Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Baklawa

Baklawa

(0)
55min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Orzechy włoskie
250  g
Margaryna
450  g
Cukier
5  szklanek
Woda
2 
Cytryna
500  g
Ciasto filo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.55 g
Węglowodany
52.83 g
Tłuszcze
25.09 g
Wartość energetyczna
448.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Baklawa to jeden z najpopularniejszych deserów. Znany i lubiany jest szczególnie w kuchni tureckiej, greckiej, bułgarskiej i bałkańskiej, ale zjeść możemy go już niemal na całym świecie. W klasycznej wersji przygotowuje się go z delikatnego, warstwowego ciasta filo przełożonego masą z posiekanych orzechów włoskich lub migdałów oraz cukru lub miodu, a następnie całość zapieka. Gdy ciasto wystygnie polewa się je lukrem lub syropem cukrowym. Wierzch można jeszcze posypać posiekanymi lub mielonymi pistacjami.

Ale to nie jedyny przepis na baklawę. Istnieje wiele wariacji na temat tego deseru, zwłaszcza jeśli chodzi o nadzienie, jakim przekładane jest ciasto filo. Można tu wykorzystać inne orzechy, dodać ulubione przyprawy – dzięki temu uzyskasz zupełnie nową odsłonę tego deseru.

Baklava to bardzo słodki, chrupiący deser, który wciąga już od pierwszej chwili. To coś w sam raz dla fanów słodkości, którzy lubią odkrywać nowe smaki i inspiracje pochodzące z różnych stron świata. Przygotowanie baklawy wcale nie jest skomplikowane, wystarczy zaledwie kilka składników i trochę wolnego czasu. Masz ochotę zrobić ją w domu? Sprawdź nasz przepis!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    10 min
    Wymieszaj zmielone orzechy włoskie i 100 g cukru, a następnie zacznij rozkładać na blasze do pieczenia: 2 warstwy ciasta, następnie mieszankę cukru i orzechów włoskich i tak dalej, aż do wypełnienia blachy do pieczenia. Pokrój baklawę w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Rozpuść margarynę w małej misce, a następnie zalej pokrojoną w plasterki baklawę i odstaw na około 10 minut, aby wchłonęła tłuszcz.
  • Krok 3

    20 min
    Rozgrzej piekarnik i wstaw przygotowaną baklawę. Piecz ją w 180 stopniach na złoty kolor.
  • Krok 4

    10 min
    Z mieszanki wody, cukru i soku z dwóch cytryn zrób polewę do baklavy. Polewę gotuj na małym ogniu przez 7 do 10 minut od momentu zagotowania.
  • Krok 5

    5 min
    Sosem polej schłodzoną baklawę i odstaw.
Baklawa

Krok 1 z 5

Wymieszaj zmielone orzechy włoskie i 100 g cukru, a następnie zacznij rozkładać na blasze do pieczenia: 2 warstwy ciasta, następnie mieszankę cukru i orzechów włoskich i tak dalej, aż do wypełnienia blachy do pieczenia. Pokrój baklawę w kostkę.

Baklawa

Krok 2 z 5

Rozpuść margarynę w małej misce, a następnie zalej pokrojoną w plasterki baklawę i odstaw na około 10 minut, aby wchłonęła tłuszcz.

Baklawa

Krok 3 z 5

Rozgrzej piekarnik i wstaw przygotowaną baklawę. Piecz ją w 180 stopniach na złoty kolor.

Baklawa

Krok 4 z 5

Z mieszanki wody, cukru i soku z dwóch cytryn zrób polewę do baklavy. Polewę gotuj na małym ogniu przez 7 do 10 minut od momentu zagotowania.

Baklawa

Krok 5 z 5

Sosem polej schłodzoną baklawę i odstaw.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia bałkańska
  • Kuchnia bułgarska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia grecka
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

  • Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    30 min Łatwy
  • Papryka duszona z cebulą

    Papryka duszona z cebulą

    35 min Łatwy
  • Wegetariańskie spaghetti po bolońsku

    Wegetariańskie spaghetti po bolońsku

    33 min Łatwy
  • Krokiety z farszem z kalafiora

    Krokiety z farszem z kalafiora

    16 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu