Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

(0)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bakłażan
200  g
Bakłażan
1 
Cebula
1 
Papryka marynowana
6 
Pomidory
2  łyżek
Masło
1  Płaska łyżka
Pietruszka
3  łyżek
Pestki słonecznika prażone
2  ząbków
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sok z cytryny
1  łyżka
Koperek lub natka pietruszki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.88 g
Węglowodany
27.32 g
Tłuszcze
7.95 g
Wartość energetyczna
187.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sałatka z bakłażana jest świetnym dodatkiem do obiadu. Jest lekka, a przy tym niezwykle smaczna. Podkreśli smak dania głównego oraz sama może do takiego statusu pretendować. Prezentuje się bardzo wiosennie, dzięki czemu na talerzu wygląda wręcz wybornie. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Kabaczka obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Bakłażana włożyć do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Następnie obrać ze skórki a miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, wsypać bakłażana, podsmażyć.
Krok 2
5 min
Następnie do bakłażana dodać pokrojony kabaczek, smażyć przez 5 minut,
Krok 3
5 min
Po 5 minutach dodać paprykę, obrane ze skórki pokrojone pomidorki, podgrzać. Wymieszać z natką pietruszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 4
1 min
Posypać prażonym słonecznikiem i posiekanymi ziołami. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu
Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Krok 1 z 4

Kabaczka obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Bakłażana włożyć do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Następnie obrać ze skórki a miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, wsypać bakłażana, podsmażyć.

Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Krok 2 z 4

Następnie do bakłażana dodać pokrojony kabaczek, smażyć przez 5 minut,

Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Krok 3 z 4

Po 5 minutach dodać paprykę, obrane ze skórki pokrojone pomidorki, podgrzać. Wymieszać z natką pietruszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Krok 4 z 4

Posypać prażonym słonecznikiem i posiekanymi ziołami. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika