Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
To szwajcarskie danie to właściwie jedna z odmian zup serowych, przygotowana z różnych gatunków sera i białego wina. Danie pyszne i proste ma jeszcze jedną ogromną zaletę – gromadzi wokół stołu, a właściwie podgrzewanego na stole kociołka o wdzięcznej nazwie caquelon, wszystkich uczestników imprezy lub spotkania, który nabijają na specjalne długie widelczyki kawałki podpieczoego pieczywa lub warzyw, zanurzają w przyjemnie ciepłej masie serowej i ucztują. Nie pozostaje mi nic innego, jak zaserwować Wam przepis na serowe fondue. Powinno być przygotowane co najmniej z dwóch gatunków sera i z dodatkiem białego wina. Najpyszniej smakuje ze szwajcarskim serem Gruyère, ale w wersji ekonomicznej można wykorzystać inny. Przepis znajdziecie na dole strony.
Przygotowanie
9 min
Krok 1
5 min
Ząbek czosnku kroimy na pół, smarujemy nim wnętrze garnka, wlewamy wino, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy.
Krok 2
1 min
Dodajemy starte na tarce sery, mieszamy, aż się roztopią.
Krok 3
1 min
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 4
1 min
Doprawiamy sos gałką muszkatołową.
Krok 5
1 min
Fondue podajemy w garnuszku lub miseczce stale podgrzewanej, aby sos nie stężał.
Krok 1
z
5
Ząbek czosnku kroimy na pół, smarujemy nim wnętrze garnka, wlewamy wino, dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy.
Krok 2
z
5
Dodajemy starte na tarce sery, mieszamy, aż się roztopią.
Krok 3
z
5
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do garnka, mieszamy.
Krok 4
z
5
Doprawiamy sos gałką muszkatołową.
Krok 5
z
5
Fondue podajemy w garnuszku lub miseczce stale podgrzewanej, aby sos nie stężał.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0