Fondue serowe
9min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
38.02 g
Węglowodany
4.65 g
Tłuszcze
38.85 g
Wartość energetyczna
565.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
9 min
Krok 1
5 min
Ząbek czosnku kroimy na pół, smarujemy nim wnętrze garnka, wlewamy wino, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy.
Krok 2
1 min
Dodajemy starte na tarce sery, mieszamy, aż się roztopią.
Krok 3
1 min
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 4
1 min
Doprawiamy sos gałką muszkatołową.
Krok 5
1 min
Fondue podajemy w garnuszku lub miseczce stale podgrzewanej, aby sos nie stężał.
To szwajcarskie danie to właściwie jedna z odmian zup serowych, przygotowana z różnych gatunków sera i białego wina. Danie pyszne i proste ma jeszcze jedną ogromną zaletę – gromadzi wokół stołu, a właściwie podgrzewanego na stole kociołka o wdzięcznej nazwie caquelon, wszystkich uczestników imprezy lub spotkania, który nabijają na specjalne długie widelczyki kawałki podpieczoego pieczywa lub warzyw, zanurzają w przyjemnie ciepłej masie serowej i ucztują. Nie pozostaje mi nic innego, jak zaserwować Wam przepis na serowe fondue. Powinno być przygotowane co najmniej z dwóch gatunków sera i z dodatkiem białego wina. Najpyszniej smakuje ze szwajcarskim serem Gruyère, ale w wersji ekonomicznej można wykorzystać inny. Przepis znajdziecie na dole strony.
Komentarze 0