Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Pianki Marshmalows

Pianki Marshmalows

(0)
4 godz 7 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  opakowań
Galaretka o smaku czarnej porzeczki WINIARY
4 
Białko jajka
150  g
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  szklanka
Miód
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.32 g
Węglowodany
80.26 g
Tłuszcze
0.06 g
Wartość energetyczna
324.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pianki Marshmallow to popularna amerykańska przekąska. Są uwielbiane przez najmłodszych i nie tylko. Słodkie, puszyste pianki najczęściej podaje się do kakao lub gorącej czekolady.  Marshmallows sprawdzą się też na biwaku. Nabija się je na patyk i podpieka nad ogniem. Po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz, a w środku się rozpływają. Gotowe słodycze można kupić w sklepie, ale wykonanie ich w domu jest bardzo proste. Szczególnie, jeśli mamy pod ręką sprawdzony przepis i owocową galaretkę WINIARY.

Inspirując się latem i smakami z polskiego sadu, wybieramy wariant porzeczkowy. Do tego wystarczą białka, cukier i miód. Miksujemy, ubijamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Gotowe i puszyste pianki, serwujemy pokrojone i posypane cukrem pudrem. Plusem przygotowania ich w domu, jest to, że będą w smaku, kolorze i kształcie jakie sobie tylko wymarzymy. Smacznego.

Przygotowanie

247 min
  • Krok 1

    1 min
    Galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Białka ubij na sztywną pianę. Cukier wymieszaj z 50 ml wody i zagotuj. Dodaj cienkim strumieniem do ubitych białek, ciągle mieszając.
  • Krok 3

    1 min
    Schłodzoną galaretkę dodaj do ubitych białek i ubijaj przez ok. 1 min.
  • Krok 4

    240 min
    Pianki przełóż do formy lub wyszprycuj przy pomocy rękawa cukierniczego lub worka. Odstaw do schłodzenia na minimum 4 godziny. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Pianki Marshmalows

Krok 1 z 4

Galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody.

Pianki Marshmalows

Krok 2 z 4

Białka ubij na sztywną pianę. Cukier wymieszaj z 50 ml wody i zagotuj. Dodaj cienkim strumieniem do ubitych białek, ciągle mieszając.

Pianki Marshmalows

Krok 3 z 4

Schłodzoną galaretkę dodaj do ubitych białek i ubijaj przez ok. 1 min.

Pianki Marshmalows

Krok 4 z 4

Pianki przełóż do formy lub wyszprycuj przy pomocy rękawa cukierniczego lub worka. Odstaw do schłodzenia na minimum 4 godziny. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 8

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kasia

Miód należy wymieszać z cukrem i wodą i podgrzać, dodać do białek. Miód można zastąpić syropem fruktozowym lub melasą.

P Paula

Po co miód? Przepis słabo doprecyzowany

A Anna

A po co pół szklanki miodu ?

M Magda

100ml wody i 3 galaretki? Mieszając minutę mawet nie ma mowy o rozpuszczeniu

A Angie

Rozpuszczony cukier dodawać gorący ciepły czy zimny strumieniemdo tych białek ?

A Aneta

Po co mi od jak nie ma to w przepisie ?

Q QbTŻT

Po co miód jak się go nie dodaje ?

J Justyna

Czy można czymś zastąpić miód? Jestem na niego uczulona.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Sałatka wielowarzywna na zimę

    Sałatka wielowarzywna na zimę

    50 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Ryż podsmażany z mięsem mielonym

    Ryż podsmażany z mięsem mielonym

    44 min Łatwy
  • Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu