Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym
395min
Łatwy
2 kostek
1.5 kg
Szynka wieprzowa bez kości
4 ząbków
Czosnek
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1
Cebula
4 łyżek
Musztarda
3 płaskich łyżek
Miód
8 kulek
Ziele angielskie
.
Wartości odżywcze
Białko
19.95 g
Węglowodany
18.91 g
Tłuszcze
137.82 g
Wartość energetyczna
1392.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
395 min
Krok 1
5 min
Składniki marynaty: Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, miód, ziele angielskie, czosnek, musztardę i cebulę zmiksuj w blenderze lub utrzyj na gładką masę.
Krok 2
240 min
Szynkę posmaruj marynatą i marynuj przez noc (a minimum 4 godziny) w lodówce.
Krok 3
3 min
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Krok 4
10 min
Obsmaż na rumiano na patelni z dodatkiem oliwy, przełóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i dodaj pozostałą marynatę. Następnie podlej szklanką wody i dodaj drugą Kostkę Mięsną WINIARY.
Krok 5
120 min
Piecz w piekarniku, nagrzanym do 140-150°C przez około 1,5-2 godziny (około 1,5 godziny na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia polewaj powstałym sosem, co 20 minut.
Krok 6
15 min
Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut. Pokrój w plastry.
Krok 7
2 min
Podawaj z puree ziemniaczanym i groszkiem cukrowym.
Szynka pieczona to pyszny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Marynata do szynki z Kostką mięsną WINIARY, miodem, aromatyczną musztardą i zblendowaną cebulą z czosnkiem sprawia, że pieczeń z szynki jest soczysta i przepełniona smakiem. Nic z tego wyjątkowego miodowo-musztardowego smaku się nie zmarnuje, bo marynatę wykorzystasz też do pieczenia – powstanie z niej delikatny sos do mięsa i ziemniaków puree. Taki przepis na mięso sprawdzi się na obiad wielkanocny, świąteczny i każdy inny, na który chcesz podać bliskim soczyste mięso z szynki.
Komentarze 0