Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rolada z boczku to smakowite rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcieliby stworzyć coś naprawdę pysznego! Smak rolady warto wzbogacić suszonymi śliwkami, Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY oraz aromatycznymi przyprawami. Roladę z boczku możesz podawać jako pyszną pieczeń do obiadu lub jako zamiennik wędliny. Sprawdź nasz przepis!
Przygotowanie
1590 min
Krok 1
10 min
Boczek oczyść i umyj a skórę lekko ponacinaj w kratkę.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w plasterki a czosnek posiekaj.
Krok 3
1440 min
Wszystkie składniki marynaty zagotuj i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej boczek i odstaw na 24 godziny.
Krok 4
1 min
Śliwki namocz w cydrze i odstaw.
Krok 5
13 min
Boczek oczyść z marynaty i osusz. Połóż mięso skórą do dołu, a na wierzchu ułóż pasek z namoczonych wcześniej śliwek. Zroluj ściśle tak, aby śliwki były w samym środku rolady. Na koniec obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował swój kształt w trakcie pieczenia.
Krok 6
120 min
Piecz roladę pod przykryciem około 1,5 h godziny w temperaturze 190°C, a następnie około 30–45 minut w temperaturze 220°C bez przykrycia tak, aby skórka lekko się zarumieniła i zrobiła chrupiąca.
Krok 7
1 min
Roladę z boczku możesz podawać na zimno lub ciepło. Przed podaniem polej roladę Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.
Krok 1
z
7
Boczek oczyść i umyj a skórę lekko ponacinaj w kratkę.
Krok 2
z
7
Cebulę pokrój w plasterki a czosnek posiekaj.
Krok 3
z
7
Wszystkie składniki marynaty zagotuj i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej boczek i odstaw na 24 godziny.
Krok 4
z
7
Śliwki namocz w cydrze i odstaw.
Krok 5
z
7
Boczek oczyść z marynaty i osusz. Połóż mięso skórą do dołu, a na wierzchu ułóż pasek z namoczonych wcześniej śliwek. Zroluj ściśle tak, aby śliwki były w samym środku rolady. Na koniec obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował swój kształt w trakcie pieczenia.
Krok 6
z
7
Piecz roladę pod przykryciem około 1,5 h godziny w temperaturze 190°C, a następnie około 30–45 minut w temperaturze 220°C bez przykrycia tak, aby skórka lekko się zarumieniła i zrobiła chrupiąca.
Krok 7
z
7
Roladę z boczku możesz podawać na zimno lub ciepło. Przed podaniem polej roladę Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0