Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dżem z cebuli i pomidora
Dodaj do CookBook

Dżem z cebuli i pomidora

(0)
35 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Ketchup pikantny WINIARY
400  g
Cebula
250  g
Pomidory
3  łyżek
Cukier
10  g
Sól
trochę
Curry
trochę
Kminek mielony
2  łyżek
Sos sojowy
100  ml
Sok ananasowy
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Ocet
2  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
162 g
Wartość energetyczna
935.1 kcal
Tłuszcze
26.3 g
Białko
16.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz pomysłów na domowe przetwory, które zaskoczą Twoich bliskich? Mamy przepis na niebanalny dżem cebulowo-pomidorowy, który super pasuje do wielu wytrawnych dań i przekąsek. Jeśli lubisz konfiturę z cebuli – ten dżem też powinien Ci posmakować. Brzmi ciekawie? Nie przegap tego przepisu!


Prosty przepis na dżem z cebuli i pomidora

Dżem z pomidorów i cebuli to ciekawa alternatywa dla słodkich, owocowych dżemów oraz dla dobrze nam znanej konfitury z cebuli. Nasz dżem nie wymaga skomplikowanych składników. Przygotujesz go na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, soku ananasowego i ketchupu WINIARY oraz cukru i aromatycznych przypraw. Gotowy dżem konsystencją przypomina galaretkę z niewielkimi kawałkami warzyw. Jeśli chcesz, żeby dżem nie miał grudek, możesz zmiksować całość blenderem. Jeszcze ciepłe pomidory z cebulą i przyprawami przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Słoiki przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Tak przygotowany warzywny dżem z cebuli i pomidora możesz wykorzystać w wielu przepisach. Ten wytrawny dodatek pasuje np. do zapiekanek serowych, wytrawnych naleśników lub do deski serów i wędlin. Smacznego!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę i czosnek podsmaż na maśle, aż zmiękną. Dodaj przyprawy, sok ananasowy, ketchup WINIARY i pozostałe składniki oprócz masła. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po 3-4 minutach dodaj masło.
  • Krok 3

    5 min
    Gotowy dżem rozlej do wyparzonych słoików i zakręć. Tak przygotowany dżem polecamy np. do kiełbasek.
Dżem z cebuli i pomidora

Krok 1 z 3

Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.

Dżem z cebuli i pomidora

Krok 2 z 3

Cebulę i czosnek podsmaż na maśle, aż zmiękną. Dodaj przyprawy, sok ananasowy, ketchup WINIARY i pozostałe składniki oprócz masła. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po 3-4 minutach dodaj masło.

Dżem z cebuli i pomidora

Krok 3 z 3

Gotowy dżem rozlej do wyparzonych słoików i zakręć. Tak przygotowany dżem polecamy np. do kiełbasek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Naleśniki z dżemem

    Naleśniki z dżemem

    26 min Łatwy
  • Omlet na słodko z dżemem

    Omlet na słodko z dżemem

    23 min Łatwy
  • Omlet z dżemem

    Omlet z dżemem

    20 min Łatwy
  • Ryż z dżemem

    Ryż z dżemem

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu