Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi
Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi
Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi
Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi
Dodaj do CookBook

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Buraki
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Jasnozielona część pora
2  łyżek
Oliwa
4  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
3  ząbków
Czosnek
0.25  szklanka
Śmietana słodka
1  szczypta
Sól morska
trochę
Świeżo posiekana zielenina do dekoracji
0.75  szklanka
Mleko
1 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.6 g
Wartość energetyczna
237.9 kcal
Tłuszcze
12.8 g
Białko
6.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Buraczki dobra rzecz. Dziś będzie z nich zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi. Mnóstwo warzyw i dodatek białej fasoli sprawiają, że zupa jest bardzo pożywna. Jeśli przygotujemy ją na wywarze mięsnym i podamy z kawałkami mięsa, będzie można zapomnieć o drugim daniu. Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi w środku zabieganego tygodnia brzmi wyjątkowo pysznie, prawda?

Nie tylko zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi smakuje lepiej! Zobacz inne przepisy:

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Zupa z cukinią i gnocchi

Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

Zupa rybna przepis wigilijny

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1 - zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

    60 min
    Buraki dokładnie myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Odcedzamy. Kiedy wystygną, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 2

    8 min
    Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    2 min
    Por drobno siekamy.
  • Krok 4

    10 min
    Na lekko rozgrzanej oliwie podsmażamy starte na tarce warzywa (poza buraczkami), podlewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku, szczyptę soli i gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Dodajemy do zupy starce na tarce buraczki, przepłukaną na sicie fasolkę z puszki, zagotowujemy.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę buraczkową zabielamy śmietaną. Podajemy z kluskami kładzionymi, dekorujemy posiekaną zieleniną.
  • Krok 7 - kluski kładzione

    10 min
    Składniki przekładamy do wąskiego wysokiego naczynia, miksujemy na jednolitą masę (ciasto powinno mieć gęstą konsystencję). Odstawiamy na chwilę.
  • Krok 8

    3 min
    W garnku zagotowujemy ok. 0,7 l wody, solimy. Na wrzątek kładziemy łyżką wcześniej zanurzoną w we wrzącej wodzie małe kawałki ciasta. Kluski gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Krok 9

    1 min
    Kluski dodajemy do garnka z barszczem lub bezpośrednio na talerz.
Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 1 - zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi z 9

Buraki dokładnie myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Odcedzamy. Kiedy wystygną, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 2 z 9

Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 3 z 9

Por drobno siekamy.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 4 z 9

Na lekko rozgrzanej oliwie podsmażamy starte na tarce warzywa (poza buraczkami), podlewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku, szczyptę soli i gotujemy 10 minut.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 5 z 9

Dodajemy do zupy starce na tarce buraczki, przepłukaną na sicie fasolkę z puszki, zagotowujemy.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 6 z 9

Zupę buraczkową zabielamy śmietaną. Podajemy z kluskami kładzionymi, dekorujemy posiekaną zieleniną.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 7 - kluski kładzione z 9

Składniki przekładamy do wąskiego wysokiego naczynia, miksujemy na jednolitą masę (ciasto powinno mieć gęstą konsystencję). Odstawiamy na chwilę.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 8 z 9

W garnku zagotowujemy ok. 0,7 l wody, solimy. Na wrzątek kładziemy łyżką wcześniej zanurzoną w we wrzącej wodzie małe kawałki ciasta. Kluski gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 9 z 9

Kluski dodajemy do garnka z barszczem lub bezpośrednio na talerz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu