Rolada z boczku
140min
Średni
1 łyżka
Przyprawa Jarzynka Winiary
1 słoik
1 kg
Boczek surowy chudy
2 ząbków
Czosnek
1 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Pieprz
250 g
Mięso mielone
1 ząbek
Czosnek
1
Jajko
1
Bułka Kajzerka
0.5 szklanka
Mleko
1 trochę
Sól
1 trochę
Papryka
.
Wartości odżywcze
Białko
28.9 g
Węglowodany
8.83 g
Tłuszcze
63.05 g
Wartość energetyczna
716.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
140 min
Krok 1
10 min
Boczek umyj, osusz i lekko rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, formując prostokąt.
Krok 2
2 min
Czosnek oczyść i drobno pokrój.
Krok 3
30 min
Mięso natrzyj z obu stron przyprawą Jarzynka WINIARY oraz czosnkiem, papryką i majerankiem. Odstaw do lodówki na około 30 minut.
Krok 4
5 min
Kajzerkę namocz w mleku, a następnie odciśnij.
Krok 5
5 min
Mięso mielone wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku, bułką, jajkiem i przyprawami do smaku.
Krok 6
5 min
Na płacie boczku rozłóż równomiernie farsz, ciasno zroluj i obwiąż bawełnianą nicią.
Krok 7
80 min
Roladę przełóż do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz 70–80 minut. Wyjmij naczynie z mięsem, ostudź.
Krok 8
3 min
Pokrój roladę w plastry, ułóż na półmisku i podaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Na niedzielne śniadanie lub świąteczną przekąskę warto przygotować roladę z boczku, nadziewaną mielonym mięsem, pachnącą czosnkiem, majerankiem i Przyprawą Jarzynka WINIARY. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy roladę w plastry i podajemy z Sosem tatarskim WINIARY oraz świeżą bagietką.
Komentarze 0