Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

0
3 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
2  kg
Szynka wieprzowa
3 
Cebula
2  główek
4 
Mandarynki
4 
Ziarna anyżu
2  l
Piwo imbirowe
3  płaskich łyżek
Miód
2  łyżek
Musztarda francuska
2  łyżek
Goździki mielone
2  łyżek
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
36.19 g
Węglowodany
34.62 g
Tłuszcze
38.22 g
Wartość energetyczna
628.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

207 min
Krok 1
10 min
Szynkę umieść w garnku z jedną cebulą pokrojoną w piórka, startą skórką mandarynek, anyżem i dwoma płaskimi łyżkami soli.
Krok 2
3 min
Całość zalej piwem, ale zostaw ok. 100 ml. Jeżeli szynka nie jest zakryta płynem, dolej wody.
Krok 3
121 min
Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny. Godzina na kilogram mięsa.
Krok 4
10 min
Ostudź szynkę.
Krok 5
5 min
Na patelni rozpuść miód w pozostawionym piwie, dodaj musztardę i pokruszone goździki.
Krok 6
5 min
Jeżeli szynka ma na sobie warstwę tłuszczu, natnij ją w kratę.
Krok 7
10 min
Przygotowaną emulsją natrzyj szynkę. Umieść w naczyniu do pieczenia, obłóż cebulą, czosnkiem i przekrojonymi mandarynkami.
Krok 8
41 min
Szynkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bez przykrycia około 40 minut do momentu aż będzie ładnie zarumieniona, a mandarynki cebula i czosnek upieczone.
Krok 9
2 min
Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY.
Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 1 z 9

Szynkę umieść w garnku z jedną cebulą pokrojoną w piórka, startą skórką mandarynek, anyżem i dwoma płaskimi łyżkami soli.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 2 z 9

Całość zalej piwem, ale zostaw ok. 100 ml. Jeżeli szynka nie jest zakryta płynem, dolej wody.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 3 z 9

Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny. Godzina na kilogram mięsa.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 4 z 9

Ostudź szynkę.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 5 z 9

Na patelni rozpuść miód w pozostawionym piwie, dodaj musztardę i pokruszone goździki.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 6 z 9

Jeżeli szynka ma na sobie warstwę tłuszczu, natnij ją w kratę.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 7 z 9

Przygotowaną emulsją natrzyj szynkę. Umieść w naczyniu do pieczenia, obłóż cebulą, czosnkiem i przekrojonymi mandarynkami.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 8 z 9

Szynkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bez przykrycia około 40 minut do momentu aż będzie ładnie zarumieniona, a mandarynki cebula i czosnek upieczone.

Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

Krok 9 z 9

Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY.

Ten przepis na szynkę pieczoną, to krótko mówiąc: symfonia smaku. O zdecydowanym, doskonałym smaku i nieziemskim zapachu tego dania decydują wyszukane składniki takie jak anyż, piwo imbirowe, goździki, musztarda francuska, czy mandarynki. Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i podawana z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, to doskonały wybór na bożonarodzeniowy obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

20 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
20 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
36.2g / 24%
Węglowodany
34.6g / 22%
Tłuszcze
38.2g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 3

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Agnieszka
.

Najgorsza jaka próbowałam. Jeśli ktoś nie lubi posmaku mdłego to będzie stracone mięso. Należy pamiętać ze piwo imbirowe ma mdły posmak i to wchodzi w mięso. Bardzo się zawiodłam tym przepisem bo wcześniej nie próbowałam piwa imbirowego.

Winiary
.
Expert

Agnieszko, wypróbuj klasyczne, jasne piwo chmielowe i starty lub sproszkowany imbir. Pozdrawiamy!

A Ania
.

Czy ta szynka nadaje się też do pokrojenia na kanapki?

Winiary
.
Expert

Zdecydowanie tak. :-)

M Michał
.

Czym można zastąpić piwo imbirowe?? Niestety bardzo ciężko je dostać obecnie w sklepach.

Winiary
.
Expert

Zamiast piwa imbirowego można wykorzystać klasyczne piwo i przyprawę: imbir (tarty korzeń bądź w postaci sproszkowanej).

Pokaż więcej komentarzy