Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
15 min
Kabaczka obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Bakłażana włożyć do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Następnie obrać ze skórki a miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, wsypać bakłażana, podsmażyć.
Krok 2
5 min
Następnie do bakłażana dodać pokrojony kabaczek, smażyć przez 5 minut,
Krok 3
5 min
Po 5 minutach dodać paprykę, obrane ze skórki pokrojone pomidorki, podgrzać. Wymieszać z natką pietruszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 4
1 min
Posypać prażonym słonecznikiem. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu
Sałatka z bakłażana jest świetnym dodatkiem do obiadu. Jest lekka, a przy tym niezwykle smaczna. Podkreśli smak dania głównego oraz sama może do takiego statusu pretendować. Prezentuje się bardzo wiosennie, dzięki czemu na talerzu wygląda wręcz wybornie. Smacznego!
Komentarze 0