Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Parfait czekoladowy
Dodaj do CookBook

Parfait czekoladowy

(0)
3 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  ml
Mleko
1  tabliczka
Czekolada gorzka
200  g
Cukier puder
200  ml
Śmietanka
6 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.5 g
Wartość energetyczna
300.6 kcal
Tłuszcze
16.7 g
Białko
4.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chcesz przygotować pyszny, zaskakujący deser dla swoich bliskich? Parfait świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Możemy go zaserwować jako słodką przekąskę po obiedzie czy deser do kawy w czasie rodzinnych uroczystości. Warto więc taki deser przygotować w domu. Jak to zrobić? Mamy na to przepis!


Parfait czekoladowy – deser, który pokochają wszyscy fani czekoladowych słodkości

Parfait to prosty deser przygotowany na bazie masy mleczno-jajecznej z wieloma dodatkami. W naszym przepisie na parfait czekoladowy niezbędna jest także czekolada – my wybraliśmy gorzką, ale mleczna też dobrze się sprawdzi. Pamiętaj jednak, że wówczas deser będzie zacznie słodszy. Wtedy możesz dodać mniej cukru lub zrezygnować ze słodkich dodatków i postawić np. na świeże owoce lub orzechy.

Przygotowanie parfait nie zajmuje zbyt wiele czasu – najdłużej trwa chodzenie, bo parfait czekoladowe należy podawać zimne, a nawet lekko zmrożone. Warto jednak zaczekać, bo efekt końcowy zaskoczy nie tylko nas, ale także i naszych gości. Smacznego!

Przygotowanie

198 min
  • Krok 1

    5 min
    W rondelku, na małym ogniu, rozpuść czekoladę z mlekiem.
  • Krok 2

    5 min
    W misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż mieszanina zmieni kolor na biały. Dodać roztopioną czekoladę.
  • Krok 3

    5 min
    W drugiej misce energicznie ubij śmietankę. Delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z masą czekoladową.
  • Krok 4

    3 min
    Przełóż masę do kokilek lub miseczek przeznaczonych do zamrażania.
  • Krok 5

    180 min
    Włóż do zamrażarki na 3 do 4 godzin.
Parfait czekoladowy

Krok 1 z 5

W rondelku, na małym ogniu, rozpuść czekoladę z mlekiem.

Parfait czekoladowy

Krok 2 z 5

W misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż mieszanina zmieni kolor na biały. Dodać roztopioną czekoladę.

Parfait czekoladowy

Krok 3 z 5

W drugiej misce energicznie ubij śmietankę. Delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z masą czekoladową.

Parfait czekoladowy

Krok 4 z 5

Przełóż masę do kokilek lub miseczek przeznaczonych do zamrażania.

Parfait czekoladowy

Krok 5 z 5

Włóż do zamrażarki na 3 do 4 godzin.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu