Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym
15 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
15 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
20g / 6%
Węglowodany
18.9g / 5%
Tłuszcze
137.8g / 88%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

+

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Wróć

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

(0)
6 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Kostka mięsna WINIARY
1.5  kg
Szynka wieprzowa bez kości
4  ząbków
Czosnek
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
4  łyżek
Musztarda
3  płaskich łyżek
Miód
8  kulek
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.95 g
Węglowodany
18.91 g
Tłuszcze
137.82 g
Wartość energetyczna
1392.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szynka pieczona to pyszny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Marynata do szynki z Kostką mięsną WINIARY, miodem, aromatyczną musztardą i zblendowaną cebulą z czosnkiem sprawia, że pieczeń z szynki jest soczysta i przepełniona smakiem. Nic z tego wyjątkowego miodowo-musztardowego smaku się nie zmarnuje, bo marynatę wykorzystasz też do pieczenia – powstanie z niej delikatny sos do mięsa i ziemniaków puree. Taki przepis na mięso sprawdzi się na obiad wielkanocny, świąteczny i każdy inny, na który chcesz podać bliskim soczyste mięso z szynki.

Przygotowanie

395 min
  • Krok 1

    5 min
    Składniki marynaty: Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, miód, ziele angielskie, czosnek, musztardę i cebulę zmiksuj w blenderze lub utrzyj na gładką masę.
  • Krok 2

    240 min
    Szynkę posmaruj marynatą i marynuj przez noc (a minimum 4 godziny) w lodówce.
  • Krok 3

    3 min
    Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  • Krok 4

    10 min
    Obsmaż na rumiano na patelni z dodatkiem oliwy, przełóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i dodaj pozostałą marynatę. Następnie podlej szklanką wody i dodaj drugą Kostkę Mięsną WINIARY.
  • Krok 5

    120 min
    Piecz w piekarniku, nagrzanym do 140-150°C przez około 1,5-2 godziny (około 1,5 godziny na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia polewaj powstałym sosem, co 20 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut. Pokrój w plastry.
  • Krok 7

    2 min
    Podawaj z puree ziemniaczanym i groszkiem cukrowym.
Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 1 z 7

Składniki marynaty: Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, miód, ziele angielskie, czosnek, musztardę i cebulę zmiksuj w blenderze lub utrzyj na gładką masę.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 2 z 7

Szynkę posmaruj marynatą i marynuj przez noc (a minimum 4 godziny) w lodówce.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 3 z 7

Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 4 z 7

Obsmaż na rumiano na patelni z dodatkiem oliwy, przełóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i dodaj pozostałą marynatę. Następnie podlej szklanką wody i dodaj drugą Kostkę Mięsną WINIARY.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 5 z 7

Piecz w piekarniku, nagrzanym do 140-150°C przez około 1,5-2 godziny (około 1,5 godziny na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia polewaj powstałym sosem, co 20 minut.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 6 z 7

Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut. Pokrój w plastry.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 7 z 7

Podawaj z puree ziemniaczanym i groszkiem cukrowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    4 godz 25 min Średni
  • Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

    Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

    4 godz 40 min Łatwy
  • Sernik z Princessą Zebrą

    Sernik z Princessą Zebrą

    6 godz 20 min Łatwy
  • Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

    Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

    3 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu