Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Garam Masala – przyprawa

4
20 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Kumin
2 łyżek
Ziarna kolendry
1 łyżka
Kardamon
2 łyżek
Pieprz kolorowy
5 g
laska cynamonu
10 
Goździki
1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa
5 
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.59 g
Węglowodany
2.91 g
Tłuszcze
0.82 g
Wartość energetyczna
16.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
2 min
Rozgrzewamy mocno suchą patelnię, po czym zmniejszamy ogień.
Krok 2
15 min
Na patelnię wsypuje: kmin, kolendrę, pieprz, goździki, wyłuskany kardamon i laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut, często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić.
Krok 3
1 min
W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowe.
Krok 4
2 min
Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy.
Garam Masala – przyprawa

Krok 1 z 4

Rozgrzewamy mocno suchą patelnię, po czym zmniejszamy ogień.

Garam Masala – przyprawa

Krok 2 z 4

Na patelnię wsypuje: kmin, kolendrę, pieprz, goździki, wyłuskany kardamon i laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut, często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić.

Garam Masala – przyprawa

Krok 3 z 4

W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowe.

Garam Masala – przyprawa

Krok 4 z 4

Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy.

Garam masala to przyprawa , a dokładniej: kompozycja przypraw wywodząca się z kuchni wedyjskiej i stanowiąca nieodzowny składnik wielu indyjskich dań. Można ją nabyć w niektórych sklepach, ale z równym powodzeniem można przygotować ją samemu w domu. Słowo „garam” oznacza „gorący” czy też „rozgrzewający”, „masala” zaś – mieszankę przypraw. I rzeczywiście garam masala to przyprawa mocno rozgrzewająca, idealna na jesienne i zimowe mrozy.

By samodzielnie przygotować garam masala , trzeba najpierw przyprawy uprażyć, później utrzeć w moździerzu. Poszczególne składniki możemy prażyć razem, wyjątek stanowi gałka muszkatołowa, której nie prażymy i dodajemy pod sam koniec, oraz liść laurowy, który dodajemy w połowie prażenia.

Aby uprażyć przyprawy na graham masala , rozgrzej mocno suchą patelnię, po czym zmniejsz ogień, by przyprawy się nie przypaliły. Na rozgrzaną patelnię wsyp kmin, kolendrę, pieprz kolorowy, goździki, kardamon (wyłuskany) i laskę cynamonu. Przez 15 minut intensywnie mieszaj przyprawy, by się nie przypaliły. W połowie prażenia dodaj listki laurowe. Gdy przyprawy będą uprażone, przesyp je do moździerza – jeśli przygotowujesz większą ilość, możesz przekładać je partiami. Dodaj mieloną gałkę muszkatołową i utrzyj całość na drobny proszek. Przyprawa garam masala gotowa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Alicja
.

Przyprawa jest super.Zrobioa samemu jest wiele wydajniejsza.Ja używam jej przede wszystkim do mięsa na kiebab.Poezja smaku i zapach.Robie także ryż z groszkiem i nie żałuję tej przyprawy.

Pokaż więcej komentarzy