Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

(0)
6 godz 35 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  kg
Szynka wieprzowa bez kości
4  ząbków
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
4  łyżek
Musztarda
3  płaskich łyżek
Miód
8  kulek
Ziele angielskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.95 g
Węglowodany
18.91 g
Tłuszcze
137.82 g
Wartość energetyczna
1392.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

395 min
Krok 1
5 min
Składniki marynaty: Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, miód, ziele angielskie, czosnek, musztardę i cebulę zmiksuj w blenderze lub utrzyj na gładką masę.
Krok 2
240 min
Szynkę posmaruj marynatą i marynuj przez noc (a minimum 4 godziny) w lodówce.
Krok 3
3 min
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Krok 4
10 min
Obsmaż na rumiano na patelni z dodatkiem oliwy, przełóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i dodaj pozostałą marynatę. Następnie podlej szklanką wody i dodaj drugą Kostkę Mięsną WINIARY.
Krok 5
120 min
Piecz w piekarniku, nagrzanym do 140-150°C przez około 1,5-2 godziny (około 1,5 godziny na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia polewaj powstałym sosem, co 20 minut.
Krok 6
15 min
Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut. Pokrój w plastry.
Krok 7
2 min
Podawaj z puree ziemniaczanym i groszkiem cukrowym.
Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 1 z 7

Składniki marynaty: Kostkę Mięsną WINIARY, oliwę, miód, ziele angielskie, czosnek, musztardę i cebulę zmiksuj w blenderze lub utrzyj na gładką masę.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 2 z 7

Szynkę posmaruj marynatą i marynuj przez noc (a minimum 4 godziny) w lodówce.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 3 z 7

Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 4 z 7

Obsmaż na rumiano na patelni z dodatkiem oliwy, przełóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i dodaj pozostałą marynatę. Następnie podlej szklanką wody i dodaj drugą Kostkę Mięsną WINIARY.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 5 z 7

Piecz w piekarniku, nagrzanym do 140-150°C przez około 1,5-2 godziny (około 1,5 godziny na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia polewaj powstałym sosem, co 20 minut.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 6 z 7

Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut. Pokrój w plastry.

Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym

Krok 7 z 7

Podawaj z puree ziemniaczanym i groszkiem cukrowym.

Szynka pieczona to pyszny pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Marynata do szynki z Kostką mięsną WINIARY, miodem, aromatyczną musztardą i zblendowaną cebulą z czosnkiem sprawia, że pieczeń z szynki jest soczysta i przepełniona smakiem. Nic z tego wyjątkowego miodowo-musztardowego smaku się nie zmarnuje, bo marynatę wykorzystasz też do pieczenia – powstanie z niej delikatny sos do mięsa i ziemniaków puree. Taki przepis na mięso sprawdzi się na obiad wielkanocny, świąteczny i każdy inny, na który chcesz podać bliskim soczyste mięso z szynki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

15 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
15 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20g / 6%
Węglowodany
18.9g / 5%
Tłuszcze
137.8g / 88%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha