziarna anyżu
2  l
Piwo imbirowe
3  płaskich łyżek
Miód
2  łyżek
Musztarda francuska
2  łyżek
Goździki mielone
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
40.69 g
Węglowodany
28.85 g
Tłuszcze
5.55 g
Wartość energetyczna
320.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ten przepis na szynkę pieczoną, to krótko mówiąc: symfonia smaku. O zdecydowanym, doskonałym smaku i nieziemskim zapachu tego dania decydują wyszukane składniki takie jak anyż, piwo imbirowe, goździki, musztarda francuska, czy mandarynki. Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i podawana z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, to doskonały wybór na bożonarodzeniowy obiad.

Przygotowanie

207 min
  • Krok 1

    10 min
    Szynkę umieść w garnku z jedną cebulą pokrojoną w piórka, startą skórką mandarynek, anyżem i dwoma płaskimi łyżkami soli.
  • Krok 2

    3 min
    Całość zalej piwem, ale zostaw ok. 100 ml. Jeżeli szynka nie jest zakryta płynem, dolej wody.
  • Krok 3

    121 min
    Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny. Godzina na kilogram mięsa.
  • Krok 4

    10 min
    Ostudź szynkę.
  • Krok 5

    5 min
    Na patelni rozpuść miód w pozostawionym piwie, dodaj musztardę i pokruszone goździki.
  • Krok 6

    5 min
    Jeżeli szynka ma na sobie warstwę tłuszczu, natnij ją w kratę.
  • Krok 7

    10 min
    Przygotowaną emulsją natrzyj szynkę. Umieść w naczyniu do pieczenia, obłóż cebulą, czosnkiem i przekrojonymi mandarynkami.
  • Krok 8

    41 min
    Szynkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bez przykrycia około 40 minut do momentu aż będzie ładnie zarumieniona, a mandarynki cebula i czosnek upieczone.
  • Krok 9

    2 min
    Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY.
Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 1 z 9

Szynkę umieść w garnku z jedną cebulą pokrojoną w piórka, startą skórką mandarynek, anyżem i dwoma płaskimi łyżkami soli.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 2 z 9

Całość zalej piwem, ale zostaw ok. 100 ml. Jeżeli szynka nie jest zakryta płynem, dolej wody.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 3 z 9

Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny. Godzina na kilogram mięsa.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 4 z 9

Ostudź szynkę.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 5 z 9

Na patelni rozpuść miód w pozostawionym piwie, dodaj musztardę i pokruszone goździki.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 6 z 9

Jeżeli szynka ma na sobie warstwę tłuszczu, natnij ją w kratę.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 7 z 9

Przygotowaną emulsją natrzyj szynkę. Umieść w naczyniu do pieczenia, obłóż cebulą, czosnkiem i przekrojonymi mandarynkami.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 8 z 9

Szynkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bez przykrycia około 40 minut do momentu aż będzie ładnie zarumieniona, a mandarynki cebula i czosnek upieczone.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 9 z 9

Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Agnieszka

Najgorsza jaka próbowałam. Jeśli ktoś nie lubi posmaku mdłego to będzie stracone mięso. Należy pamiętać ze piwo imbirowe ma mdły posmak i to wchodzi w mięso. Bardzo się zawiodłam tym przepisem bo wcześniej nie próbowałam piwa imbirowego.

Winiary
Expert

Agnieszko, wypróbuj klasyczne, jasne piwo chmielowe i starty lub sproszkowany imbir. Pozdrawiamy!

A Ania

Czy ta szynka nadaje się też do pokrojenia na kanapki?

Winiary
Expert

Zdecydowanie tak. :-)

M Michał

Czym można zastąpić piwo imbirowe?? Niestety bardzo ciężko je dostać obecnie w sklepach.

Winiary
Expert

Zamiast piwa imbirowego można wykorzystać klasyczne piwo i przyprawę: imbir (tarty korzeń bądź w postaci sproszkowanej).

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

    2 godz 18 min Łatwy
  • Szynka marynowana w majonezie

    11 godz 50 min Łatwy
  • Ziemniaczane muffiny z rozmarynem

    55 min Łatwy
  • Szynka peklowana na ciepło i na zimno

    97 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu