Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dżem z winogron i jabłek

0
68 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.25 łyżeczka
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
1 kg
Winogrona czerwone
75 dag
Jabłka
75 dag
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
0.83 g
Węglowodany
101.71 g
Tłuszcze
0.45 g
Wartość energetyczna
393.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
10 min
Winogrona umyć, lekko zgnieść, przełożyć do garnka i zagotować.
Krok 2
5 min
Dodać do nich kwasek cytrynowy, wymieszać, następnie przetrzeć przez sito.
Krok 3
3 min
Przecier z powrotem przelać do garnka, lekko odparować.
Krok 4
5 min
Do przecieru dodać cukier i obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Krok 5
35 min
Gotować tak długo, aż dżem zgęstnieje.
Krok 6
10 min
Gorący dżem przełożyć do słoików, pasteryzować w garnku z wodą.
Dżem z winogron i jabłek

Krok 1 z 6

Winogrona umyć, lekko zgnieść, przełożyć do garnka i zagotować.

Dżem z winogron i jabłek

Krok 2 z 6

Dodać do nich kwasek cytrynowy, wymieszać, następnie przetrzeć przez sito.

Dżem z winogron i jabłek

Krok 3 z 6

Przecier z powrotem przelać do garnka, lekko odparować.

Dżem z winogron i jabłek

Krok 4 z 6

Do przecieru dodać cukier i obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.

Dżem z winogron i jabłek

Krok 5 z 6

Gotować tak długo, aż dżem zgęstnieje.

Dżem z winogron i jabłek

Krok 6 z 6

Gorący dżem przełożyć do słoików, pasteryzować w garnku z wodą.

Dżem z winogron i jabłek nie jest często spotykanym połączeniem. Niech Was to jednak nie zwiedzie – ten smak idealnie pasuje do wielu dań takich jak na przykład naleśniki. Przeplatające się ze sobą aromaty jabłek i winogrona to istna karuzela wrażeń kulinarnych, z której nie będziecie chcieli zejść.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika