Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto na pizzę

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna
15 g
Drożdże
0.5 szklanka
Mleko
2 łyżek
Olej
1 łyżeczka
Cukier
1 łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
8.36 g
Białko
6.42 g
Wartość energetyczna
268.07 kcal
Węglowodany
41.22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
2 min
Mąkę przesiej do miski.
Krok 2
3 min
Mleko podgrzej.
Krok 3
35 min
Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 4
5 min
Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 5
15 min
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.
Krok 6
5 min
Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.
Krok 7
15 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.
Ciasto na pizzę

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej do miski.

Ciasto na pizzę

Krok 2 z 7

Mleko podgrzej.

Ciasto na pizzę

Krok 3 z 7

Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto na pizzę

Krok 4 z 7

Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto na pizzę

Krok 5 z 7

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.

Ciasto na pizzę

Krok 6 z 7

Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.

Ciasto na pizzę

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.

Coraz trudniej znaleźć na mieście pizzę, która byłaby równie dobra jak ta przygotowywana w domu. Sami decydujemy o grubości ciasta i dodatkach. Sekretem udanej pizzy jest właśnie dobry przepis na ciasto. Co więcej – wcale nie trzeba być wprawnym kucharzem, żeby poradzić sobie ze stworzeniem takiego placka. Podobnie jak nie trzeba umieć obracać nimi w powietrzu jak na filmach!

Przygotowanie ciasta na pizzę zajmie ci nie więcej niż 20 minut. Zacznij od przesiania mąki i podgrzania mleka. Do kubka wkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia.

Do przesianej na stolnicę mąki dodaj odrobinę oleju, soli i wyrośnięte już drożdże. Następnie wyrób ciasto. Postaraj się zrobić to dokładnie, by nie powstały grudki z mąki. Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj je. Następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto nałóż ulubione składniki. Jako sos pomidorowy możesz wykorzystać Sos salsa WINIARY, Sos włoski WINIARY lub Sos barbecue WINIARY. Na to dodaj starty ser, pieczarki, szynkę lub mięso z kurczaka, paprykę, kukurydzę, oliwki lub jakiekolwiek inne składniki, które lubisz. Pizzę piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika