Placki tortilla doskonale nadają się nie tylko do przygotowywania dań obiadowych inspirowanych kuchnią meksykańską. To także baza do przystawek na ciepło lub na zimno, które łatwo jeść rękami - tak zwanych finger foods. Takie drobne przekąski jak zapiekane rollsy z szynką są doskonałym wyborem na imprezę. Roladka z dodatkami to smaczna przegryzka w sam raz na mały głód. A przepis jest bardzo łatwy.
Do przyrządzenia tej prostej potrawy potrzebne będą placki tortilla, żółty ser, szynka i podstawowe przyprawy. Jednak największym sekretem jest pyszny sos. Połączenie majonezu dekoracyjnego z musztardą i odrobiną chili sprawi, że rollsy z serem i szynką są zdecydowanie bardziej wyraziste.
Placki smaruje się sosem, a następnie kładzie na nich po dwa plastry szynki i po jednym sera. Kolejne zadanie to zawinięcie placków i umieszczenie ich w brytfannie, która trafi do rozgrzanego piekarnika. Wystarczy 10-12 minut, żeby ser się rozpuścił, a placki delikatnie zarumieniły. Jeśli boisz się, że tortille się rozpadną podczas pieczenia, można pomóc sobie za pomocą wykałaczek albo zawijając roladki w folię aluminiową, którą zdejmiesz już po upieczeniu.
Dobrym pomysłem będzie jedzenie roladek razem z ulubionym dipem. Pasuje do nich sos czosnkowy, sos tysiąca wysp lub jogurtowy, a z tych bardziej pikantnych na przykład barbecue.
Rollsy z szynką i serem to przepis prosty, szybki. Można go przygotować z samych podstawowych składników , gdy tylko najdzie Cię ochota. Nadaje się na wiele różnych okazji, szczególnie jesienią i zimą, gdy potrzeba jakiegoś rozgrzewającego dania na ciepło. Przepis na rollsy z szynką i serem można swobodnie modyfikować. Szynkę może zastąpić boczek w plastrach lub salami. Smaczna będzie także wersja wege z suszonymi pomidorami albo pesto. Eksperymentować można także z rodzajem tortilli. Standardem są placki pszenne, jednak w sklepach znaleźć można także pełnoziarniste albo z przyprawami.
tostmaster2