Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto na pizzę
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
6.4g / 9%
Węglowodany
41.2g / 63%
Tłuszcze
8.4g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Ciasto na pizzę

+

Ciasto na pizzę

Wróć

Ciasto na pizzę

(45)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mąka pszenna
15  g
Drożdże
0.5  szklanka
Mleko
2  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.42 g
Węglowodany
41.22 g
Tłuszcze
8.36 g
Wartość energetyczna
268.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Coraz trudniej znaleźć na mieście pizzę, która byłaby równie dobra jak ta przygotowywana w domu. Sami decydujemy o grubości ciasta i dodatkach. Sekretem udanej pizzy jest właśnie dobry przepis na ciasto. Co więcej – wcale nie trzeba być wprawnym kucharzem, żeby poradzić sobie ze stworzeniem takiego placka. Podobnie jak nie trzeba umieć obracać nimi w powietrzu jak na filmach!

Przygotowanie ciasta na pizzę zajmie ci nie więcej niż 20 minut. Zacznij od przesiania mąki i podgrzania mleka. Do kubka wkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia.

Do przesianej na stolnicę mąki dodaj odrobinę oleju, soli i wyrośnięte już drożdże. Następnie wyrób ciasto. Postaraj się zrobić to dokładnie, by nie powstały grudki z mąki. Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj je. Następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto nałóż ulubione składniki. Jako sos pomidorowy możesz wykorzystać Sos salsa WINIARY, Sos włoski WINIARY lub Sos barbecue WINIARY. Na to dodaj starty ser, pieczarki, szynkę lub mięso z kurczaka, paprykę, kukurydzę, oliwki lub jakiekolwiek inne składniki, które lubisz. Pizzę piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę przesiej do miski.
  • Krok 2

    3 min
    Mleko podgrzej.
  • Krok 3

    35 min
    Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 4

    5 min
    Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    15 min
    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.
  • Krok 6

    5 min
    Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.
  • Krok 7

    15 min
    Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.
Ciasto na pizzę

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej do miski.

Ciasto na pizzę

Krok 2 z 7

Mleko podgrzej.

Ciasto na pizzę

Krok 3 z 7

Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto na pizzę

Krok 4 z 7

Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto na pizzę

Krok 5 z 7

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.

Ciasto na pizzę

Krok 6 z 7

Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.

Ciasto na pizzę

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 12

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Grażyna

Trudno również o dobrą pizzę na tej stronie. Ktoś chyba bardzo nie lubi marki Winiary.

A Agnes

Ciasto na pizzę z mlekiem? Mój przyjaciel Włoch za głowę się łapie...

J Jerzyk

Jeżeli miałbym skomentować przepis to na pewno podanie w przepisie 0,5 szklanki mleka jest tak nieprecyzyjne, że kłopoty Sebastiana dotyczące konsystencji ciasta mogą wynikać właśnie z tego. U mnie konsystencja ok. Rzeczywiście przesadą jest ilość - to nie są 4 porcje.

Winiary
Expert

Sugerujemy dodać nieco mniej mleka (do jednego placka) lub więcej mąki, wówczas wyjdą dwa placki, w tym jeden mniejszy, zamiast pojedynczego. Pozdrawiamy!

S Sebastian

Oszustwo. Ciasto na pizze ledwo na jedną porcję, a nie jak napisane że na cztery. Poza tym złe proporcję składników, bo ciasto wyszło za rzatkie i trzeba był sporo dodać mąki. Po upieczeniu pizza była elastyczna, że nie można było ją przenieść na talerz ani ooporcjować.

Winiary
Expert

Sebastianie, podane składniki są podane na jedną pizzę, przy założeniu, że każdy zje ćwiartkę :) Jeśli chcesz zrobić 4 oddzielne pizze, wystarczy pomnożyć ilość składników x4. Innym użytkownikom pizza wyszła, więc może elastyczne ciasto było kwestią temperatury lub trybu w piekarniku? Pozdrawiamy!

M Magda

Polecam ten przepis... Łatwo zrobić takie ciasto a pizza jest przepyszna

Winiary
Expert

Dziękujemy i cieszymy się, że wyszło, Magdo.

M Monika

Naprawdę świetny przepis na ciasto . Prosty w przygotowaniu a pizza wychodzi rewelacyjna!

Winiary
Expert

Dziękujemy :)

J Justyna

Najlepszy przepis na pizze jest u was.

Winiary
Expert

Dziękujemy za docenienie! :)

A Agnieszka

Mój ulubiony przepis choć trochę go zmodyfikowalam. Piekarnik nagrzewam i wstawiam tylko na 10 min, potem wyłączam gaz i wyciągam pizze po 2 min, ciasto jest wtedy rewelacyjne

Winiary
Expert

Agnieszko, dziękujemy za wskazówki - na pewno pomogą one innym w przygotowaniu wymarzonego ciasta na pizzę. :) Pozdrawiamy!

N Natalia

Ile wyrobione ciasto powinno rosnąć? :)

Winiary
Expert

Natalio, jest tutaj sporo zmiennych, w tym temperatura, rodzaj mąki, sposób wyrabiania ciasta - każdy pizzaiolo ma w tej kwestii nieco inne zdanie. :) Przyjmuje się, że powinno to być przynajmniej 1-1,5 godziny. Pozdrawiamy!

Z Zuza

Na pizzowirusa tez trzeba uwazac przy mientoleniu ciasta

Winiary
Expert

Przed wejściem do kuchni obowiązkowo myjemy ręce. :-)

z znajoma

bardzo ładny przepis polecam.;p uwazajcie na koronawirusa;

Winiary
Expert

Uważamy! Pozdrawiamy. :-)

M Małgosia

Bardzo fajny przepis.Polecam!!:))

Winiary
Expert

Zachęcamy do częstego korzystania, w końcu rodzajów pizzy jest nieskończenie wiele! :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Dzień Matki
  • Dzień ojca
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pizza farmerska

    Pizza farmerska

    1 godz 10 min Łatwy
  • Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

    Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pizza z kaparami

    Pizza z kaparami

    1 godz 21 min Łatwy
  • Pizza serowa

    Pizza serowa

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu