Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Verrine ze szpinakiem, pomidorami i mascarpone
Dodaj do CookBook

Verrine ze szpinakiem, pomidorami i mascarpone

(0)
17 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Izqa1306
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Szpinak świeży
100  g
Pomidory z puszki
1  opakowanie
Żelatyna WINIARY
500  ml
Woda
150  g
Serek mascarpone Zobacz naszą wskazówkę
50  g
Orzechy pinii
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.7 g
Wartość energetyczna
124.3 kcal
Tłuszcze
10.8 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przekąski świetnie sprawdzają się na rodzinnych uroczystościach, spotkaniach ze znajomymi albo wtedy, gdy odwiedzą Cię nieoczekiwani goście, a Ty chcesz zaserwować im coś do zjedzenia. Taką przekąską jest właśnie verrine, którą zrobisz w niecałe 20 minut. Potem wystarczy godzina w lodówce i gotowe. To wystarczy, żeby zaskoczyć Twoich bliskich.


Verrine – przekąska na każdą okazję

Verrine w tłumaczeniu oznacza szklany pojemnik (słoik lub szklaneczkę). W tym przypadku jest to określenie naczynia, w którym serwujemy tę przekąskę. Najlepsze będą przezroczyste, szklane naczynia ukazujące wszystkie kolorowe warstwy tej przystawki.

Verrine można przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. My dziś mamy dla Ciebie wytrawną wersję tej przystawki. Głównymi składnikami są szpinak, pomidory i serek mascarpone. Dla chrupkości dodamy orzechy pinii (możesz je zastąpić podprażonymi ziarnami słonecznika).

Takie małe co nieco sprawdzi się zarówno na domówce, spotkaniu przy grillu czy wielu rodzinnych uroczystościach, gdy chcemy zaserwować naszym gościom coś naprawdę wyjątkowego.

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    1 min
    Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 2

    5 min
    Szpinak drobno posiekaj i wymieszaj z 1/3 żelatyny. Przelej do 8 szklanek i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Krok 3

    5 min
    Mascarpone wymieszaj z 1/3 pozostałej żelatyny. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj posiekane i podprażone orzeszki piniowe i wlej do szklanek. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Krok 4

    5 min
    Resztę żelatyny wymieszaj z pomidorami i przelej do szklanki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Krok 5

    1 min
    Tuż przed podaniem posyp prażonymi orzeszkami piniowymi na wierzchu!
Verrine ze szpinakiem, pomidorami i mascarpone

Krok 1 z 5

Krok 1

Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Verrine ze szpinakiem, pomidorami i mascarpone

Krok 2 z 5

Krok 2

Szpinak drobno posiekaj i wymieszaj z 1/3 żelatyny. Przelej do 8 szklanek i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Verrine ze szpinakiem, pomidorami i mascarpone

Krok 3 z 5

Krok 3

Mascarpone wymieszaj z 1/3 pozostałej żelatyny. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj posiekane i podprażone orzeszki piniowe i wlej do szklanek. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Verrine ze szpinakiem, pomidorami i mascarpone

Krok 4 z 5

Krok 4

Resztę żelatyny wymieszaj z pomidorami i przelej do szklanki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Verrine ze szpinakiem, pomidorami i mascarpone

Krok 5 z 5

Krok 5

Tuż przed podaniem posyp prażonymi orzeszkami piniowymi na wierzchu!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu