Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pad thai z kurczakiem
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
30.5g / 22%
Węglowodany
54.3g / 38%
Tłuszcze
25.8g / 40%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pad thai z kurczakiem

+

Pad thai z kurczakiem

Wróć

Pad thai z kurczakiem

(3)
36min
Kup składniki

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Makaron ryżowy wstążki
300  g
Pierś z kurczaka
0.5  pęczek
Cebula dymka
1 
Jajko
100  g
Kiełki fasoli mung
100  g
Tofu
0.5  szklanka
Orzeszki ziemne
1  kawałek
Świeży imbir ok. 2-3 cm
0.33 
Brokuł świeży
2  łyżek
Olej rzepakowy do smażenia
3  łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
2  łyżek
Sos sojowy
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżka
Sok z limonki
0.33  szklanka
Woda
0.5  pęczek
Kolendra świeża
trochę
Chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.45 g
Węglowodany
54.34 g
Tłuszcze
25.81 g
Wartość energetyczna
566.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć większość z nas kojarzy Pad Thai z kurczakiem jako danie tajskie, nic bardziej mylnego! Ten pyszny makaron przywędrował do nas aż z Chin. Dlaczego więc kojarzy nam się z Tajlandią? To bardzo proste. Otóż Tajowie, którzy przybyli na tereny dzisiejszej Tajlandii wywodzą się z południowo-zachodnich Chin. Na tajlandzkich terenach pojawili się ok. XI wieku naszej ery, zabierając ze sobą tradycję przygotowywania Pad Thai z kurczakiem oraz innymi dodatkami. Inna historia mówi o tym, że przepis na Pad Thai przywędrował do Tajlandii za pośrednictwem wietnamskich kupców. Która historia jest prawdziwa? Tego niestety nie możemy być pewni. Ale wiemy jedno: Pad Thai z kurczakiem i orzechami to tak pyszne danie, że koniecznie musisz je spróbować, a później poczęstować innych (o ile cokolwiek zostanie, bo gwarantujemy, że nie będziesz mógł się od niego oderwać).

Pad Thai - dlaczego jak tak popularny?

Makaron Pad Thai z kurczakiem zyskał na popularności dzięki jednemu z premierów Tajlandii, który sprawował ten urząd w latach 1938-44. Dlaczego tak bardzo zależało mu na promowaniu tego dania? W latach 40. Tajlandię zalewały liczne powodzie, przez które obywatele bardzo często chorowali. Gotowanie i smażenie potraw pozwalało zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego. Do makaronu ryżowego dodawano jaja, kiełki fasoli, mięso i orzechy oraz inne dodatki, by zwiększyć jego wartość odżywczą. To pyszne danie kuchni tajskiej jest proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się świetnie na różne okazje: rodzinny obiad, imprezę czy nawet jako kolacja. Jak przygotować Pad Thai z kurczakiem, by był tak pyszny, że goście będą prosić o więcej? Sprawdź nasz przepis.

Pad Thai z kurczakiem - przepis na szybki i zdrowy obiad

Przygotowanie Pad Thai z kurczakiem nie trwa długo. To świetny pomysł na sycący i zdrowy obiad, gdy nie masz dużo czasu na gotowanie. Wracasz głodny z pracy? To idealny moment na ugotowanie Pad Thai. Potrzebujesz niewiele ponad pół godziny, by zasmakować w kuchni tajskiej. Jak przygotować makaron z dodatkami? Namocz go w wodzie i w tym czasie pokrój warzywa, mięso oraz tofu. Następnie przygotuj aromatyczny sos, który nadal daniu niepowtarzalny smak. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu do zarumienienia. Dodawaj kolejne składniki tak długo, aż wszystko znajdzie się na patelni. Pad Thai będzie gotowe, gdy makaron stanie się miękki. Przełóż je na miseczkę i dopraw do smaku oraz posyp orzechami i posiekaną dymką. Smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    10 min
    Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie przez około 15 min (najlepiej ok 1h). Tofu (jeśi używasz) pokrój w centymetrową kostkę. Kurczaka też pokrój w podobna kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Dymkę posiekaj, imbir obierz łyżeczką i drobno posiekaj. Orzeszki ziemne również posiekaj. Na koniec pokrój brokuł w małe różyczki.
  • Krok 3

    3 min
    Składniki sosu - ketchup, sos sojowy, wodę, cukier, sok z limonki - wymieszaj w naczyniu. Powinien być dosyć kwaśny.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć tofu i smaż aż zrobi się rumiane. Dodaj kurczaka i smaż aż się zarumieni. Po tym czasie dodaj dymkę oraz imbir i smaż na dużej mocy ok 1min. Następnie dodaj jajko i smaż ciągle mieszając aż się zetnie.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj namoczony makaron, kiełki, posiekanego brokuła, połowę orzeszków ziemnych i sos. Całość wymieszaj i smaż ok 5 min aż makaron zmięknie. Możesz przykryć patelnię. W wypadku kiedy sos za bardzo odparuje, dodaj odrobinę wody.
  • Krok 6

    3 min
    Danie jest gotowe kiedy makaron zrobi się miękki. Podawaj z kruszonymi orzeszkami, posiekaną dymką, świeżą kolendrą (jak lubisz, opcjonalnie) i płatkami chili dla dodania pikantności.
Pad thai z kurczakiem

Krok 1 z 6

Składniki: Pierś z kurczaka, Tofu, Makaron ryżowy wstążki

Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie przez około 15 min (najlepiej ok 1h). Tofu (jeśi używasz) pokrój w centymetrową kostkę. Kurczaka też pokrój w podobna kostkę.

Pad thai z kurczakiem

Krok 2 z 6

Dymkę posiekaj, imbir obierz łyżeczką i drobno posiekaj. Orzeszki ziemne również posiekaj. Na koniec pokrój brokuł w małe różyczki.

Pad thai z kurczakiem

Krok 3 z 6

Składniki sosu - ketchup, sos sojowy, wodę, cukier, sok z limonki - wymieszaj w naczyniu. Powinien być dosyć kwaśny.

Pad thai z kurczakiem

Krok 4 z 6

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć tofu i smaż aż zrobi się rumiane. Dodaj kurczaka i smaż aż się zarumieni. Po tym czasie dodaj dymkę oraz imbir i smaż na dużej mocy ok 1min. Następnie dodaj jajko i smaż ciągle mieszając aż się zetnie.

Pad thai z kurczakiem

Krok 5 z 6

Dodaj namoczony makaron, kiełki, posiekanego brokuła, połowę orzeszków ziemnych i sos. Całość wymieszaj i smaż ok 5 min aż makaron zmięknie. Możesz przykryć patelnię. W wypadku kiedy sos za bardzo odparuje, dodaj odrobinę wody.

Pad thai z kurczakiem

Krok 6 z 6

Danie jest gotowe kiedy makaron zrobi się miękki. Podawaj z kruszonymi orzeszkami, posiekaną dymką, świeżą kolendrą (jak lubisz, opcjonalnie) i płatkami chili dla dodania pikantności.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kurczak
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron z jajkiem i serem

    Makaron z jajkiem i serem

    15 min Łatwy
  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Oryginalne spaghetti carbonara

    Oryginalne spaghetti carbonara

    45 min Łatwy
  • Makaron z brokułami i chorizo

    Makaron z brokułami i chorizo

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu