Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto na pizzę

32
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Mąka pszenna
15  g
Drożdże
0.5  szklanka
Mleko
2  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.42 g
Węglowodany
41.22 g
Tłuszcze
8.36 g
Wartość energetyczna
268.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
2 min
Mąkę przesiej do miski.
Krok 2
3 min
Mleko podgrzej.
Krok 3
35 min
Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 4
5 min
Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 5
15 min
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.
Krok 6
5 min
Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.
Krok 7
15 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.
Ciasto na pizzę

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej do miski.

Ciasto na pizzę

Krok 2 z 7

Mleko podgrzej.

Ciasto na pizzę

Krok 3 z 7

Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto na pizzę

Krok 4 z 7

Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto na pizzę

Krok 5 z 7

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.

Ciasto na pizzę

Krok 6 z 7

Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.

Ciasto na pizzę

Krok 7 z 7

Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.

Coraz trudniej znaleźć na mieście pizzę, która byłaby równie dobra jak ta przygotowywana w domu. Sami decydujemy o grubości ciasta i dodatkach. Sekretem udanej pizzy jest właśnie dobry przepis na ciasto. Co więcej – wcale nie trzeba być wprawnym kucharzem, żeby poradzić sobie ze stworzeniem takiego placka. Podobnie jak nie trzeba umieć obracać nimi w powietrzu jak na filmach!

Przygotowanie ciasta na pizzę zajmie ci nie więcej niż 20 minut. Zacznij od przesiania mąki i podgrzania mleka. Do kubka wkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia.

Do przesianej na stolnicę mąki dodaj odrobinę oleju, soli i wyrośnięte już drożdże. Następnie wyrób ciasto. Postaraj się zrobić to dokładnie, by nie powstały grudki z mąki. Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj je. Następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto nałóż ulubione składniki. Jako sos pomidorowy możesz wykorzystać Sos salsa WINIARY, Sos włoski WINIARY lub Sos barbecue WINIARY. Na to dodaj starty ser, pieczarki, szynkę lub mięso z kurczaka, paprykę, kukurydzę, oliwki lub jakiekolwiek inne składniki, które lubisz. Pizzę piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
6.4g / 9%
Węglowodany
41.2g / 63%
Tłuszcze
8.4g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 7

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Monika
.

Naprawdę świetny przepis na ciasto . Prosty w przygotowaniu a pizza wychodzi rewelacyjna!

J Justyna
.

Najlepszy przepis na pizze jest u was.

Winiary
.
Expert

Dziękujemy za docenienie! :)

A Agnieszka
.

Mój ulubiony przepis choć trochę go zmodyfikowalam. Piekarnik nagrzewam i wstawiam tylko na 10 min, potem wyłączam gaz i wyciągam pizze po 2 min, ciasto jest wtedy rewelacyjne

Winiary
.
Expert

Agnieszko, dziękujemy za wskazówki - na pewno pomogą one innym w przygotowaniu wymarzonego ciasta na pizzę. :) Pozdrawiamy!

N Natalia
.

Ile wyrobione ciasto powinno rosnąć? :)

Winiary
.
Expert

Natalio, jest tutaj sporo zmiennych, w tym temperatura, rodzaj mąki, sposób wyrabiania ciasta - każdy pizzaiolo ma w tej kwestii nieco inne zdanie. :) Przyjmuje się, że powinno to być przynajmniej 1-1,5 godziny. Pozdrawiamy!

Z Zuza
.

Na pizzowirusa tez trzeba uwazac przy mientoleniu ciasta

Winiary
.
Expert

Przed wejściem do kuchni obowiązkowo myjemy ręce. :-)

z znajoma
.

bardzo ładny przepis polecam.;p uwazajcie na koronawirusa;

Winiary
.
Expert

Uważamy! Pozdrawiamy. :-)

M Małgosia
.

Bardzo fajny przepis.Polecam!!:))

Winiary
.
Expert

Zachęcamy do częstego korzystania, w końcu rodzajów pizzy jest nieskończenie wiele! :-)

Pokaż więcej komentarzy