Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Filet z kurczaka
250 g
Pieczarki białe
130 ml
Białe wino
200 ml
Śmietana 30%
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Mąka pszenna
2 łyżek
Oliwa z oliwek
2 łyżek
Masło
1 trochę
Pieprz kolorowy
1 trochę
Pieprz biały
1 trochę
Sól
1 pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
851.57 kcal
Tłuszcze
59.76 g
Węglowodany
19.63 g
Białko
50.35 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był zrumieniony.
Krok 3
7 min
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.
Krok 4
7 min
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.
Krok 5
10 min
Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba, solą.
Krok 6
1 min
Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Krok 1 z 6

Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem.

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był zrumieniony.

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Krok 3 z 6

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki.

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Krok 4 z 6

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i pieczarki. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Pieczarki doprawiamy do smaku solą, posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy winem. Gotujemy kolejne 2 minuty.

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Krok 5 z 6

Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba, solą.

Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

Krok 6 z 6

Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Witajcie we Francji! – kraju szampana, wina oraz wspaniałych serów. Dzisiejsze danie jest klasykiem tej wykwintnej kuchni. Pochodzi z Burgundii i zazwyczaj podawane jest z regionalnym winem. Kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. Danie proste, ale jakże smaczne. Zapraszam Was na tą wspaniałą podróż po smakach francuskiej kuchni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika