Rolada z boczku i suszonych śliwek
1590min
Łatwy
2 kg
Boczek ze skórką
200 g
Suszone śliwki
1 szklanka
Cydr
1 opakowanie
3 liści
Liść laurowy
8
Ziele angielskie
1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty
5 ząbków
Czosnek
1
Cebula
80 ml
Ocet jabłkowy
1 łyżka
Majeranek suszony
.
Wartości odżywcze
Białko
1.18 g
Węglowodany
21.3 g
Tłuszcze
199.54 g
Wartość energetyczna
1888.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
1590 min
Krok 1
10 min
Boczek oczyść i umyj a skórę lekko ponacinaj w kratkę.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w plasterki a czosnek posiekaj.
Krok 3
1440 min
Wszystkie składniki marynaty zagotuj i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej boczek i odstaw na 24 godziny.
Krok 4
1 min
Śliwki namocz w cydrze i odstaw.
Krok 5
13 min
Boczek oczyść z marynaty i osusz. Połóż mięso skórą do dołu, a na wierzchu ułóż pasek z namoczonych wcześniej śliwek. Zroluj ściśle tak, aby śliwki były w samym środku rolady. Na koniec obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował swój kształt w trakcie pieczenia.
Krok 6
120 min
Piecz roladę pod przykryciem około 1,5 h godziny w temperaturze 190°C, a następnie około 30–45 minut w temperaturze 220°C bez przykrycia tak, aby skórka lekko się zarumieniła i zrobiła chrupiąca.
Krok 7
1 min
Roladę z boczku możesz podawać na zimno lub ciepło. Przed podaniem polej roladę sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.
Rolada z boczku to smakowite rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcieliby stworzyć coś naprawdę pysznego! Smak rolady warto wzbogacić suszonymi śliwkami, sosem pieczeniowym WINIARY oraz aromatycznymi przyprawami. Roladę z boczku możesz podawać jako pyszną pieczeń do obiadu lub jako zamiennik wędliny. Sprawdź nasz przepis!
Komentarze 0