Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Crostoli z dżemem
Dodaj do CookBook

Crostoli z dżemem

(0)
31 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Gotowe kruche ciasto
5  łyżek
Dżem wiśniowy
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.6 g
Wartość energetyczna
10.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Crostoli, w niektórych regionach Włoch znane również jako Chiacchiere, to delikatne i chrupiące włoskie ciasteczka, które są popularne podczas karnawału i innych uroczystości. To tradycyjny włoski smakołyk, który zrobisz w mniej niż pół godziny. A do jego przygotowania wystarczą tylko 3 składniki. Brzmi ciekawie? Koniecznie zobacz nasz przepis na chrupiące, słodkie crostoli.


Crostoli – słodki wypiek dla początkujących

Bazą ciasteczek crostoli jest kruche ciasto – możesz wykorzystać sklepowe lub zrobić je samodzielnie. Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkuj je i wytnij romby. Na połowę ciasteczek nałóż dżem (u nas to dżem wiśniowy, ale możesz wybrać też inny smak, jeśli akurat taki masz pod reką) i zakryj drugim kawałkiem ciasta. Tak przygotowane crostoli piecz przez ok. 20 minut, a gdy wystygną posyp je cukrem pudrem i podawaj swoim bliskim. Istnieją również różne warianty crostoli, które mogą być polewane czekoladą lub lukrem, dodając dodatkową słodycz.


Crostoli – kruche ciasteczka inspirowane Włochami

Crostoli są tradycyjnie przygotowywane podczas karnawału we Włoszech, ale z powodzeniem możesz je zrobić na co dzień, bez specjalnej okazji. Te niewielkie słodkości są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych i często podawane na rodzinnych spotkaniach, przyjęciach czy festiwalach.

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozwiń kruche ciasto i za pomocą ząbkowanego koła wytnij równe romby.
  • Krok 2

    5 min
    Na połowę wyciętych rombów nałóż odrobinę dżemu i połóż drugi kawałek ciasta, delikatnie dociskając wzdłuż brzegów, żeby zamknąć ciasteczka.
  • Krok 3

    20 min
    Tak uformowane crostoli przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Krok 4

    1 min
    Po upieczeniu możesz udekorować ciasteczka cukrem pudrem.
Crostoli z dżemem

Krok 1 z 4

Rozwiń kruche ciasto i za pomocą ząbkowanego koła wytnij równe romby.

Crostoli z dżemem

Krok 2 z 4

Na połowę wyciętych rombów nałóż odrobinę dżemu i połóż drugi kawałek ciasta, delikatnie dociskając wzdłuż brzegów, żeby zamknąć ciasteczka.

Crostoli z dżemem

Krok 3 z 4

Tak uformowane crostoli przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Crostoli z dżemem

Krok 4 z 4

Po upieczeniu możesz udekorować ciasteczka cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu