Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

0
395 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 kg
Szynka wieprzowa bez kości
4 ząbków
Czosnek
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
4 łyżek
Musztarda
3 płaskich łyżek
Miód
8 kulek
Ziele angielskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
137.82 g
Wartość energetyczna
1392.41 kcal
Węglowodany
18.91 g
Białko
19.95 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

395 min
Krok 1
5 min
Składniki marynaty: Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, miód, ziele angielskie, czosnek, musztardę i cebulę zmiksuj w blenderze lub utrzyj na gładką masę.
Krok 2
240 min
Szynkę posmaruj marynatą i marynuj przez noc (a minimum 4 godziny) w lodówce.
Krok 3
3 min
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Krok 4
10 min
Obsmaż na rumiano na patelni z dodatkiem oliwy, przełóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i dodaj pozostałą marynatę. Następnie podlej szklanką wody i dodaj drugą Kostkę Mięsną WINIARY.
Krok 5
120 min
Piecz w piekarniku, nagrzanym do 140-150°C przez około 1,5-2 godziny (około 1,5 godziny na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia polewaj powstałym sosem, co 20 minut.
Krok 6
15 min
Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut. Pokrój w plastry.
Krok 7
2 min
Podawaj z puree ziemniaczanym i groszkiem cukrowym.
Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 1 z 7

Składniki marynaty: Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, miód, ziele angielskie, czosnek, musztardę i cebulę zmiksuj w blenderze lub utrzyj na gładką masę.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 2 z 7

Szynkę posmaruj marynatą i marynuj przez noc (a minimum 4 godziny) w lodówce.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 3 z 7

Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 4 z 7

Obsmaż na rumiano na patelni z dodatkiem oliwy, przełóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i dodaj pozostałą marynatę. Następnie podlej szklanką wody i dodaj drugą Kostkę Mięsną WINIARY.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 5 z 7

Piecz w piekarniku, nagrzanym do 140-150°C przez około 1,5-2 godziny (około 1,5 godziny na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia polewaj powstałym sosem, co 20 minut.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 6 z 7

Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut. Pokrój w plastry.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 7 z 7

Podawaj z puree ziemniaczanym i groszkiem cukrowym.

Szynka pieczona to pyszny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Marynata do szynki z Kostką mięsną WINIARY, miodem, aromatyczną musztardą i zblendowaną cebulą z czosnkiem sprawia, że pieczeń z szynki jest soczysta i przepełniona smakiem. Nic z tego wyjątkowego miodowo-musztardowego smaku się nie zmarnuje, bo marynatę wykorzystasz też do pieczenia – powstanie z niej delikatny sos do mięsa i ziemniaków puree. Taki przepis na mięso sprawdzi się na obiad wielkanocny, świąteczny i każdy inny, na który chcesz podać bliskim soczyste mięso z szynki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika