Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa chińska ostro-słodka

Zupa chińska ostro-słodka

(0)
2 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  łyżeczka
Przyprawa Jarzynka WINIARY
2 
Podudzia z kurczaka
1 
Marchewka
6 
Grzybki mun
150  g
Marynowane kiełki fasoli
3 
Chili
3  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Sos sojowy
1  łyżka
Ocet winny
1  łyżka
Ocet ryżowy
0.5  Płaska łyżka
Cukier
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
0.5  łyżeczka
Imbir tarty
0.3  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Papryka Ostra
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
10  kropli
Przyprawa w płynie MAGGI
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.19 g
Węglowodany
17.16 g
Tłuszcze
16.52 g
Wartość energetyczna
295.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa chińska ostro-słodka to mieszanka najlepszych orientalnych składników. Mięso, grzybki Mun, marynowane kiełki fasoli, papryczka chilli, sos sojowy, imbir, curry – to dzięki tym składnikom zupa chińska ostro-słodka ma tak bogaty smak. Dodatkowego aromatu dodaje jej Przyprawa w płynie MAGGI. Spróbuj zupy o niebanalnym smaku i intensywnym aromacie!

Przygotowanie

125 min
  • Krok 1

    10 min
    Do garnka wkładamy podudzia i gotujemy czysty wywar z odrobiną soli do smaku.
  • Krok 2

    25 min
    Grzybki przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na minimum 20 minut, następnie odcedzamy i kroimy w paseczki.
  • Krok 3

    10 min
    Marchewkę obieramy, kroimy w słupki około 2-3 cm.
  • Krok 4

    10 min
    Papryczki chilli oczyszczamy z nasion, czosnek obieramy - przekładamy papryczki i czosnek do blendera i rozdrabniamy na drobniutko.
  • Krok 5

    10 min
    Kiedy wywar mamy gotowy mięso wyciągamy, obieramy od kości, kroimy w paseczki.
  • Krok 6

    15 min
    Do wywaru wkładamy pokrojone grzybki oraz marchewkę i gotujemy przez 15 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Następnie dodajemy kiełki, oraz kurczaka - gotujemy 10 minut.
  • Krok 8

    10 min
    Do garnuszka przelewamy 3 łyżki wody, dodajemy sos sojowy, ocet winny i ryżowy, maggi, dodajemy imbir curry paprykę ostrą, około 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz skrobie ziemniaczaną i dokładnie mieszamy
  • Krok 9

    20 min
    Powstałą zaprawą zalewamy gotującą zupę i mieszamy by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy koncentrat i jarzynkę do smaku.
  • Krok 10

    5 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. Zupę podajemy na ciepło.
Zupa chińska ostro-słodka

Krok 1 z 10

Do garnka wkładamy podudzia i gotujemy czysty wywar z odrobiną soli do smaku.

Zupa chińska ostro-słodka

Krok 2 z 10

Grzybki przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na minimum 20 minut, następnie odcedzamy i kroimy w paseczki.

Zupa chińska ostro-słodka

Krok 3 z 10

Marchewkę obieramy, kroimy w słupki około 2-3 cm.

Zupa chińska ostro-słodka

Krok 4 z 10

Papryczki chilli oczyszczamy z nasion, czosnek obieramy - przekładamy papryczki i czosnek do blendera i rozdrabniamy na drobniutko.

Zupa chińska ostro-słodka

Krok 5 z 10

Kiedy wywar mamy gotowy mięso wyciągamy, obieramy od kości, kroimy w paseczki.

Zupa chińska ostro-słodka

Krok 6 z 10

Do wywaru wkładamy pokrojone grzybki oraz marchewkę i gotujemy przez 15 minut.

Zupa chińska ostro-słodka

Krok 7 z 10

Następnie dodajemy kiełki, oraz kurczaka - gotujemy 10 minut.

Zupa chińska ostro-słodka

Krok 8 z 10

Do garnuszka przelewamy 3 łyżki wody, dodajemy sos sojowy, ocet winny i ryżowy, maggi, dodajemy imbir curry paprykę ostrą, około 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz skrobie ziemniaczaną i dokładnie mieszamy

Zupa chińska ostro-słodka

Krok 9 z 10

Powstałą zaprawą zalewamy gotującą zupę i mieszamy by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy koncentrat i jarzynkę do smaku.

Zupa chińska ostro-słodka

Krok 10 z 10

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. Zupę podajemy na ciepło.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Curry
  • Kuchnia chińska
  • Lunch
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe flaczki drobiowe

    Domowe flaczki drobiowe

    3 godz 30 min Łatwy
  • Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    6 godz 35 min Łatwy
  • Zupa koperkowa z ziemniakami

    Zupa koperkowa z ziemniakami

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa na skrzydełkach

    Zupa pomidorowa na skrzydełkach

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu