Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rolada z boczku i suszonych śliwek

Rolada z boczku i suszonych śliwek

(0)
26 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Boczek ze skórką
200  g
Suszone śliwki
1  szklanka
Cydr
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
3  liści
Liść laurowy
8 
Ziele angielskie
1  łyżka
Pieprz czarny ziarnisty
5  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
80  ml
Ocet jabłkowy
1  łyżka
Majeranek suszony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.18 g
Węglowodany
21.3 g
Tłuszcze
199.54 g
Wartość energetyczna
1888.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rolada z boczku to smakowite rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcieliby stworzyć coś naprawdę pysznego! Smak rolady warto wzbogacić suszonymi śliwkami, Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY oraz aromatycznymi przyprawami. Roladę z boczku możesz podawać jako pyszną pieczeń do obiadu lub jako zamiennik wędliny. Sprawdź nasz przepis!

Przygotowanie

1590 min
  • Krok 1

    10 min
    Boczek oczyść i umyj a skórę lekko ponacinaj w kratkę.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokrój w plasterki a czosnek posiekaj.
  • Krok 3

    1440 min
    Wszystkie składniki marynaty zagotuj i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej boczek i odstaw na 24 godziny.
  • Krok 4

    1 min
    Śliwki namocz w cydrze i odstaw.
  • Krok 5

    13 min
    Boczek oczyść z marynaty i osusz. Połóż mięso skórą do dołu, a na wierzchu ułóż pasek z namoczonych wcześniej śliwek. Zroluj ściśle tak, aby śliwki były w samym środku rolady. Na koniec obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował swój kształt w trakcie pieczenia.
  • Krok 6

    120 min
    Piecz roladę pod przykryciem około 1,5 h godziny w temperaturze 190°C, a następnie około 30–45 minut w temperaturze 220°C bez przykrycia tak, aby skórka lekko się zarumieniła i zrobiła chrupiąca.
  • Krok 7

    1 min
    Roladę z boczku możesz podawać na zimno lub ciepło. Przed podaniem polej roladę Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.
Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 1 z 7

Boczek oczyść i umyj a skórę lekko ponacinaj w kratkę.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w plasterki a czosnek posiekaj.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 3 z 7

Wszystkie składniki marynaty zagotuj i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej boczek i odstaw na 24 godziny.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 4 z 7

Śliwki namocz w cydrze i odstaw.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 5 z 7

Boczek oczyść z marynaty i osusz. Połóż mięso skórą do dołu, a na wierzchu ułóż pasek z namoczonych wcześniej śliwek. Zroluj ściśle tak, aby śliwki były w samym środku rolady. Na koniec obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował swój kształt w trakcie pieczenia.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 6 z 7

Piecz roladę pod przykryciem około 1,5 h godziny w temperaturze 190°C, a następnie około 30–45 minut w temperaturze 220°C bez przykrycia tak, aby skórka lekko się zarumieniła i zrobiła chrupiąca.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 7 z 7

Roladę z boczku możesz podawać na zimno lub ciepło. Przed podaniem polej roladę Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Impreza
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prosty pieczony boczek

    Prosty pieczony boczek

    17 godz 27 min Łatwy
  • Rolada z boczku

    Rolada z boczku

    2 godz 20 min Średni
  • Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

    Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

    45 min Łatwy
  • Nadziewany udziec z indyka

    Nadziewany udziec z indyka

    4 godz 16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu