Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szynka marynowana w majonezie

0
705 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1500 g
Szynka wieprzowa
1 kawałek
Chrzan
200 g
Marmolada pomarańczowa
2 ząbków
Czosnek
2 łyżeczek
Suszony rozmaryn
1.5 łyżeczek
Sól
1 łyżeczka
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
496.25 kcal
Węglowodany
14.73 g
Tłuszcze
36.45 g
Białko
26.48 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

705 min
Krok 1
10 min
Zrób marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan (kawałek o długości 10 cm), sól i pieprz. Wymieszaj.
Krok 2
5 min
Natrzyj szynkę marynatą.
Krok 3
600 min
Odstaw na noc do lodówki.
Krok 4
90 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny (1 godzina na 1 kilogram mięsa). Odkryj na ostatnie 10 minut pieczenia.
Szynka marynowana w majonezie

Krok 1 z 4

Zrób marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan (kawałek o długości 10 cm), sól i pieprz. Wymieszaj.

Szynka marynowana w majonezie

Krok 2 z 4

Natrzyj szynkę marynatą.

Szynka marynowana w majonezie

Krok 3 z 4

Odstaw na noc do lodówki.

Szynka marynowana w majonezie

Krok 4 z 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny (1 godzina na 1 kilogram mięsa). Odkryj na ostatnie 10 minut pieczenia.


Jeśli chcesz przyrządzić coś wyjątkowego, polecamy szynkę marynowaną w majonezie. Najważniejsza w jej przygotowaniu jest odpowiednia marynata, która dzięki dodatkowi rozmarynu, chrzanu, majonezu i marmolady pomarańczowej, nadaje marynowanej szynce wyjątkowego smaku i aromatu. Aby aromaty marynaty całkowicie przeniknęły mięso, zanurz szynkę w mieszance, a następnie odstaw do lodówki na całą noc.


Na drugi dzień delektuj się aromatyczną, rozpływająca się w ustach szynką marynowaną w majonezie rodem z najlepszych paryskich restauracji. Udanego pieczenia!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika