Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłów na domowe przetwory, które zaskoczą Twoich bliskich? Mamy przepis na niebanalny dżem cebulowo-pomidorowy, który super pasuje do wielu wytrawnych dań i przekąsek. Jeśli lubisz konfiturę z cebuli – ten dżem też powinien Ci posmakować. Brzmi ciekawie? Nie przegap tego przepisu!
Prosty przepis na dżem z cebuli i pomidora
Dżem z pomidorów i cebuli to ciekawa alternatywa dla słodkich, owocowych dżemów oraz dla dobrze nam znanej konfitury z cebuli. Nasz dżem nie wymaga skomplikowanych składników. Przygotujesz go na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, soku ananasowego i ketchupu WINIARY oraz cukru i aromatycznych przypraw. Gotowy dżem konsystencją przypomina galaretkę z niewielkimi kawałkami warzyw. Jeśli chcesz, żeby dżem nie miał grudek, możesz zmiksować całość blenderem. Jeszcze ciepłe pomidory z cebulą i przyprawami przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Słoiki przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Tak przygotowany warzywny dżem z cebuli i pomidora możesz wykorzystać w wielu przepisach. Ten wytrawny dodatek pasuje np. do zapiekanek serowych, wytrawnych naleśników lub do deski serów i wędlin. Smacznego!
Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
Cebulę i czosnek podsmaż na maśle, aż zmiękną. Dodaj przyprawy, sok ananasowy, ketchup WINIARY i pozostałe składniki oprócz masła. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po 3-4 minutach dodaj masło.
Gotowy dżem rozlej do wyparzonych słoików i zakręć. Tak przygotowany dżem polecamy np. do kiełbasek.