Crostoli, w niektórych regionach Włoch znane również jako Chiacchiere, to delikatne i chrupiące włoskie ciasteczka, które są popularne podczas karnawału i innych uroczystości. To tradycyjny włoski smakołyk, który zrobisz w mniej niż pół godziny. A do jego przygotowania wystarczą tylko 3 składniki. Brzmi ciekawie? Koniecznie zobacz nasz przepis na chrupiące, słodkie crostoli.
Crostoli – słodki wypiek dla początkujących
Bazą ciasteczek crostoli jest kruche ciasto – możesz wykorzystać sklepowe lub zrobić je samodzielnie. Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkuj je i wytnij romby. Na połowę ciasteczek nałóż dżem (u nas to dżem wiśniowy, ale możesz wybrać też inny smak, jeśli akurat taki masz pod reką) i zakryj drugim kawałkiem ciasta. Tak przygotowane crostoli piecz przez ok. 20 minut, a gdy wystygną posyp je cukrem pudrem i podawaj swoim bliskim. Istnieją również różne warianty crostoli, które mogą być polewane czekoladą lub lukrem, dodając dodatkową słodycz.
Crostoli – kruche ciasteczka inspirowane Włochami
Crostoli są tradycyjnie przygotowywane podczas karnawału we Włoszech, ale z powodzeniem możesz je zrobić na co dzień, bez specjalnej okazji. Te niewielkie słodkości są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych i często podawane na rodzinnych spotkaniach, przyjęciach czy festiwalach.
Komentarze 0