Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz lekką kuchnię? Potrzebujesz zgubić kilka kilogramów i szukasz dietetycznych przepisów? Zrób sałatkę z roszponką i boczkiem z dressingiem. Super szybki i prosty, ale jednocześnie oryginalny sos ziemniaczany wraz z bekonem i chrupiącymi orzechami doda smaku skromnej, delikatnej roszponce. Sałatka z roszponką i boczkiem będzie świetna na samodzielny lunch, jak również jako dodatek np. do grillowanego fileta z kurczaka.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
4 min
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
18 min
Zatrzymaj część wody. W małym rondelku zagotuj resztę wody. Rozpuść w nim Bulion wołowy Winiary. Dodaj ziemniaki i cebulę, gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zmiksuj wszystko razem blenderem ręcznym i trochę ostudź.
Krok 3
2 min
Przygotuj sos: zmieszaj ocet balsamiczny, zatrzymaną część wody, olej rzepakowy i musztardę. Dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
3 min
Boczek pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Dodaj orzechy włoskie i krótko podsmaż.
Krok 5
3 min
Oczyść i umyj roszponkę. Sałatkę wymieszaj z dressingiem, rozłóż na talerzach i podawaj z dodatkiem boczku i orzechów. Do sałatki dobrze pasują smażone filety z piersi kurczaka.
Krok 1
z
5
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
z
5
Zatrzymaj część wody. W małym rondelku zagotuj resztę wody. Rozpuść w nim Bulion wołowy Winiary. Dodaj ziemniaki i cebulę, gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zmiksuj wszystko razem blenderem ręcznym i trochę ostudź.
Krok 3
z
5
Przygotuj sos: zmieszaj ocet balsamiczny, zatrzymaną część wody, olej rzepakowy i musztardę. Dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
z
5
Boczek pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Dodaj orzechy włoskie i krótko podsmaż.
Krok 5
z
5
Oczyść i umyj roszponkę. Sałatkę wymieszaj z dressingiem, rozłóż na talerzach i podawaj z dodatkiem boczku i orzechów. Do sałatki dobrze pasują smażone filety z piersi kurczaka.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0