Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron ryżowy – charakterystyka 

Makaron to składnik wielu różnych potraw i często stosowany dodatek do zup. Choć w naszej kulturze kojarzy się w pierwszej kolejności z Włochami, to pojawia się w wielu kuchniach świata – także Dalekiego Wschodu. Większość makaronów, po które sięgamy na co dzień, powstaje z mąki pszennej, są jednak wyjątki, a wśród nich – makaron ryżowy. Czym – oprócz składu – wyróżnia się ten produkt? 

W przeciwieństwie do makaronów pszennych, które trzeba gotować kilka, kilkanaście minut, nim nabiorą miękkości i będą nadawały się do jedzenia, makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Zamiast tego suszony zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. To wystarczy, by stał się miękki i sprężysty. Nie należy zresztą przekraczać czasu podanego na opakowaniu, bo może to negatywnie wpłynąć na jego strukturę. Po odcedzeniu można go od razu podawać. 

Makaron ryżowy jest bardzo delikatny, a jego smak pozostaje neutralny, dlatego dobrze komponuje się z różnymi dodatkami i sosami. W przepisach z kuchni azjatyckiej często stosuje się sos sojowy, rybny, ostrygowy itp., które makaron ryżowy wchłania, nabierając słonego posmaku. 

Skąd wziąć i jak podawać makaron ryżowy

Gdzie kupić makaron ryżowy? Coraz częściej pojawia się on na półkach polskich sklepów, znajdziecie go głównie w dużych supermarketach w dziale z kuchnią świata lub orientalną. Bez problemu natomiast dostaniecie go w sklepach specjalizujących się w żywności azjatyckiej. Najprawdopodobniej będziecie mogli wybrać go w formie nitek lub wstążek. Nitki oczywiście dobrze sprawdzają się w orientalnych zupach, ale też sałatkach. Wstążki bardziej pasować będą do różnego rodzaju sosów i dań z kurczaka przygotowywanych w woku. 

Mając w zapasie makaron ryżowy, możesz szybko i łatwo poczuć orientalny smak, gdy tylko najdzie cię na niego ochota. A jakie przepisy warto polecić? Na przykład zupę pho – pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy albo sałatkę orientalną z makaronem ryżowym, kurczakiem, ogórkiem i miętą.