Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Filet z pstrąga z sosem musztardowym
Dodaj do CookBook

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

(0)
34 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
3  łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
3  łyżeczek
Musztarda francuska
4 
Filet z pstrąga
trochę
Sok z cytryny
2  łyżek
Mąka
3  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.6 g
Wartość energetyczna
375.4 kcal
Tłuszcze
30.5 g
Białko
18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pstrąg należy do ryb słodkowodnych, których mięso cechuje delikatny smak. Niezwykły klimat spożywania pieczonego pstrąga wielu z nas kojarzy się z relaksem w podgórskiej smażalni ryb, gdzie pstrągi podawane są na mnóstwo sposobów. Każdy z nich sprawia, że możemy się nimi zachwycać. Przygotuj samodzielnie w domu filet z pstrąga i zachwyć domowników oraz gości smakiem, konkurującym z wybornymi daniami górskich restauracji. Pstrąga w sosie musztardowym przygotujesz szybko. Przepis nie wymaga doświadczenia kulinarnego, zastosujesz do niego składniki, które masz w swojej kuchni. Wystarczy, że kupisz filety z pstrąga świeże, prezentujące świeżość i najwyższą jakość. Pstrąg pieczony w sosie musztardowym może zostać podany z pieczonymi łódkami ziemniaczanymi i lekką sałatką na bazie sałaty rzymskiej i dowolnych dodatków. Pstrąg smażony z sosem musztardowo-majonezowym świetnie skomponuje się z białym ryżem, gotowanymi ziemniakami, kaszą kuskus oraz surówką z marchewki, selera, jabłka lub białej kapusty. 


Filet z pstrąga w sosie majonezowo-musztardowym - co jest ważne w przygotowaniu?

Podczas przygotowywania filetów z pstrąga szczególnie ważne jest dokładne umycie i odsączenie ryby. Pstrąg jest rybą słodkowodną, warto więc pozbyć się charakterystycznego posmaku. Umyte, osuszone, pokrojone filety z pstrąga kładź na stolnicę lub blat kuchenny i przyprawiaj solą, pieprzem (możesz użyć pieprzu czarnego lub kolorowego) mielonym. Obficie skrop pstrąga sokiem z cytryny. Pozostaw rybę na kilka-kilkanaście minut i obtocz w mące. Przygotowanego pstrąga smaż na patelni lub piecz w piekarniku, nagrzanym do 200º przez 20-30 minut. Przed podaniem przygotuj sos musztardowy, w którym poza jakością składników bardzo ważne są ich proporcje. Połącz w równych ilościach majonez Winiary ze śmietaną 18% oraz musztardą francuską. Ten efektowny dip wydobędzie delikatny smak mięsa pstrąga i zachwyci efektem wizualnym. 


Filet z pstrąga - pieczony czy smażony?

Walory smakowe pstrąga po obróbce cieplnej związane są nie tylko z jej rodzajem, ale i wcześniejszym przygotowaniem ryby. Filet z pstrąga smażony sprawdza się przede wszystkim w sytuacjach, gdy zależy nam na jak najszybszym podaniu posiłku oraz gdy lubimy smak smażonej ryby białej, która na patelni zyskuje unikalny wyraz, połączony ze smakiem rozgrzanego tłuszczu roślinnego. Pstrąg po usmażeniu prezentuje się wyjątkowo, nabierając złocistego efektu wizualnego. Pieczony pstrąg doskonale wygląda, jeżeli zapiekany jest w naczyniu żaroodpornym szklanym lub ceramicznym i podawany właśnie w nim. Pieczony filet z pstrąga ozdobi stół wraz z dodatkami oraz doskonale pasującymi do siebie naczyniami.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    3 min
    Majonez wymieszaj dokładnie ze śmietaną i musztardą, dopraw pieprzem. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
  • Krok 2

    5 min
    Filety dokładnie umyj i pokrój na porcje. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
  • Krok 3

    4 min
    Skrop filety sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i mąką. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
  • Krok 4

    20 min
    Ryby usmaż na rumiano na rozgrzanej patelni na oleju lub upiecz w piekarniku w temp. 200°C przez około 20 minut. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
  • Krok 5

    2 min
    Gotowego pstrąga podawaj na zimno lub gorąco z sosem majonezowym. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 1 z 5

Majonez wymieszaj dokładnie ze śmietaną i musztardą, dopraw pieprzem.

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 2 z 5

Filety dokładnie umyj i pokrój na porcje.

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 3 z 5

Skrop filety sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i mąką.

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 4 z 5

Ryby usmaż na rumiano na rozgrzanej patelni na oleju lub upiecz w piekarniku w temp. 200°C przez około 20 minut.

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 5 z 5

Gotowego pstrąga podawaj na zimno lub gorąco z sosem majonezowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowany filet z kurczaka z majonezem kolendrowym

    Grillowany filet z kurczaka z majonezem kolendrowym

    16 min Łatwy
  • Filety z kurczaka w boczku

    Filety z kurczaka w boczku

    43 min Łatwy
  • Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

    Ziołowo-cytrynowy filet z indyka

    1 godz 12 min Łatwy
  • Filet z mintaja w cytrynowej panierce

    Filet z mintaja w cytrynowej panierce

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu