Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dżem z winogron i jabłek nie jest często spotykanym połączeniem. Niech Was to jednak nie zwiedzie – ten smak idealnie pasuje do wielu dań takich jak na przykład naleśniki. Przeplatające się ze sobą aromaty jabłek i winogrona to istna karuzela wrażeń kulinarnych, z której nie będziecie chcieli zejść.
Przygotowanie
68 min
Krok 1
10 min
Winogrona umyć, lekko zgnieść, przełożyć do garnka i zagotować.
Krok 2
5 min
Dodać do nich kwasek cytrynowy, wymieszać, następnie przetrzeć przez sito.
Krok 3
3 min
Przecier z powrotem przelać do garnka, lekko odparować.
Krok 4
5 min
Do przecieru dodać cukier i obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Krok 5
35 min
Gotować tak długo, aż dżem zgęstnieje.
Krok 6
10 min
Gorący dżem przełożyć do słoików, pasteryzować w garnku z wodą.
Krok 1
z
6
Winogrona umyć, lekko zgnieść, przełożyć do garnka i zagotować.
Krok 2
z
6
Dodać do nich kwasek cytrynowy, wymieszać, następnie przetrzeć przez sito.
Krok 3
z
6
Przecier z powrotem przelać do garnka, lekko odparować.
Krok 4
z
6
Do przecieru dodać cukier i obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Krok 5
z
6
Gotować tak długo, aż dżem zgęstnieje.
Krok 6
z
6
Gorący dżem przełożyć do słoików, pasteryzować w garnku z wodą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0