Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z roszponką i boczkiem z dressingiem

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 Porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Mączne ziemniaki
50  g
Cebula
410  ml
Woda
3  łyżeczek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
3  łyżek
Biały ocet balsamiczny
4  łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Średnioostra musztarda
4  plastrów
Boczek
4  łyżek
Grubo posiekane orzechy włoskie
250  g
Roszponka
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.47 g
Węglowodany
11.27 g
Tłuszcze
14.36 g
Wartość energetyczna
180.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
4 min
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
18 min
Zatrzymaj część wody. W małym rondelku zagotuj resztę wody. Rozpuść w nim Bulion wołowy Winiary. Dodaj ziemniaki i cebulę, gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zmiksuj wszystko razem blenderem ręcznym i trochę ostudź.
Krok 3
2 min
Przygotuj sos: zmieszaj ocet balsamiczny, zatrzymaną część wody, olej rzepakowy i musztardę. Dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
3 min
Boczek pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Dodaj orzechy włoskie i krótko podsmaż.
Krok 5
3 min
Oczyść i umyj roszponkę. Sałatkę wymieszaj z dressingiem, rozłóż na talerzach i podawaj z dodatkiem boczku i orzechów. Do sałatki dobrze pasują smażone filety z piersi kurczaka.
Sałatka z roszponką i boczkiem z dressingiem

Krok 1 z 5

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Sałatka z roszponką i boczkiem z dressingiem

Krok 2 z 5

Zatrzymaj część wody. W małym rondelku zagotuj resztę wody. Rozpuść w nim Bulion wołowy Winiary. Dodaj ziemniaki i cebulę, gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zmiksuj wszystko razem blenderem ręcznym i trochę ostudź.

Sałatka z roszponką i boczkiem z dressingiem

Krok 3 z 5

Przygotuj sos: zmieszaj ocet balsamiczny, zatrzymaną część wody, olej rzepakowy i musztardę. Dopraw pieprzem do smaku.

Sałatka z roszponką i boczkiem z dressingiem

Krok 4 z 5

Boczek pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Dodaj orzechy włoskie i krótko podsmaż.

Sałatka z roszponką i boczkiem z dressingiem

Krok 5 z 5

Oczyść i umyj roszponkę. Sałatkę wymieszaj z dressingiem, rozłóż na talerzach i podawaj z dodatkiem boczku i orzechów. Do sałatki dobrze pasują smażone filety z piersi kurczaka.

Lubisz lekką kuchnię? Potrzebujesz zgubić kilka kilogramów i szukasz dietetycznych przepisów? Zrób sałatkę z roszponką i boczkiem z dressingiem. Super szybki i prosty, ale jednocześnie oryginalny sos ziemniaczany wraz z bekonem i chrupiącymi orzechami doda smaku skromnej, delikatnej roszponce. Sałatka z roszponką i boczkiem będzie świetna na samodzielny lunch, jak również jako dodatek np. do grillowanego fileta z kurczaka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika