Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Dżem z cebuli i pomidora

Dżem z cebuli i pomidora

(0)
35min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Ketchup pikantny WINIARY
400  g
Cebula
250  g
Pomidory
3  łyżek
Cukier
10  g
Sól
trochę
Curry
trochę
Kminek mielony
2  łyżek
Sos sojowy
100  ml
Sok ananasowy
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Ocet
2  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.2 g
Węglowodany
162 g
Tłuszcze
26.27 g
Wartość energetyczna
935.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz pomysłów na domowe przetwory, które zaskoczą Twoich bliskich? Mamy przepis na niebanalny dżem cebulowo-pomidorowy, który super pasuje do wielu wytrawnych dań i przekąsek. Jeśli lubisz konfiturę z cebuli – ten dżem też powinien Ci posmakować. Brzmi ciekawie? Nie przegap tego przepisu!


Prosty przepis na dżem z cebuli i pomidora

Dżem z pomidorów i cebuli to ciekawa alternatywa dla słodkich, owocowych dżemów oraz dla dobrze nam znanej konfitury z cebuli. Nasz dżem nie wymaga skomplikowanych składników. Przygotujesz go na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, soku ananasowego i ketchupu WINIARY oraz cukru i aromatycznych przypraw. Gotowy dżem konsystencją przypomina galaretkę z niewielkimi kawałkami warzyw. Jeśli chcesz, żeby dżem nie miał grudek, możesz zmiksować całość blenderem. Jeszcze ciepłe pomidory z cebulą i przyprawami przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj. Słoiki przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Tak przygotowany warzywny dżem z cebuli i pomidora możesz wykorzystać w wielu przepisach. Ten wytrawny dodatek pasuje np. do zapiekanek serowych, wytrawnych naleśników lub do deski serów i wędlin. Smacznego!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę i czosnek podsmaż na maśle, aż zmiękną. Dodaj przyprawy, sok ananasowy, ketchup WINIARY i pozostałe składniki oprócz masła. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po 3-4 minutach dodaj masło.
  • Krok 3

    5 min
    Gotowy dżem rozlej do wyparzonych słoików i zakręć. Tak przygotowany dżem polecamy np. do kiełbasek.
Dżem z cebuli i pomidora

Krok 1 z 3

Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.

Dżem z cebuli i pomidora

Krok 2 z 3

Cebulę i czosnek podsmaż na maśle, aż zmiękną. Dodaj przyprawy, sok ananasowy, ketchup WINIARY i pozostałe składniki oprócz masła. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po 3-4 minutach dodaj masło.

Dżem z cebuli i pomidora

Krok 3 z 3

Gotowy dżem rozlej do wyparzonych słoików i zakręć. Tak przygotowany dżem polecamy np. do kiełbasek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Sałatka wielowarzywna na zimę

    Sałatka wielowarzywna na zimę

    50 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Naleśniki z mascarpone i owocami

    Naleśniki z mascarpone i owocami

    32 min Łatwy
  • Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu