Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Garam Masala – przyprawa
Garam Masala – przyprawa

Garam Masala – przyprawa

(7)
20min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Kumin
2  łyżek
Ziarna kolendry
1  łyżka
Kardamon
2  łyżek
Pieprz kolorowy
5  g
laska cynamonu
10 
Goździki
1  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
5 
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.59 g
Węglowodany
2.91 g
Tłuszcze
0.82 g
Wartość energetyczna
16.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Garam masala to przyprawa , a dokładniej: kompozycja przypraw wywodząca się z kuchni wedyjskiej i stanowiąca nieodzowny składnik wielu indyjskich dań. Można ją nabyć w niektórych sklepach, ale z równym powodzeniem można przygotować ją samemu w domu. Słowo „garam” oznacza „gorący” czy też „rozgrzewający”, „masala” zaś – mieszankę przypraw. I rzeczywiście garam masala to przyprawa mocno rozgrzewająca, idealna na jesienne i zimowe mrozy.

By samodzielnie przygotować garam masala , trzeba najpierw przyprawy uprażyć, później utrzeć w moździerzu. Poszczególne składniki możemy prażyć razem, wyjątek stanowi gałka muszkatołowa, której nie prażymy i dodajemy pod sam koniec, oraz liść laurowy, który dodajemy w połowie prażenia.

Aby uprażyć przyprawy na graham masala , rozgrzej mocno suchą patelnię, po czym zmniejsz ogień, by przyprawy się nie przypaliły. Na rozgrzaną patelnię wsyp kmin, kolendrę, pieprz kolorowy, goździki, kardamon (wyłuskany) i laskę cynamonu. Przez 15 minut intensywnie mieszaj przyprawy, by się nie przypaliły. W połowie prażenia dodaj listki laurowe. Gdy przyprawy będą uprażone, przesyp je do moździerza – jeśli przygotowujesz większą ilość, możesz przekładać je partiami. Dodaj mieloną gałkę muszkatołową i utrzyj całość na drobny proszek. Przyprawa garam masala gotowa!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    2 min
    Rozgrzewamy mocno suchą patelnię, po czym zmniejszamy ogień.
  • Krok 2

    15 min
    Na patelnię wsypuje: kmin, kolendrę, pieprz, goździki, wyłuskany kardamon i laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut, często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić.
  • Krok 3

    1 min
    W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowe.
  • Krok 4

    2 min
    Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy.
Garam Masala – przyprawa

Krok 1 z 4

Rozgrzewamy mocno suchą patelnię, po czym zmniejszamy ogień.

Garam Masala – przyprawa

Krok 2 z 4

Na patelnię wsypuje: kmin, kolendrę, pieprz, goździki, wyłuskany kardamon i laskę cynamonu. Całość prażymy na małym ogniu nawet do 15 minut, często mieszając. Należy uważać, aby składników nie przypalić.

Garam Masala – przyprawa

Krok 3 z 4

W połowie prażenia dodajemy jeszcze listki laurowe.

Garam Masala – przyprawa

Krok 4 z 4

Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza. Ucieramy na proszek. Pod koniec dodajemy gałkę muszkatołową i mieszamy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inne
  • Inny
  • Kuchnia chińska
  • Kuchnia indyjska
  • Tapas
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką

    Omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką

    25 min Łatwy
  • Tortilla z pikantną wołowiną

    Tortilla z pikantną wołowiną

    1 godz Łatwy
  • Jaglanka śniadaniowa, czyli kasza jaglana na mleku owsianym

    Jaglanka śniadaniowa, czyli kasza jaglana na mleku owsianym

    22 min Łatwy
  • Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

    Zupa dla dzieci – jagodowa z naleśnikami

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu