Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

(1)
1 godz 16 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Schab wieprzowy bez kości
2.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
trochę
Sól i pieprz do smaku
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Majeranek suszony
1  opakowanie
Sos chrzanowy WINIARY
200  g
Twarożek kanapkowy np. chrzanowy lub śmietankowy
20  g
Żelatyna WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.56 g
Węglowodany
4.19 g
Tłuszcze
21.62 g
Wartość energetyczna
322.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz zaskakiwać bliskich ciekawymi przekąskami? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Smaczne, proste małe co nieco, które z apetytem zjedzą fani mięsnych smakołyków. Co powiesz na roladki schabowe z chrzanowym twarożkiem w galarecie? Zobacz nasz przepis i sprawdź, jak zrobić tę przekąskę na najbliższą imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi.


Zacznijmy od upieczenia schabu. Wystarczy tylko natrzeć go niewielką ilością bulionu WINIARY oraz przyprawami, a następnie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa, a także od mocy i sposobu grzania piekarnika. W tym przepisie możesz też wykorzystać już wcześniej upieczony schab, który został Ci np. z wczorajszego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty znacznie skrócisz czas przygotowywania tej przekąski.


Gdy schab będzie zimny, pokrój go w cienkie plasterki i na każdy kawałek nałóż kremowy farsz przygotowany z serka kanapkowego i Sosu Chrzanowego WINIARY. Plastry schabu zwiń w rulon, ułóż w głębszym naczyniu i zalej tężejącą galaretką. Teraz pozostaje tylko wstawić roladki schabowe z chrzanem w galarecie do lodówki, żeby smaki się połączyły, a żelatyna stężała. Smacznego!

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    60 min
    Schab posmaruj dokładnie bulionem drobiowym WINIARY (1 łyżka). Dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, papryką oraz majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 - 60 min. Po upieczeniu wystudź.
  • Krok 2

    5 min
    Zagotuj wodę do przygotowania żelatyny. Dodaj bulion drobiowy WINIARY (ok. 1-2 łyżek) i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, jeśli to konieczne. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw, aż płyn całkowicie wystygnie. Do polewania roladek, żelatyna powinna być już tężejąca, dlatego jeśli to konieczne wstaw ją na kilka minut do lodówki.
  • Krok 3

    10 min
    Twarożek wymieszaj z połową opakowania sosu chrzanowego WINIARY. Wystudzony schab pokrój na cienkie plastry. Na każdy plaster nałóż łyżeczkę farszu (możesz również nakładać farsz przy pomocy worka cukierniczego), a następnie zwiń roladkę. Tak przygotowane ułóż na półmisku. Całość zalej tężejącą żelatyną i odstaw do lodówki.
  • Krok 4

    1 min
    Tak przygotowane roladki ze schabu w galarecie podawaj z pozostałym sosem chrzanowym.
Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

Krok 1 z 4

Schab posmaruj dokładnie bulionem drobiowym WINIARY (1 łyżka). Dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, papryką oraz majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 - 60 min. Po upieczeniu wystudź.

Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

Krok 2 z 4

Zagotuj wodę do przygotowania żelatyny. Dodaj bulion drobiowy WINIARY (ok. 1-2 łyżek) i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, jeśli to konieczne. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw, aż płyn całkowicie wystygnie. Do polewania roladek, żelatyna powinna być już tężejąca, dlatego jeśli to konieczne wstaw ją na kilka minut do lodówki.

Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

Krok 3 z 4

Twarożek wymieszaj z połową opakowania sosu chrzanowego WINIARY. Wystudzony schab pokrój na cienkie plastry. Na każdy plaster nałóż łyżeczkę farszu (możesz również nakładać farsz przy pomocy worka cukierniczego), a następnie zwiń roladkę. Tak przygotowane ułóż na półmisku. Całość zalej tężejącą żelatyną i odstaw do lodówki.

Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

Krok 4 z 4

Tak przygotowane roladki ze schabu w galarecie podawaj z pozostałym sosem chrzanowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Calzone

    Calzone

    2 godz 50 min Średni
  • Kopiec kreta

    Kopiec kreta

    3 godz Średni
  • Schab pieczony z morelami

    Schab pieczony z morelami

    7 godz 40 min Łatwy
  • Schab pieczony z ziołami i miodem

    Schab pieczony z ziołami i miodem

    1 godz 33 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu