MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Szynka pieczona
90 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
70 24g / 70%
1 1.3g / 1%
29 22.3g / 29%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Szynka pieczona

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Szynka wieprzowa
2 
Liść laurowy
4  ząbków
1  łyżka
Ostra musztarda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.39 g
Wartość energetyczna
325.82 kcal
Tłuszcze
24.04 g
Białko
22.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szynka pieczona wieprzowa z ostrą musztardą i czosnkiem to pyszny domowy dodatek do kanapek, a także doskonały pomysł na obiad. Szynka pieczona udekoruje nie tylko wielkanocny stół, możesz ją podać także na inne wyjątkowe okazje – urodziny, imieniny czy na komunię. Proponujemy podanie z ziemniakami i ćwikłą, dzięki temu przygotujesz swoim najbliższym pełnowartościowy, pożywny posiłek.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso umyj, osusz. Posmaruj musztardą, obtocz w przyprawie WINIARY POMYSŁ NA... z dolnej części opakowania.
  • Krok 2

    1 min
    Mięso włóż do woreczka z górnej części opakowania, dodaj liście laurowe i ząbki czosnku.
  • Krok 3

    3 min
    Zamknij woreczek zapinką zamieszczoną z woreczkiem i przełóż do naczynia do zapiekania.
  • Krok 4

    60 min
    Wstaw mięso w naczyniu do zapiekania do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 60 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Delikatnie przetnij woreczek i piecz jeszcze przez 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotuj sos: zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając.
  • Krok 7

    1 min
    Podaj z ziemniakami i ćwikłą.
Szynka pieczona

Krok 1 z 7

Mięso umyj, osusz. Posmaruj musztardą, obtocz w przyprawie WINIARY POMYSŁ NA... z dolnej części opakowania.

Szynka pieczona

Krok 2 z 7

Mięso włóż do woreczka z górnej części opakowania, dodaj liście laurowe i ząbki czosnku.

Szynka pieczona

Krok 3 z 7

Zamknij woreczek zapinką zamieszczoną z woreczkiem i przełóż do naczynia do zapiekania.

Szynka pieczona

Krok 4 z 7

Wstaw mięso w naczyniu do zapiekania do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 60 minut.

Szynka pieczona

Krok 5 z 7

Delikatnie przetnij woreczek i piecz jeszcze przez 10 minut.

Szynka pieczona

Krok 6 z 7

Przygotuj sos: zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając.

Szynka pieczona

Krok 7 z 7

Podaj z ziemniakami i ćwikłą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite