Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

0
1 godz 41 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Buraki
1  l
Woda
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Jasnozielona część pora
2  łyżek
Oliwa
4  kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
3  ząbków
0.25  szklanka
Śmietana słodka
1  szczypta
Sól morska
trochę
Świeżo posiekana zielenina do dekoracji
0.75  szklanka
Mleko
1 
Jajko
1  szklanka
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.9 g
Węglowodany
24.59 g
Tłuszcze
12.85 g
Wartość energetyczna
237.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

101 min
Krok 1 - zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi
60 min
Buraki dokładnie myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Odcedzamy. Kiedy wystygną, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
8 min
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
2 min
Por drobno siekamy.
Krok 4
10 min
Na lekko rozgrzanej oliwie podsmażamy starte na tarce warzywa (poza buraczkami), podlewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku, szczyptę soli i gotujemy 10 minut.
Krok 5
5 min
Dodajemy do zupy starce na tarce buraczki, przepłukaną na sicie fasolkę z puszki, zagotowujemy.
Krok 6
2 min
Zupę buraczkową zabielamy śmietaną. Podajemy z kluskami kładzionymi, dekorujemy posiekaną zieleniną.
Krok 7 - kluski kładzione
10 min
Składniki przekładamy do wąskiego wysokiego naczynia, miksujemy na jednolitą masę (ciasto powinno mieć gęstą konsystencję). Odstawiamy na chwilę.
Krok 8
3 min
W garnku zagotowujemy ok. 0,7 l wody, solimy. Na wrzątek kładziemy łyżką wcześniej zanurzoną w we wrzącej wodzie małe kawałki ciasta. Kluski gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 9
1 min
Kluski dodajemy do garnka z barszczem lub bezpośrednio na talerz.
Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 1 - zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi z 9

Buraki dokładnie myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Odcedzamy. Kiedy wystygną, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 2 z 9

Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 3 z 9

Por drobno siekamy.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 4 z 9

Na lekko rozgrzanej oliwie podsmażamy starte na tarce warzywa (poza buraczkami), podlewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku, szczyptę soli i gotujemy 10 minut.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 5 z 9

Dodajemy do zupy starce na tarce buraczki, przepłukaną na sicie fasolkę z puszki, zagotowujemy.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 6 z 9

Zupę buraczkową zabielamy śmietaną. Podajemy z kluskami kładzionymi, dekorujemy posiekaną zieleniną.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 7 - kluski kładzione z 9

Składniki przekładamy do wąskiego wysokiego naczynia, miksujemy na jednolitą masę (ciasto powinno mieć gęstą konsystencję). Odstawiamy na chwilę.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 8 z 9

W garnku zagotowujemy ok. 0,7 l wody, solimy. Na wrzątek kładziemy łyżką wcześniej zanurzoną w we wrzącej wodzie małe kawałki ciasta. Kluski gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi

Krok 9 z 9

Kluski dodajemy do garnka z barszczem lub bezpośrednio na talerz.

Buraczki dobra rzecz. Dziś będzie z nich zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi. Mnóstwo warzyw i dodatek białej fasoli sprawiają, że zupa jest bardzo pożywna. Jeśli przygotujemy ją na wywarze mięsnym i podamy z kawałkami mięsa, będzie można zapomnieć o drugim daniu. Zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi w środku zabieganego tygodnia brzmi wyjątkowo pysznie, prawda?

Nie tylko zupa buraczkowa z kluskami kładzionymi smakuje lepiej! Zobacz inne przepisy:

Zupa gulaszowa z kluseczkami

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupa śliwkowa z kluskami kładzionymi

Zupa z cukinią i gnocchi

Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

Zupa rybna przepis wigilijny

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych

Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

Zupa koperkowa z kluskami kładzionymi i nutą cytrynową

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika