Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Garam masala to przyprawa , a dokładniej: kompozycja przypraw wywodząca się z kuchni wedyjskiej i stanowiąca nieodzowny składnik wielu indyjskich dań. Można ją nabyć w niektórych sklepach, ale z równym powodzeniem można przygotować ją samemu w domu. Słowo „garam” oznacza „gorący” czy też „rozgrzewający”, „masala” zaś – mieszankę przypraw. I rzeczywiście garam masala to przyprawa mocno rozgrzewająca, idealna na jesienne i zimowe mrozy.
By samodzielnie przygotować garam masala , trzeba najpierw przyprawy uprażyć, później utrzeć w moździerzu. Poszczególne składniki możemy prażyć razem, wyjątek stanowi gałka muszkatołowa, której nie prażymy i dodajemy pod sam koniec, oraz liść laurowy, który dodajemy w połowie prażenia.
Aby uprażyć przyprawy na graham masala , rozgrzej mocno suchą patelnię, po czym zmniejsz ogień, by przyprawy się nie przypaliły. Na rozgrzaną patelnię wsyp kmin, kolendrę, pieprz kolorowy, goździki, kardamon (wyłuskany) i laskę cynamonu. Przez 15 minut intensywnie mieszaj przyprawy, by się nie przypaliły. W połowie prażenia dodaj listki laurowe. Gdy przyprawy będą uprażone, przesyp je do moździerza – jeśli przygotowujesz większą ilość, możesz przekładać je partiami. Dodaj mieloną gałkę muszkatołową i utrzyj całość na drobny proszek. Przyprawa garam masala gotowa!
Przygotowanie
20 min
Krok 1
2 min
Rozgrzewamy mocno suchą patelnię, po czym zmniejszamy ogień.
Krok 2
15 min
Na patelnię wsypuje: kmin, kolendrę, pieprz, goździki, wyłuskany kardamon i laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut, często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić.
Krok 3
1 min
W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowe.
Krok 4
2 min
Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy.
Krok 1
z
4
Rozgrzewamy mocno suchą patelnię, po czym zmniejszamy ogień.
Krok 2
z
4
Na patelnię wsypuje: kmin, kolendrę, pieprz, goździki, wyłuskany kardamon i laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut, często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić.
Krok 3
z
4
W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowe.
Krok 4
z
4
Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0