Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
PiankiMarshmallow to popularna amerykańska przekąska. Są uwielbiane przez najmłodszych i nie tylko. Słodkie, puszyste pianki najczęściej podaje się do kakao lub gorącej czekolady. Marshmallows sprawdzą się też na biwaku. Nabija się je na patyk i podpieka nad ogniem. Po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz, a w środku się rozpływają. Gotowe słodycze można kupić w sklepie, ale wykonanie ich w domu jest bardzo proste. Szczególnie, jeśli mamy pod ręką sprawdzony przepis i owocową galaretkę WINIARY.
Inspirując się latem i smakami z polskiego sadu, wybieramy wariant porzeczkowy. Do tego wystarczą białka, cukier i miód. Miksujemy, ubijamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Gotowe i puszyste pianki, serwujemy pokrojone i posypane cukrem pudrem. Plusem przygotowania ich w domu, jest to, że będą w smaku, kolorze i kształcie jakie sobie tylko wymarzymy. Smacznego.
Przygotowanie
247 min
Krok 1
1 min
Galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody.
Krok 2
5 min
Białka ubij na sztywną pianę. Cukier wymieszaj z 50 ml wody i zagotuj. Dodaj cienkim strumieniem do ubitych białek, ciągle mieszając.
Krok 3
1 min
Schłodzoną galaretkę dodaj do ubitych białek i ubijaj przez ok. 1 min.
Krok 4
240 min
Pianki przełóż do formy lub wyszprycuj przy pomocy rękawa cukierniczego lub worka. Odstaw do schłodzenia na minimum 4 godziny. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Krok 1
z
4
Galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody.
Krok 2
z
4
Białka ubij na sztywną pianę. Cukier wymieszaj z 50 ml wody i zagotuj. Dodaj cienkim strumieniem do ubitych białek, ciągle mieszając.
Krok 3
z
4
Schłodzoną galaretkę dodaj do ubitych białek i ubijaj przez ok. 1 min.
Krok 4
z
4
Pianki przełóż do formy lub wyszprycuj przy pomocy rękawa cukierniczego lub worka. Odstaw do schłodzenia na minimum 4 godziny. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
8
K
Kasia
Miód należy wymieszać z cukrem i wodą i podgrzać, dodać do białek. Miód można zastąpić syropem fruktozowym lub melasą.
P
Paula
Po co miód? Przepis słabo doprecyzowany
A
Anna
A po co pół szklanki miodu ?
M
Magda
100ml wody i 3 galaretki? Mieszając minutę mawet nie ma mowy o rozpuszczeniu
A
Angie
Rozpuszczony cukier dodawać gorący ciepły czy zimny strumieniemdo tych białek ?
A
Aneta
Po co mi od jak nie ma to w przepisie ?
Q
QbTŻT
Po co miód jak się go nie dodaje ?
J
Justyna
Czy można czymś zastąpić miód? Jestem na niego uczulona.
Komentarze 8