Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Fondue czekoladowe
Dodaj do CookBook

Fondue czekoladowe

(0)
19 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Czekolada mleczna
300  ml
Śmietanka 30%
5  łyżek
Brandy
trochę
Owoce w syropie (brzoskwinia, gruszka, ananas itp.)
trochę
Świeże owoce
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.3 g
Wartość energetyczna
606.8 kcal
Tłuszcze
38.6 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Fondue czekoladowe to pyszny deser pochodzący ze Szwajcarii. Jego bazą jest roztopiona czekolada, w której zatapia się różne dodatki: owoce, ciastka, herbatniki, pianki, bakalie itp. Tradycyjnie czekoladowe fondue przygotowuje się w specjalnym naczyniu zwanym "caquelon", które utrzymuje temperaturę i płynną konsystencję czekolady. Jeśli masz ochotę na fondue czekoladowe przepis już na Ciebie czeka!


Fondue czekoladowe – deser dla najbardziej wymagających fanów czekolady

Dla wielu osób czekoladowe fondue to coś więcej niż tylko deser – to doświadczenie wyjątkowego jedzenia, które osłodzi każdą chwilę spędzoną wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi. Główną rolę w tym deserze gra oczywiście czekolada połączona z mlekiem lub śmietanką. Możesz wybrać swoją ulubioną czekoladę – gorzką, deserową, mleczną, białą, a nawet różową. W naszym przepisie dodajemy też odrobinę brandy, ale jeśli chcesz zaserwować deser dzieciom, zrezygnuj z alkoholu.


Kremowa czekolada idealnie łączy się z owocami (świeżymi, suszonymi lub z syropu), kruchymi ciasteczkami, puszystymi piankami lub słonymi precelkami. Czekoladowe fondue to magia smaku, która zachwyci każde podniebienie. Przekonaj się, jakie to proste i pyszne!

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    15 min
    Na emaliowanej lub miedzianej patelni rozpuść w kremówce posiekaną czekoladę mleczną. Podgrzewaj całość na małym ogniu i delikatnie mieszaj całość do połączenia składników. Stopniowo dodawaj brandy i jeszcze raz wymieszaj.
  • Krok 2

    2 min
    Owoce ułóż w miseczkach i ustaw obok naczynia na fondue.
  • Krok 3

    2 min
    Masę czekoladową przelej do naczynia na fondue i ustaw na stole. Niech każdy wybierze sobie ulubione dodatki i zanurza je w ciepłej czekoladzie.
Fondue czekoladowe

Krok 1 z 3

Na emaliowanej lub miedzianej patelni rozpuść w kremówce posiekaną czekoladę mleczną. Podgrzewaj całość na małym ogniu i delikatnie mieszaj całość do połączenia składników. Stopniowo dodawaj brandy i jeszcze raz wymieszaj.

Fondue czekoladowe

Krok 2 z 3

Owoce ułóż w miseczkach i ustaw obok naczynia na fondue.

Fondue czekoladowe

Krok 3 z 3

Masę czekoladową przelej do naczynia na fondue i ustaw na stole. Niech każdy wybierze sobie ulubione dodatki i zanurza je w ciepłej czekoladzie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Fondue serowe

    Fondue serowe

    9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu