Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cukierek z ciasta francuskiego
Dodaj do CookBook

Cukierek z ciasta francuskiego

(0)
41 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Ciasto francuskie
200  g
Pieczarki
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
4 
Suszone morele
1 
Cebula
8  liści
Jarmuż
1  ząbek
Czosnek
1  pęczek
Szczypiorek
trochę
Olej lub oliwa
1 
Jajko
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.7 g
Wartość energetyczna
501.1 kcal
Tłuszcze
34 g
Białko
9.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto francuskie! Nie ma chyba bardziej delikatnego i kruchego wypieku. Wyróżnia się wyjątkową, wielowarstwową strukturą, a jedzenie chrupiącego i zarazem maślanego ciasta sprawia ogromną przyjemność, do ostatniego okruszka.

Z ciasta francuskiego można zrobić niemal wszystko — słodkie desery, wytrawne przekąski, ale też wykwintne potrawy, które sprawdzą się na świątecznym stole.

Dziś pokażemy efektowny przepis na danie, które może stać się zarówno prezentem, jak i dekoracją stołu. Mowa o cukierku z ciasta francuskiego, nadziewanym pieczarkami, jarmużem i suszonymi morelami. Do przygotowania farszu użyj Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, z którym wymieszasz wszystkie składniki. W ten sposób będą wilgotne i smakowicie się ze sobą połączą. Dla efektu, upieczonego cukierka przewiąż kokardą lub szczypiorkiem. Zobaczysz, że zwróci uwagę gości. A właśnie, skoro już jesteśmy przy świątecznym stole...


Życzymy udanych, pysznych świąt, spędzonych wśród bliskich. Spotkań, wypełnionych smakami i zapachami ulubionych potraw. Podarujcie sobie wszystko, co najlepsze.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    4 min
    Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz morele. Po kilku minutach dodaj drobno posiekane 4 liście jarmużu, smaż przez 2 minuty.
  • Krok 2

    8 min
    Następnie dodaj pieczarki starte na tarce na grubych oczkach, dodaj sól, sporo pieprzu. Całość smaż na średniej mocy kuchenki przez około 8 min.
  • Krok 3

    1 min
    Do gotowej już masy z pieczarek dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    5 min
    Rozwiń ciasto francuskie. Wystudzoną masę z pieczarek dodaj na środek ciasta i tak zwiń, by powstał cukierek z widocznym na środku nadzieniem. Zawiąż dwa końce cukierka za pomocą szczypiorku, a wierzch ciasta wysmaruj roztłuczonym jajkiem.
  • Krok 5

    20 min
    Ciasto francuskie z nadzieniem piecz przez ok. 20-25 min w 200 stopniach.
  • Krok 6

    3 min
    W międzyczasie na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż kilka liści jarmużu pokrojonych w mniejsze kawałki. Upieczony cukierek podawaj z jarmużem na wierzchu.
Cukierek z ciasta francuskiego

Krok 1 z 6

Na patelni rozgrzej tłuszcz, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz morele. Po kilku minutach dodaj drobno posiekane 4 liście jarmużu, smaż przez 2 minuty.

Cukierek z ciasta francuskiego

Krok 2 z 6

Następnie dodaj pieczarki starte na tarce na grubych oczkach, dodaj sól, sporo pieprzu. Całość smaż na średniej mocy kuchenki przez około 8 min.

Cukierek z ciasta francuskiego

Krok 3 z 6

Do gotowej już masy z pieczarek dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Cukierek z ciasta francuskiego

Krok 4 z 6

Rozwiń ciasto francuskie. Wystudzoną masę z pieczarek dodaj na środek ciasta i tak zwiń, by powstał cukierek z widocznym na środku nadzieniem. Zawiąż dwa końce cukierka za pomocą szczypiorku, a wierzch ciasta wysmaruj roztłuczonym jajkiem.

Cukierek z ciasta francuskiego

Krok 5 z 6

Ciasto francuskie z nadzieniem piecz przez ok. 20-25 min w 200 stopniach.

Cukierek z ciasta francuskiego

Krok 6 z 6

W międzyczasie na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż kilka liści jarmużu pokrojonych w mniejsze kawałki. Upieczony cukierek podawaj z jarmużem na wierzchu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu