Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Garam Masala – przyprawa
Garam Masala – przyprawa
Dodaj do CookBook

Garam Masala – przyprawa

(8)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Kumin
2  łyżek
Ziarna kolendry
1  łyżka
Kardamon
2  łyżek
Pieprz kolorowy
5  g
laska cynamonu
10 
Goździki
1  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
5 
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.9 g
Wartość energetyczna
16.6 kcal
Tłuszcze
0.8 g
Białko
0.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Garam masala to przyprawa , a dokładniej: kompozycja przypraw wywodząca się z kuchni wedyjskiej i stanowiąca nieodzowny składnik wielu indyjskich dań. Można ją nabyć w niektórych sklepach, ale z równym powodzeniem można przygotować ją samemu w domu. Słowo „garam” oznacza „gorący” czy też „rozgrzewający”, „masala” zaś – mieszankę przypraw. I rzeczywiście garam masala to przyprawa mocno rozgrzewająca, idealna na jesienne i zimowe mrozy.

By samodzielnie przygotować garam masala , trzeba najpierw przyprawy uprażyć, później utrzeć w moździerzu. Poszczególne składniki możemy prażyć razem, wyjątek stanowi gałka muszkatołowa, której nie prażymy i dodajemy pod sam koniec, oraz liść laurowy, który dodajemy w połowie prażenia.

Aby uprażyć przyprawy na graham masala , rozgrzej mocno suchą patelnię, po czym zmniejsz ogień, by przyprawy się nie przypaliły. Na rozgrzaną patelnię wsyp kmin, kolendrę, pieprz kolorowy, goździki, kardamon (wyłuskany) i laskę cynamonu. Przez 15 minut intensywnie mieszaj przyprawy, by się nie przypaliły. W połowie prażenia dodaj listki laurowe. Gdy przyprawy będą uprażone, przesyp je do moździerza – jeśli przygotowujesz większą ilość, możesz przekładać je partiami. Dodaj mieloną gałkę muszkatołową i utrzyj całość na drobny proszek. Przyprawa garam masala gotowa!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    2 min
    Rozgrzewamy mocno suchą patelnię, po czym zmniejszamy ogień.
  • Krok 2

    15 min
    Na patelnię wsypuje: kmin, kolendrę, pieprz, goździki, wyłuskany kardamon i laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut, często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić.
  • Krok 3

    1 min
    W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowe.
  • Krok 4

    2 min
    Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy.
Garam Masala – przyprawa

Krok 1 z 4

Rozgrzewamy mocno suchą patelnię, po czym zmniejszamy ogień.

Garam Masala – przyprawa

Krok 2 z 4

Na patelnię wsypuje: kmin, kolendrę, pieprz, goździki, wyłuskany kardamon i laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut, często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić.

Garam Masala – przyprawa

Krok 3 z 4

W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowe.

Garam Masala – przyprawa

Krok 4 z 4

Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
55
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Inne
  • Inny
  • Kuchnia chińska
  • Kuchnia indyjska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Tapas
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu