Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fondue serowe

(0)
9min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25  dag
Ser gruyere
25  dag
Emmentaler
1  szklanka
Białe wino
1  ząbek
1  łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
38.02 g
Węglowodany
4.65 g
Tłuszcze
38.85 g
Wartość energetyczna
565.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

9 min
Krok 1
5 min
Ząbek czosnku kroimy na pół, smarujemy nim wnętrze garnka, wlewamy wino, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy.
Krok 2
1 min
Dodajemy starte na tarce sery, mieszamy, aż się roztopią.
Krok 3
1 min
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 4
1 min
Doprawiamy sos gałką muszkatołową.
Krok 5
1 min
Fondue podajemy w garnuszku lub miseczce stale podgrzewanej, aby sos nie stężał.
Fondue serowe

Krok 1 z 5

Ząbek czosnku kroimy na pół, smarujemy nim wnętrze garnka, wlewamy wino, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy.

Fondue serowe

Krok 2 z 5

Dodajemy starte na tarce sery, mieszamy, aż się roztopią.

Fondue serowe

Krok 3 z 5

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do garnka, mieszamy.

Fondue serowe

Krok 4 z 5

Doprawiamy sos gałką muszkatołową.

Fondue serowe

Krok 5 z 5

Fondue podajemy w garnuszku lub miseczce stale podgrzewanej, aby sos nie stężał.

To szwajcarskie danie to właściwie jedna z odmian zup serowych, przygotowana z różnych gatunków sera i białego wina. Danie pyszne i proste ma jeszcze jedną ogromną zaletę – gromadzi wokół stołu, a właściwie podgrzewanego na stole kociołka o wdzięcznej nazwie caquelon, wszystkich uczestników imprezy lub spotkania, który nabijają na specjalne długie widelczyki kawałki podpieczoego pieczywa lub warzyw, zanurzają w przyjemnie ciepłej masie serowej i ucztują. Nie pozostaje mi nic innego, jak zaserwować Wam przepis na serowe fondue. Powinno być przygotowane co najmniej z dwóch gatunków sera i z dodatkiem białego wina. Najpyszniej smakuje ze szwajcarskim serem Gruyère, ale w wersji ekonomicznej można wykorzystać inny. Przepis znajdziecie na dole strony.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha