Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli chcesz przyrządzić coś wyjątkowego, polecamy szynkę marynowaną w majonezie. Najważniejsza w jej przygotowaniu jest odpowiednia marynata, która dzięki dodatkowi rozmarynu, chrzanu, majonezu i marmolady pomarańczowej, nadaje marynowanej szynce wyjątkowego smaku i aromatu. Aby aromaty marynaty całkowicie przeniknęły mięso, zanurz szynkę w mieszance, a następnie odstaw do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień delektuj się aromatyczną, rozpływająca się w ustach szynką marynowaną w majonezie rodem z najlepszych paryskich restauracji. Udanego pieczenia!
Przygotowanie
710 min
Krok 1
20 min
Zrób marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan (kawałek o długości 10 cm), sól i pieprz. Wymieszaj.
Krok 2
600 min
Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Krok 3
90 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. (1 godzina na 1 kilogram mięsa). Odkryj na ostatnie 10 minut pieczenia.
Krok 1
z
3
Zrób marynatę. Połącz w misce majonez, rozmaryn, marmoladę pomarańczową, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na drobnych oczkach chrzan (kawałek o długości 10 cm), sól i pieprz. Wymieszaj.
Krok 2
z
3
Natrzyj szynkę marynatą i odstaw na noc do lodówki.
Krok 3
z
3
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w rękawie lub naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny. (1 godzina na 1 kilogram mięsa). Odkryj na ostatnie 10 minut pieczenia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
I
Iwona 4zbWM
Czy pieczemy mięso z marynatą?
Winiary
Expert
Iwona, możesz piec z marynatą lub jeśli wolisz, możesz trochę osuszyć mięso z jej nadmiaru. Pozdrawiamy! 😊
E
Ewa
Co to oznacza - jeden kawałek korzenia chrzanu? Mój jeden kawałek waży 288 gr i jest to korzeń chrzanu
Winiary
Expert
Ewo, wystarczy niewielki kawałek o długości 10 cm. Piszemy o tym w kroku nr 1 (w opisie wykonania). Doprecyzowaliśmy ilość chrzanu na liście składników. Pozdrawiamy!
Komentarze 2