Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fasolka w sosie pomidorowym

0
570 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2.5 szklanek
Fasola biała
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
3 
Pomidory
1 łyżeczka
Koncentrat pomidorowy
1 dag
Por (biała część)
1 dag
Liść laurowy
1 dag
Ziele angielskie mielone
1 porcja
Sól
1 dag
Pieprz czarny
1 dag
Papryka ostra mielona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
70.72 g
Białko
22.62 g
Tłuszcze
2.3 g
Wartość energetyczna
378.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

570 min
Krok 1
480 min
Fasolę namoczyć w wodzie całą noc.
Krok 2
60 min
Następnie ugotować ją prawie do miękkości w wodzie z zielem i liściem laurowym.
Krok 3
10 min
Odcedzić. Cebule, czosnek i por pokroić dość drobno, podsmażyć na oleju. Gdy się zeszklą, dodać sparzone i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 3
10 min
Posolić, podsmażyć chwilę, a następnie dolać bulion. Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Sos doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Krok 4
10 min
Dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę, dusić chwilę wszystko razem, aż fasola będzie całkiem miękka.
Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 1 z 5

Fasolę namoczyć w wodzie całą noc.

Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 2 z 5

Następnie ugotować ją prawie do miękkości w wodzie z zielem i liściem laurowym.

Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 3 z 5

Odcedzić. Cebule, czosnek i por pokroić dość drobno, podsmażyć na oleju. Gdy się zeszklą, dodać sparzone i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.

Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 3 z 5

Posolić, podsmażyć chwilę, a następnie dolać bulion. Dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Sos doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką.

Fasolka w sosie pomidorowym

Krok 4 z 5

Dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę, dusić chwilę wszystko razem, aż fasola będzie całkiem miękka.

Przygotowanie fasoli w sosie pomidorowym nie jest krótkie, ale warte każdej sekundy spędzonego nad nią czasu. Bulion warzywny WINIARY doda jej wyrazistości i jeszcze bardziej pobudzi nasze kubeczki smakowe. Podkreślony w ten sposób smak potrawy zachwyci każdego z domowników. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika