MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Fasolka w sosie pomidorowym
570 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
4 2.1g / 4%
72 71.2g / 72%
24 23.1g / 24%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Fasolka w sosie pomidorowym

(0)
9 godz 30 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Triss123

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.25  szklanek
Fasola biała
0.5 
Cebula
1  ząbek
1.5 
Pomidory
1  łyżeczka
Koncentrat pomidorowy
5  g
Por (biała część)
5  g
Liść laurowy
5  g
Ziele angielskie mielone
1  porcja
Sól
5  g
Pieprz czarny
5  g
Papryka ostra mielona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
71.25 g
Wartość energetyczna
385.04 kcal
Tłuszcze
2.16 g
Białko
23.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie fasoli w sosie pomidorowym nie jest krótkie, ale warte każdej sekundy spędzonego nad nią czasu. Bulion warzywny WINIARY doda jej wyrazistości i jeszcze bardziej pobudzi nasze kubeczki smakowe. Podkreślony w ten sposób smak potrawy zachwyci każdego z domowników. Pycha!

Przygotowanie

570 min
  • Krok 1

    480 min
    Fasolę namoczyć w wodzie całą noc.
  • Krok 2

    60 min
    Następnie ugotować ją prawie do miękkości w wodzie z zielem i liściem laurowym.
  • Krok 3

    10 min
    Odcedzić. Cebule, czosnek i por pokroić dość drobno, podsmażyć na oleju. Gdy się zeszklą, dodać sparzone i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
  • Krok 3

    10 min
    Posolić, podsmażyć chwilę, a następnie dolać bulion. Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Sos doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
  • Krok 4

    10 min
    Dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę, dusić chwilę wszystko razem, aż fasola będzie całkiem miękka.
Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 1 z 5

Fasolę namoczyć w wodzie całą noc.

Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 2 z 5

Następnie ugotować ją prawie do miękkości w wodzie z zielem i liściem laurowym.

Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 3 z 5

Odcedzić. Cebule, czosnek i por pokroić dość drobno, podsmażyć na oleju. Gdy się zeszklą, dodać sparzone i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.

Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 3 z 5

Posolić, podsmażyć chwilę, a następnie dolać bulion. Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Sos doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką.

Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 4 z 5

Dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę, dusić chwilę wszystko razem, aż fasola będzie całkiem miękka.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite