Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

0
26 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Boczek ze skórką
200  g
Suszone śliwki
1  szklanka
Cydr
3  liści
Liść laurowy
8 
Ziele angielskie
1  łyżka
Pieprz czarny ziarnisty
5  ząbków
1 
Cebula
80  ml
Ocet jabłkowy
1  łyżka
Majeranek suszony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.18 g
Węglowodany
21.3 g
Tłuszcze
199.54 g
Wartość energetyczna
1888.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

1590 min
Krok 1
10 min
Boczek oczyść i umyj a skórę lekko ponacinaj w kratkę.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w plasterki a czosnek posiekaj.
Krok 3
1440 min
Wszystkie składniki marynaty zagotuj i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej boczek i odstaw na 24 godziny.
Krok 4
1 min
Śliwki namocz w cydrze i odstaw.
Krok 5
13 min
Boczek oczyść z marynaty i osusz. Połóż mięso skórą do dołu, a na wierzchu ułóż pasek z namoczonych wcześniej śliwek. Zroluj ściśle tak, aby śliwki były w samym środku rolady. Na koniec obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował swój kształt w trakcie pieczenia.
Krok 6
120 min
Piecz roladę pod przykryciem około 1,5 h godziny w temperaturze 190°C, a następnie około 30–45 minut w temperaturze 220°C bez przykrycia tak, aby skórka lekko się zarumieniła i zrobiła chrupiąca.
Krok 7
1 min
Roladę z boczku możesz podawać na zimno lub ciepło. Przed podaniem polej roladę sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.
Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 1 z 7

Boczek oczyść i umyj a skórę lekko ponacinaj w kratkę.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w plasterki a czosnek posiekaj.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 3 z 7

Wszystkie składniki marynaty zagotuj i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej boczek i odstaw na 24 godziny.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 4 z 7

Śliwki namocz w cydrze i odstaw.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 5 z 7

Boczek oczyść z marynaty i osusz. Połóż mięso skórą do dołu, a na wierzchu ułóż pasek z namoczonych wcześniej śliwek. Zroluj ściśle tak, aby śliwki były w samym środku rolady. Na koniec obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował swój kształt w trakcie pieczenia.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 6 z 7

Piecz roladę pod przykryciem około 1,5 h godziny w temperaturze 190°C, a następnie około 30–45 minut w temperaturze 220°C bez przykrycia tak, aby skórka lekko się zarumieniła i zrobiła chrupiąca.

Rolada z boczku i suszonych śliwek

Krok 7 z 7

Roladę z boczku możesz podawać na zimno lub ciepło. Przed podaniem polej roladę sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.

Rolada z boczku to smakowite rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcieliby stworzyć coś naprawdę pysznego! Smak rolady warto wzbogacić suszonymi śliwkami, sosem pieczeniowym WINIARY oraz aromatycznymi przyprawami. Roladę z boczku możesz podawać jako pyszną pieczeń do obiadu lub jako zamiennik wędliny. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika