Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Fondue serowe
Fondue serowe
Fondue serowe

Fondue serowe

(0)
9min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25  dag
Ser gruyere
25  dag
Emmentaler
1  szklanka
Białe wino
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
38.02 g
Węglowodany
4.65 g
Tłuszcze
38.85 g
Wartość energetyczna
565.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
To szwajcarskie danie to właściwie jedna z odmian zup serowych, przygotowana z różnych gatunków sera i białego wina. Danie pyszne i proste ma jeszcze jedną ogromną zaletę – gromadzi wokół stołu, a właściwie podgrzewanego na stole kociołka o wdzięcznej nazwie caquelon, wszystkich uczestników imprezy lub spotkania, który nabijają na specjalne długie widelczyki kawałki podpieczoego pieczywa lub warzyw, zanurzają w przyjemnie ciepłej masie serowej i ucztują. Nie pozostaje mi nic innego, jak zaserwować Wam przepis na serowe fondue. Powinno być przygotowane co najmniej z dwóch gatunków sera i z dodatkiem białego wina. Najpyszniej smakuje ze szwajcarskim serem Gruyère, ale w wersji ekonomicznej można wykorzystać inny. Przepis znajdziecie na dole strony.

Przygotowanie

9 min
  • Krok 1

    5 min
    Ząbek czosnku kroimy na pół, smarujemy nim wnętrze garnka, wlewamy wino, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy.
  • Krok 2

    1 min
    Dodajemy starte na tarce sery, mieszamy, aż się roztopią.
  • Krok 3

    1 min
    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do garnka, mieszamy.
  • Krok 4

    1 min
    Doprawiamy sos gałką muszkatołową.
  • Krok 5

    1 min
    Fondue podajemy w garnuszku lub miseczce stale podgrzewanej, aby sos nie stężał.
Fondue serowe

Krok 1 z 5

Ząbek czosnku kroimy na pół, smarujemy nim wnętrze garnka, wlewamy wino, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy.

Fondue serowe

Krok 2 z 5

Dodajemy starte na tarce sery, mieszamy, aż się roztopią.

Fondue serowe

Krok 3 z 5

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do garnka, mieszamy.

Fondue serowe

Krok 4 z 5

Doprawiamy sos gałką muszkatołową.

Fondue serowe

Krok 5 z 5

Fondue podajemy w garnuszku lub miseczce stale podgrzewanej, aby sos nie stężał.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    25 min Łatwy
  • Barszcz grzybowy na zakwasie

    Barszcz grzybowy na zakwasie

    27 min Łatwy
  • Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

    47 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa z białą fasolą

    Zupa chrzanowa z białą fasolą

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu