Fondue czekoladowe to pyszny deser pochodzący ze Szwajcarii. Jego bazą jest roztopiona czekolada, w której zatapia się różne dodatki: owoce, ciastka, herbatniki, pianki, bakalie itp. Tradycyjnie czekoladowe fondue przygotowuje się w specjalnym naczyniu zwanym "caquelon", które utrzymuje temperaturę i płynną konsystencję czekolady. Jeśli masz ochotę na fondue czekoladowe przepis już na Ciebie czeka!
Fondue czekoladowe – deser dla najbardziej wymagających fanów czekolady
Dla wielu osób czekoladowe fondue to coś więcej niż tylko deser – to doświadczenie wyjątkowego jedzenia, które osłodzi każdą chwilę spędzoną wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi. Główną rolę w tym deserze gra oczywiście czekolada połączona z mlekiem lub śmietanką. Możesz wybrać swoją ulubioną czekoladę – gorzką, deserową, mleczną, białą, a nawet różową. W naszym przepisie dodajemy też odrobinę brandy, ale jeśli chcesz zaserwować deser dzieciom, zrezygnuj z alkoholu.
Kremowa czekolada idealnie łączy się z owocami (świeżymi, suszonymi lub z syropu), kruchymi ciasteczkami, puszystymi piankami lub słonymi precelkami. Czekoladowe fondue to magia smaku, która zachwyci każde podniebienie. Przekonaj się, jakie to proste i pyszne!
Komentarze 0