Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłów na domowe przetwory, które zaskoczą Twoich bliskich? Mamy przepis na niebanalny dżem cebulowo-pomidorowy, który super pasuje do wielu wytrawnych dań i przekąsek. Jeśli lubisz konfiturę z cebuli – ten dżem też powinien Ci posmakować. Brzmi ciekawie? Nie przegap tego przepisu!
Prosty przepis na dżem z cebuli i pomidora
Dżem z pomidorów i cebuli to ciekawa alternatywa dla słodkich, owocowych dżemów oraz dla dobrze nam znanej konfitury z cebuli. Nasz dżem nie wymaga skomplikowanych składników. Przygotujesz go na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, soku ananasowego i ketchupu WINIARY oraz cukru i aromatycznych przypraw. Gotowy dżem konsystencją przypomina galaretkę z niewielkimi kawałkami warzyw. Jeśli chcesz, żeby dżem nie miał grudek, możesz zmiksować całość blenderem. Jeszcze ciepłe pomidory z cebulą i przyprawami przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Słoiki przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Tak przygotowany warzywny dżem z cebuli i pomidora możesz wykorzystać w wielu przepisach. Ten wytrawny dodatek pasuje np. do zapiekanek serowych, wytrawnych naleśników lub do deski serów i wędlin. Smacznego!
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
Krok 2
20 min
Cebulę i czosnek podsmaż na maśle, aż zmiękną. Dodaj przyprawy, sok ananasowy, ketchup WINIARY i pozostałe składniki oprócz masła. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po 3-4 minutach dodaj masło.
Krok 3
5 min
Gotowy dżem rozlej do wyparzonych słoików i zakręć. Tak przygotowany dżem polecamy np. do kiełbasek.
Krok 1
z
3
Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
Krok 2
z
3
Cebulę i czosnek podsmaż na maśle, aż zmiękną. Dodaj przyprawy, sok ananasowy, ketchup WINIARY i pozostałe składniki oprócz masła. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po 3-4 minutach dodaj masło.
Krok 3
z
3
Gotowy dżem rozlej do wyparzonych słoików i zakręć. Tak przygotowany dżem polecamy np. do kiełbasek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0