Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Baklawa
Dodaj do CookBook

Baklawa

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Orzechy włoskie
250  g
Margaryna
450  g
Cukier
5  szklanek
Woda
2 
Cytryna
500  g
Ciasto filo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
52.8 g
Wartość energetyczna
448 kcal
Tłuszcze
25.1 g
Białko
7.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Baklawa to jeden z najpopularniejszych deserów. Znany i lubiany jest szczególnie w kuchni tureckiej, greckiej, bułgarskiej i bałkańskiej, ale zjeść możemy go już niemal na całym świecie. W klasycznej wersji przygotowuje się go z delikatnego, warstwowego ciasta filo przełożonego masą z posiekanych orzechów włoskich lub migdałów oraz cukru lub miodu, a następnie całość zapieka. Gdy ciasto wystygnie polewa się je lukrem lub syropem cukrowym. Wierzch można jeszcze posypać posiekanymi lub mielonymi pistacjami.


Ale to nie jedyny przepis na baklawę. Istnieje wiele wariacji na temat tego deseru, zwłaszcza jeśli chodzi o nadzienie, jakim przekładane jest ciasto filo. Można tu wykorzystać inne orzechy, dodać ulubione przyprawy – dzięki temu uzyskasz zupełnie nową odsłonę tego deseru.

Baklava to bardzo słodki, chrupiący deser, który wciąga już od pierwszej chwili. To coś w sam raz dla fanów słodkości, którzy lubią odkrywać nowe smaki i inspiracje pochodzące z różnych stron świata. Przygotowanie baklawy wcale nie jest skomplikowane, wystarczy zaledwie kilka składników i trochę wolnego czasu. Masz ochotę zrobić ją w domu? Sprawdź nasz przepis!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    10 min
    Wymieszaj zmielone orzechy włoskie i 100 g cukru, a następnie zacznij rozkładać na blasze do pieczenia: 2 warstwy ciasta, następnie mieszankę cukru i orzechów włoskich i tak dalej, aż do wypełnienia blachy do pieczenia. Pokrój baklawę w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Rozpuść margarynę w małej misce, a następnie zalej pokrojoną w plasterki baklawę i odstaw na około 10 minut, aby wchłonęła tłuszcz.
  • Krok 3

    20 min
    Rozgrzej piekarnik i wstaw przygotowaną baklawę. Piecz ją w 180 stopniach na złoty kolor.
  • Krok 4

    10 min
    Z mieszanki wody, cukru i soku z dwóch cytryn zrób polewę do baklavy. Polewę gotuj na małym ogniu przez 7 do 10 minut od momentu zagotowania.
  • Krok 5

    5 min
    Sosem polej schłodzoną baklawę i odstaw.
Baklawa

Krok 1 z 5

Wymieszaj zmielone orzechy włoskie i 100 g cukru, a następnie zacznij rozkładać na blasze do pieczenia: 2 warstwy ciasta, następnie mieszankę cukru i orzechów włoskich i tak dalej, aż do wypełnienia blachy do pieczenia. Pokrój baklawę w kostkę.

Baklawa

Krok 2 z 5

Rozpuść margarynę w małej misce, a następnie zalej pokrojoną w plasterki baklawę i odstaw na około 10 minut, aby wchłonęła tłuszcz.

Baklawa

Krok 3 z 5

Rozgrzej piekarnik i wstaw przygotowaną baklawę. Piecz ją w 180 stopniach na złoty kolor.

Baklawa

Krok 4 z 5

Z mieszanki wody, cukru i soku z dwóch cytryn zrób polewę do baklavy. Polewę gotuj na małym ogniu przez 7 do 10 minut od momentu zagotowania.

Baklawa

Krok 5 z 5

Sosem polej schłodzoną baklawę i odstaw.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia bałkańska
  • Kuchnia bułgarska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia grecka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu