Dżem z winogron i jabłek
68min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.83 g
Węglowodany
101.71 g
Tłuszcze
0.45 g
Wartość energetyczna
393.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
68 min
Krok 1
10 min
Winogrona umyć, lekko zgnieść, przełożyć do garnka i zagotować.
Krok 2
5 min
Dodać do nich kwasek cytrynowy, wymieszać, następnie przetrzeć przez sito.
Krok 3
3 min
Przecier z powrotem przelać do garnka, lekko odparować.
Krok 4
5 min
Do przecieru dodać cukier i obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Krok 5
35 min
Gotować tak długo, aż dżem zgęstnieje.
Krok 6
10 min
Gorący dżem przełożyć do słoików, pasteryzować w garnku z wodą.
Dżem z winogron i jabłek nie jest często spotykanym połączeniem. Niech Was to jednak nie zwiedzie – ten smak idealnie pasuje do wielu dań takich jak na przykład naleśniki. Przeplatające się ze sobą aromaty jabłek i winogrona to istna karuzela wrażeń kulinarnych, z której nie będziecie chcieli zejść.
Komentarze 0