Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki
Dodaj do CookBook

Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Bakłażan
200  g
Bakłażan
1 
Cebula
1 
Papryka marynowana
6 
Pomidory
2  łyżek
Masło
1  Płaska łyżka
Pietruszka
3  łyżek
Pestki słonecznika prażone
2  ząbków
Czosnek
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sok z cytryny
1  łyżka
Koperek lub natka pietruszki do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.3 g
Wartość energetyczna
187.1 kcal
Tłuszcze
7.9 g
Białko
6.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sałatka z bakłażana jest świetnym dodatkiem do obiadu. Jest lekka, a przy tym niezwykle smaczna. Podkreśli smak dania głównego oraz sama może do takiego statusu pretendować. Prezentuje się bardzo wiosennie, dzięki czemu na talerzu wygląda wręcz wybornie. Smacznego!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Kabaczka obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Bakłażana włożyć do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Następnie obrać ze skórki a miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, wsypać bakłażana, podsmażyć.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie do bakłażana dodać pokrojony kabaczek, smażyć przez 5 minut,
  • Krok 3

    5 min
    Po 5 minutach dodać paprykę, obrane ze skórki pokrojone pomidorki, podgrzać. Wymieszać z natką pietruszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    1 min
    Posypać prażonym słonecznikiem i posiekanymi ziołami. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu
Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Krok 1 z 4

Kabaczka obrać i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Bakłażana włożyć do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Następnie obrać ze skórki a miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, wsypać bakłażana, podsmażyć.

Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Krok 2 z 4

Następnie do bakłażana dodać pokrojony kabaczek, smażyć przez 5 minut,

Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Krok 3 z 4

Po 5 minutach dodać paprykę, obrane ze skórki pokrojone pomidorki, podgrzać. Wymieszać z natką pietruszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sałatka z bakłażana, kabaczka i papryki

Krok 4 z 4

Posypać prażonym słonecznikiem i posiekanymi ziołami. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Kuchnia bałkańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z zupek chińskich

    Sałatka z zupek chińskich

    20 min Łatwy
  • Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

    25 min Łatwy
  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    49 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu