Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Filet z pstrąga z sosem musztardowym
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
18g / 19%
Węglowodany
6.6g / 7%
Tłuszcze
30.5g / 74%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

+

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Wróć

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

(0)
34min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
3  łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
3  łyżeczek
Musztarda francuska
4 
Filet z pstrąga
trochę
Sok z cytryny
2  łyżek
Mąka
3  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.02 g
Węglowodany
6.61 g
Tłuszcze
30.53 g
Wartość energetyczna
375.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pstrąg należy do ryb słodkowodnych, których mięso cechuje delikatny smak. Niezwykły klimat spożywania pieczonego pstrąga wielu z nas kojarzy się z relaksem w podgórskiej smażalni ryb, gdzie pstrągi podawane są na mnóstwo sposobów. Każdy z nich sprawia, że możemy się nimi zachwycać. Przygotuj samodzielnie w domu filet z pstrąga i zachwyć domowników oraz gości smakiem, konkurującym z wybornymi daniami górskich restauracji. Pstrąga w sosie musztardowym przygotujesz szybko. Przepis nie wymaga doświadczenia kulinarnego, zastosujesz do niego składniki, które masz w swojej kuchni. Wystarczy, że kupisz filety z pstrąga świeże, prezentujące świeżość i najwyższą jakość. Pstrąg pieczony w sosie musztardowym może zostać podany z pieczonymi łódkami ziemniaczanymi i lekką sałatką na bazie sałaty rzymskiej i dowolnych dodatków. Pstrąg smażony z sosem musztardowo-majonezowym świetnie skomponuje się z białym ryżem, gotowanymi ziemniakami, kaszą kuskus oraz surówką z marchewki, selera, jabłka lub białej kapusty. 


Filet z pstrąga w sosie majonezowo-musztardowym - co jest ważne w przygotowaniu?

Podczas przygotowywania filetów z pstrąga szczególnie ważne jest dokładne umycie i odsączenie ryby. Pstrąg jest rybą słodkowodną, warto więc pozbyć się charakterystycznego posmaku. Umyte, osuszone, pokrojone filety z pstrąga kładź na stolnicę lub blat kuchenny i przyprawiaj solą, pieprzem (możesz użyć pieprzu czarnego lub kolorowego) mielonym. Obficie skrop pstrąga sokiem z cytryny. Pozostaw rybę na kilka-kilkanaście minut i obtocz w mące. Przygotowanego pstrąga smaż na patelni lub piecz w piekarniku, nagrzanym do 200º przez 20-30 minut. Przed podaniem przygotuj sos musztardowy, w którym poza jakością składników bardzo ważne są ich proporcje. Połącz w równych ilościach majonez Winiary ze śmietaną 18% oraz musztardą francuską. Ten efektowny dip wydobędzie delikatny smak mięsa pstrąga i zachwyci efektem wizualnym. 


Filet z pstrąga - pieczony czy smażony?

Walory smakowe pstrąga po obróbce cieplnej związane są nie tylko z jej rodzajem, ale i wcześniejszym przygotowaniem ryby. Filet z pstrąga smażony sprawdza się przede wszystkim w sytuacjach, gdy zależy nam na jak najszybszym podaniu posiłku oraz gdy lubimy smak smażonej ryby białej, która na patelni zyskuje unikalny wyraz, połączony ze smakiem rozgrzanego tłuszczu roślinnego. Pstrąg po usmażeniu prezentuje się wyjątkowo, nabierając złocistego efektu wizualnego. Pieczony pstrąg doskonale wygląda, jeżeli zapiekany jest w naczyniu żaroodpornym szklanym lub ceramicznym i podawany właśnie w nim. Pieczony filet z pstrąga ozdobi stół wraz z dodatkami oraz doskonale pasującymi do siebie naczyniami.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    3 min
    Majonez wymieszaj dokładnie ze śmietaną i musztardą, dopraw pieprzem. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
  • Krok 2

    5 min
    Filety dokładnie umyj i pokrój na porcje. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
  • Krok 3

    4 min
    Skrop filety sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i mąką. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
  • Krok 4

    20 min
    Ryby usmaż na rumiano na rozgrzanej patelni na oleju lub upiecz w piekarniku w temp. 200°C przez około 20 minut. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
  • Krok 5

    2 min
    Gotowego pstrąga podawaj na zimno lub gorąco z sosem majonezowym. Filet z pstrąga z sosem musztardowym
Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 1 z 5

Majonez wymieszaj dokładnie ze śmietaną i musztardą, dopraw pieprzem.

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 2 z 5

Filety dokładnie umyj i pokrój na porcje.

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 3 z 5

Skrop filety sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i mąką.

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 4 z 5

Ryby usmaż na rumiano na rozgrzanej patelni na oleju lub upiecz w piekarniku w temp. 200°C przez około 20 minut.

Filet z pstrąga z sosem musztardowym

Krok 5 z 5

Gotowego pstrąga podawaj na zimno lub gorąco z sosem majonezowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Obiad
  • Ryba

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Filet z kurczaka z sosem maślanym

    Filet z kurczaka z sosem maślanym

    2 godz 31 min Łatwy
  • Śledzie w sosie koperkowym

    Śledzie w sosie koperkowym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Kurczak z ryżem i warzywami

    Kurczak z ryżem i warzywami

    45 min Łatwy
  • Śledzie w sosie chrzanowym

    Śledzie w sosie chrzanowym

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu